Innovatie

Intrinsieke verleidingstechnieken: 5 duurzame conversietips

0

Persuasion is hot. Vooral omdat het zo ongekend veel rendement oplevert, maar ook omdat het veel inzicht in je eigen keuzes biedt. De meeste persuasion-technieken gaan in op hoe je prospects er met externe beïnvloeders van kunt overtuigen om voor jouw aanbod te kiezen. Minder bekend zijn de persuasion-technieken die inspelen op de interne beïnvloeders.

Dat deze technieken minder bekend zijn betekent niet dat ze minder effectief zijn. Sterker nog, op de lange termijn zijn ze juist de meest effectieve verleidingstechnieken om de rechtmatige eigenaar van het geld van je klanten te worden.

Er bestaat een valide en betrouwbare theorie over onze innerlijke behoeftes en motivaties (en dan doel ik niet op de achterhaalde pyramide van Maslow uit de WO-II tijd). Self-determination theory (SDT) is een empirisch onderbouwde theorie voor onze aangeboren behoeftes en motivaties, die zich puur en alleen richt op onze zogeheten ‘intrinsieke behoeftes en motivaties‘. Dit zijn de motivaties achter de keuzes die wij maken en het gedrag dat wij vertonen, zonder enige invloed van buitenaf. Oftewel: het gedrag dat wij vertonen omdat we het innerlijk interessant en bevredigend vinden.

Intrinsieke motivaties bepalen ons (koop)gedrag

Intrinsieke versus extrinsieke motivatie (online persuasion)

De tegenpool van de intrinsieke motivaties zijn de ‘extrinsieke motivaties‘. Dat zijn beïnvloeders van keuzes en gedrag die juist vanuit iemands omgeving komen, bijvoorbeeld een financiële beloning of een deadline. SDT laat zien in hoeverre iemands gedrag bepaald wordt door de omgeving (extrinsiek) of door innerlijke behoeftes en motivaties (intrinsiek). De uitkomst is simpel: ons gedrag wordt grotendeels bepaald door onze interne (intrinsieke) behoeftes en motivaties. Dat laatste houdt overigens niet in dat wij ons bewust zijn van deze intrinsieke behoeftes en motivaties.

Intrinsieke persuasion-technieken: veel duurzamer

Intrinsieke verleidingstechnieken krijgen relatief minder aandacht, wellicht door een essentieel verschil in effect tussen de intrinsieke en extrinsieke verleidingstechnieken. Want extrinsieke verleidingstechnieken (die gebruik maken van een extern doel, beloning of straf) werken doorgaans zowel direct als krachtig. Wat wil je nog meer? Ja, dat ze lang werken natuurlijk, maar dat doen ze helaas juist niet. Sterker nog, ze nemen af in effectiviteit naarmate de tijd vordert (gewenning). Daar komt nog eens bovenop dat, zodra je het in je hoofd haalt de extrinsieke motivatie te verwijderen, ook het (koop)gedrag direct stopt.

Intrinsieke verleidingstechnieken werken juist minder snel. Intrinsieke motivaties kun je namelijk niet zomaar even opdringen. Deze technieken vergen meestal een langdurig cultiveringsspel, vooral als het eigenlijk een extrinsieke motivatie voor (koop)gedrag is, die je wil ‘internaliseren’. Oftewel: omvormen tot een intrinsieke motivatie, iets dat iemand echt vanuit zichzelf wil.

Intrinsieke verleidingstechnieken kosten dus veel tijd, maar het goede nieuws is: als het je lukt, ben je spekkoper. Dan blijft je klant namelijk uit zichzelf kopen, zonder dat jij daar moeite voor hoeft te doen. Intrinsieke verleidingstechnieken zijn daarmee veel duurzamer en uiteindelijk kostenefficiënter, maar dan moet je wel net voorbij je bonushorizon kijken. Je kunt er heel eenvoudig mee beginnen, zie de vijf tips onderaan dit artikel.

3 intrinsieke persuasion-technieken

Online persuasion: Self-determination theory and autonomy, competence and relatedness

Self-determination theory: autonomy, competence, relatedness

SDT onderscheid 3 aangeboren psychologische behoeften. Deze vormen de basis voor de intrinsieke motivaties van je klanten:

  1. Behoefte aan autonomie
  2. Behoefte aan competentie
  3. Behoefte aan verbondenheid

Deze drie aangeboren psychologische behoeften vormen dus de basis voor veel intrinsieke verleidingstechnieken. Hieronder ga ik in op de eerste van deze drie behoeften en vervolgens geef ik 5 praktische en duurzame conversietips.

Persuasion techniek: autonomie

Als mens hebben we een voorkeur voor situaties die we zelf in de hand hebben: ‘autonomy’ is de aangeboren universele behoefte om de baas te zijn over ons eigen leven. Onze perceptie van autonomie beïnvloedt ook ons gedrag: een hoge mate van ervaren autonomie geeft ons gevoelens van zekerheid en verminderde stress. Autonomie verhoogt daarmee onze intrinsieke motivatie en daarmee de kans op (volhardend) koopgedrag.

>Verhelderend voorbeeld

De volgende verhelderende anekdote werd in 2005 dooropgesteld: stel dat er ongevraagd kinderen in je tuin spelen. Ondanks hun plezier erger jij je daaraan, want het is tenslotte jouw tuin. Vreemd genoeg besluit je om ze ieder één dollar te geven als ze de volgende dag weer in je tuin beloven te komen spelen. De kinderen nemen deze dollar natuurlijk graag aan en komen de volgende weer spelen. Maar dan vertel je de kinderen dat je niet genoeg geld hebt en dat je ze de volgende keer maar 50 cent kunt geven om in je tuin te komen spelen. Als ze de bewuste dag op komen dagen vertel je ze echter dat ze nog maar 5 cent krijgen. Wat gebeurt er dan? Wel, de kinderen zijn natuurlijk niet tevreden met 5 cent en maken jou duidelijk dat je het kunt vergeten. Voor zó weinig komen ze niet in je tuin spelen!

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Wat heb je gedaan? Je nam de autonome motivatie van de kinderen (hun intrinsieke verlangen om in jouw tuin te spelen) weg door hun gedrag aan een externe motivator te koppelen (een financiële beloning). Daarmee raakte hun gedrag extrinsiek gemotiveerd en niet langer autonoom. Door de extrinsieke beloning vervolgens weg te nemen, stopte hun gedrag.

Online bewijs

Heb jij je bij een formulier weleens afgevraagd of de invulvelden wel of niet verplicht moeten zijn? Wel, dat is online getest. En je raadt het al. Door het gevoel van autonomie te versterken en alle gevraagde informatie optioneel te houden, verhoogde in deze test het aantal inschrijvingen met 31%!

5 autonomie-conversietips

  1. Voorkom verplichte invulvelden en checkboxjes;
  2. Zorg dat je bezoekers zich lekker vrij door je site en funnels kunnen bewegen;
  3. Geef je bezoekers keuzes (zelfs triviale);
  4. Gebruik geen beloningen of deadlines als je wilt dat je klanten je aanbod ook in de toekomst blijven kiezen;
  5. Bied een ‘opslaan’ mogelijkheid aan in formulieren en dergelijke, zodat de bezoeker het af kan maken wanneer hij wil;
  6. Als je een groep klanten hebt die altijd product A koopt, maar jij wil dat ze B kopen, ontneem dan de intrinsieke motivatie door een extrinsieke motivator. Introduceer bijvoorbeeld een externe beloning voor product A (“nu met korting!”), om deze beloning vervolgens over te zetten naar product B. Vooral deze laatste zul je wel goed en langdurig moeten ab-testen.

Heb je ervaring met of zelfs bewijzende A/B-testen, die de duurzame kracht van autonomie en/of intrinsieke motivatie aantonen? Dan hoor ik het graag!