How to

Twitter 2012: 5 do’s en don’ts – friends or enemies for life!

0

Gebruik je Twitter? Of heb je er wel eens over nagedacht om Twitter ooit te gaan gebruiken? In beide gevallen: lees dan verder. Ik pik even 5 minuten van je tijd, zodat je zeker weet dat je op ‘de goede manier’ Twittert. Wat zijn dé 5 do’s en don’ts op Twitter in 2012? Netwerken, acquireren, informeren, ontwikkelingen volgen of digitale scheten laten, het maakt niet uit wat je doet of gaat doen op Twitter. Je wil sowieso weten hoe je kazige klungelblunders voorkomt. En wat je juist wél moet doen als je wil dat heel de wereld weet wie je bent, hoe je ruikt en wat je favoriete curlingclub is.

Twittercultuur anno 2012

Omgerekend naar internetjaren, werd Twitter ongeveer 3.000 jaar geleden opgericht. Er is inmiddels dus een hoop veranderd. Ook de Twittercultuur heeft niet stil gestaan. Wat 5 jaar geleden de regel was, is nu een absolute no-go. Wat de helden in de Twitterscene toen niét deden, is nu een trend. Logisch ook, want Twitter groeit pas écht hard sinds 2009. Elk jaar zetten tientallen, zo niet honderden miljoenen twitteraars hun eerste stapjes en tweetjes. Zij dragen allemaal hun steentje bij aan een enorme, internationale én veranderlijke cultuur.

Daarom; wat zijn vandaag de dag de belangrijkste do’s en don’ts? Waar maak je friends mee? En hoe maak je enemies? Ik ben aan het hersenkraken, analyseren en lezen geslagen. Ter versterking vroeg ik een aantal fervente twitteraars om hun mening. Samen frutselden we lijstjes in elkaar. Het was schrijven, krassen en strepen geblazen. De papieren frommelproppen vlogen over het internet en door mijn kantoor. Totdat moeder interwebs ‘Eureka!’ in mijn oor schreeuwde, twitterbirds liedjes floten en de zon begon te schijnen. Dat met die zon is natuurlijk niet echt gebeurd, maar in Nederland en op kantoor doe je in dit geval graag alsof.

Please DO so!

Wat je wél moet doen. Hoe je vrienden maakt. Wat goede tweets zijn.

1. Val op en loop!

Maak jezelf interessant om te volgen. In de eerste plaats doe je dat met je ‘bio’: het korte stukje tekst direct onder je naam. De key voor een goede bio is anno 2012 iets anders dan een paar jaar geleden. Bio’s van bijvoorbeeld webdesigners werden toen volgepropt met hashtags gevolgd door webhippe termen als #socialmedia #seo #onlinemarketing, #blabla. Maar ook in andere branches werden bio’s steeds afgezaagder. In bio’s, bedrijfsomschrijvingen en taglines zie je vaak trends die rijpen en op een gegeven moment zo rot zijn als de mentaliteit van het Nederlandse voetbalteam.

Ik zeg niet dat je niet moet vertellen wat je doet, want daar is niets mis mee. Maar de boodschap is: wees onderscheidend, val op. Bedenk wat je doet en laat in je bio merken dat je op dat gebied een ultraheld bent. Doe je iets met taal? Gebruik dan creatieve, originele woorden, en opvallende ‘twisted’ vervoegingen. Een goed voorbeeld is Nico Dijkshoorn: ‘Huisdichter, ook buiten’. Daar blijven twitteraars even op hangen. Nico heeft poep aan de maximum lengte van een bio en vertelt je direct dat ‘ie ‘interessant’ is.

Kies daarnaast een goede avatar. Een foto van je gezicht (al dan niet cartoonized) of een in het oog springend beeldmerk met een persoonlijke twist.

2. Voeg waarde toe

Ik kan het niet genoeg benadrukken. Zorg dat je tweets een toegevoegde waarde hebben voor je followers. Eén van de grootste problemen op Twitter van vandaag de dag is dat miljoenen mensen hetzelfde tweeten en retweeten. Een baanbrekend nieuwsbericht is natuurlijk waardevol om te tweeten, maar hoe lang? Wees er snel bij. Check voor de zekerheid de trending topics en waar je followers en de Twitteraars die jij followt over tweeten. Check je streams. Zie je jouw beoogde nieuwsbericht een keer of vier, vijf terugkomen? Zoek dan iets anders. Een achtergrondartikel kan dan juist wel weer interessant zijn.

Ga ervan uit dat de meeste mensen redelijk op de hoogte zijn van het nieuws van vandaag. Graaf wat dieper. Ga op zoek naar handige tools, waardevolle infographics, interessante blogs, evenementen, whatever. Als je iets tegenkomt, waarvan jij zelf denkt: ‘hey, dat is verrekte handig!’, dan zullen je followers dat waarschijnlijk ook denken. Bedenk wel eerst wie je followers zijn en dus of zij er ook daadwerkelijk iets aan hebben. Probeer het verschil te maken, help je followers een stap verder. Dat levert terecht respect op. En followers.

3. Volg gericht

Probeer alsjeblieft niet je aantal followers een boost te geven door lukraak te gaan volgen, puur omdat veel mensen uit beleefdheid terug volgen. Daar schiet je niets mee op. De tweets van deze mensen zijn niet interessant, maken je stream onoverzichtelijk en bovendien zijn zij waarschijnlijk niet gebaat bij jouw tweets.

Ga op zoek naar sleutelfiguren binnen jouw branche en/of interesses. Wie zijn de opperhoofden? Wie kun je met recht een guru noemen? Kortom: van wie kun je écht wat leren? En bekijk ook door wie deze helden worden gevolgd. Waarschijnlijk zijn dat personen en bedrijven met gedeelde interesses en overlappende specialiteiten.

4. Een eindbaas in 140 tekens

Je hebt op Twitter 140 tekens de tijd om iemand te doen kwijlen en klikken. Dat betekent dat je verdomde interessant en ‘teasing’ moet overkomen. Doe net alsof je een advertentie voor een blind date zet. Daarbij beschouw je het telefoonnummer als de link die je tweet. Geef niet teveel weg, tease een beetje. Teasen kan goed in de vragende vorm. Vertel iets belangrijks met een vleugje eigen perceptie. Maak nieuwsgierig naar meer. Breng het alsof je de reïncarnatie bent van Steve Jobs die suggereert dat ‘de nieuwe iPlopMacOsTabletRocket’ uitkomt. Maar blijf geloofwaardig. Verkoop geen onzin. Mensen klikken, lezen en denken: ‘hey, dat is niet waar je tweet over ging, #unfollow’.

5. Converseer en converteer!

Twitteren is ook kwebbelen. En kwebbelen doe je over interessante dingen met interessante personen en bedrijven. Ga gerust uit het niets een gesprek met iemand aan. Zolang het de ander boeit of verder helpt, heb je geen reden om verlegen te zijn. Stel het je zo voor: iedereen is backpacker en staat voor de deur van een hostel een sigaret te roken. Als jij een aansteker hebt of nodig hebt, maak je binnen enkele minuten ontelbaar veel vrienden.

Zoek daarom op onderwerpen waar je in bent gespecialiseerd. Kijk wat mensen te zeggen hebben. Wellicht dat iemand een vraag heeft waarbij je kunt helpen of iets interessant zegt waar je op kunt inhaken.

Nooooooo, please don’t!

Sommige dingen kun je beter niet doen. Spaar jezelf. Spaar de rest.

1. Standaard terugvolgen

Waarom? De ongeschreven beleefdheidsregel is nog steeds: wie volgt, wordt teruggevolgd. Ik zeg, neen! Waarom? Als je wordt gevolgd door Anita Sjaansmans met als bio ‘huisvrouw, moeder van 3 rotpubers en bakt elke dag een taart’ dan heb jij dalijk een stream vol tweets met de waarde van een briefje van € 7,50. Check eerst of jouw nieuwe fan iets toe te voegen heeft. Check de laatste tweets en retweets. Twitteraars met het Twittereitje als avatar? Don’t even denk er aan.

Cartoon: Sandra de Haan

2. Digitale diarree

Dit is echt typisch een bijproduct van 2011-2012. ‘Ah, Tommie heeft net voor het eerst z’n nieuwe Nijntje-slabbetje ondergekotst, terwijl ik uit het raam stond te kijken naar een bloembak’ of ‘Whoop whoop, kijk mij nou, weer een offerte gewonnen, superheld is my middlename, hoogste tijd voor een cape en een pot gel’ of ‘Zooo zielig, onze kat Minous is van mijn pas nieuwe plastic retro keukentrapje gevallen en heeft haar linker pootje (misschien) gebroken’.

Oh, en Foursquare; tenzij je incheckt bij The White House en president Obama een hand geeft, niet doen! Hoogst irritant. Hetzelfde geldt overigens (in de meeste gevallen) voor Gowalla, Paper.li, Summify, Buffer, Soundcloud, Facebook, Capica, Pinterest en Instagram. En laat ook niet elke 5 minuten weten wat je van DWDD vindt. Schep niet op, vertel geen onzin en praat geen ontlasting. Probeer het ergens over te hebben. Vooral ook niet te veel. Eén van de belangrijkste redenen om iemand te unfollowen is een overdaad aan tweets. Nooit meer dan 4, maximaal 5 per dag. Zorg ook dat er een redelijke tijd zit tussen je tweets.

3. Automatische direct messages

‘Thanks for following, check out our amazing website full of shit’.

Dit fenomeen is ondanks alle waarschuwingen en bedreigingen om daarmee te stoppen, fier overeind blijven staan. Direct messages zijn bedoeld om iemand een persoonlijk privébericht te sturen. Bovendien worden direct messages (naast automatische direct messages) erg weinig gebruikt. Een mooie, lege stream dus, die eigenlijk meer in de weg zit, dan functioneel is. Daarom is het enige dat je bereikt met een automatische direct message een hoop ergernis en misschien zelfs een instant unfollow. Daarom:

#nietdoen #nooit #nee,echtnooit

4. Roepen hoe geweldig je bent

Twitter is geen goedkoop reclamebord. Het is niet bedoeld om elke dag te vertellen wat je allemaal kan, hebt gemaakt en waarom je zo’n geweldige poehah bent. Natuurlijk kun je elke nu en dan iets zeggen over een nieuw product dat je hebt gelanceerd of een klant die je hebt geholpen. Maar zeg het één keer. Blijf het niet roepen en kom niet elke dag met iets ‘nieuws’.

Je kunt beter laten zien dat je serieus bent in wat je kunt. Dat je veel weet en die kennis inzet om anderen verder te helpen. Dat je een scherpe blik hebt op de ontwikkelingen binnen jouw wereld en weet hoe je daar mee om kunt gaan. Verspreid je kennis, niet je ego.

5. Toooo many mentions

Veel streams zijn vervuild met persoonlijke gesprekken die voor niemand interessant zijn, behalve de twee personen die de conversatie voeren:

Mooi werk @Thomas83, echt een aanrader ook voor @Spaghetti. Het heeft wel iets weg van @StampotOntwerp #nice #wilikook

Als je een tweet niet begint met @naam, maar @naam ergens verderop in je tweet zet, dan zien al jouw followers die tweet. Wil je dat? Willen zij dat? Nee, ook dan staat je stream weer vol digitale diarree. Een belangrijke reden voor andere Twitteraars om jou niet te volgen of terug te volgen. Houd gesprekken waar niemand wat aan heeft dus lekker voor jezelf, begin je tweet met @naam.

Hieperdetweet Hoera!

Zo. Dit waren de uitkomsten van mijn analyse slash onderzoek. Neem het mee in je tweetgedrag. Maak vrienden, geen vijanden. Netwerk, profileer en profiteer, deel kennis, blijf op de hoogte en veel plezier. Hieperdetweet hoera! Ik zou het leuk vinden als je mij volgt op Twitter. Ik kan natuurlijk niet beloven dat ik je terug volg, maar met een béétje bio en een inspirerende stream; dikke vette kans.

Tim Daalderop schreef dit artikel ten tijde van zijn dienstverband bij Internetbureau Slik. Mocht je naar aanleiding van de ideeën en kennis in dit artikel meer willen weten, dan beantwoordt Slik graag je vragen.