Innovatie

E-commerce is dood

0

Alles heeft een evenwicht, al is het een tijdelijk evenwicht. Het zal nooit meer zo zijn dat alle handel zal plaatsvinden in bakstenen winkels of op markten met houten kramen. Online is niet meer weg te denken. Tegelijkertijd zal het niet zo zijn dat er ooit nog slechts online wordt gekocht. Wij mensen zullen elkaar en de winkels altijd blijven opzoeken. Om een zijden voile tussen de vingers te voelen, om de knopjes op de geluidsinstallatie te bespelen. Het boek zal nooit verdwijnen, het e-book ook niet. Het vinyl vocht zich terug vanuit een verloren positie.

De vraag nu is, waar ligt dat evenwicht. Half online, half offline? Het hangt natuurlijk ook van het product af. Muziek gaat nu al bijna helemaal digitaal. Films ook straks. Polissen, bankafschriften, alle producten die gedigitaliseerd kunnen worden, zullen hoger scoren op de online ladder dan de moleculaire producten.

Global E-commerce Summit

Barcelona, begin juni, de Global E-commerce Summit wordt hier gehouden. Er worden lezingen gehouden, er zijn veel kleine bijeenkomsten, er worden prijzen uitgereikt voor de beste Europese Webwinkel, er wordt genetwerkt, er wordt genachtclubbed, er wordt schoudergeklopt. Twee mensen die elkaar tegenkomen, kijken niet naar elkaars gezichten maar naar elkaars badges, die met een gesponsord key-cord om hun nek hangen.

Veel lezingen gaan over de zoektocht naar het evenwicht tussen online- en offline handel. Geen enkele winkel ontkomt er meer aan om ook op het internet een webwinkel te openen, maar ook de spelers die alleen maar online te vinden zijn ontkomen er niet aan om tastbaar te worden.

Cross-channel. Multichannel. Omnichannel. Het zal allemaal wel. Feit is dat degene die alle hoeken van het on- en offline veld gebruikt het meest succesvol zal zijn, zo is de bewering in Barcelona. Jean Emil Rosenblum van Pixmania, het Franse bedrijf dat ooit als pure internetspeler alleen camera’s verkocht, verwacht dat in de toekomst nog steeds 4 van de 5 aankopen in winkels zullen worden afgemaakt. 80% in de winkelstraat! Het is dus logisch dat Pixmania winkels gaat openen. Laat de man ongelijk hebben, de helft is ook nog steeds meer dan wat trendy digiyuppen en verdwaalde professoren nu beweren.

Vergeet de ‘e’!

Of bekijk het anders. De hele toevoeging van de ‘e’ is zinloos. E-commerce is een anachronisme, pleonasme en contradictie tegelijkertijd. Anachronisme omdat het straks hopeloos ouderwets is om het over e-commerce te hebben (net zoals over nieuwe media). Pleonasme (nat water) omdat in iedere transactie een online component een rol zal spelen, contradictie (plastic blikje) omdat iedere handel ook offline invloed heeft.

Een verkoper wil verkopen, hoe doet er niet toe, als het maar bij hem is. Met een iPad door de winkel, in de winkel kopen en thuis brengen, mobiel kopen en op voorraad leggen, aparte parkeerplaatsen voor ophalers. Kijken, kopen, betalen, leveren, iedere combinatie online-offline is straks mogelijk. E-commerce is dood, zo bleek in Barcelona. Ooit hadden we ruilhandel, toen geldhandel, toen handel. Niks te e-handel. Handel.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.