Innovatie

Breng je fans in beweging: 3 soorten Facebook-content die likes opleveren

0

Een lauw onthaal van hun Facebook posts is vaak even wennen voor communicatieafdelingen. “Goh, slechts 2 likes voor ons bericht ‘Filiaal in Zoetermeer feestelijk geopend door locoburgemeester’ en de sales pitch ‘Nieuwe lijn wasrekken nu in meerdere kleuren’ viel ook een beetje dood.” Waaraan moeten posts voldoen om wél likes te scoren?

Wil je Facebook post aanslaan, dan moet het een sterke, positieve emotie oproepen. Het woord emotie komt van het Latijnse movere: bewegen. Op Facebook bewegen mensen door likes, shares en comments. Je fans komen niet in beweging voor een post die ‘op zich wel interessant’ is.

Collega’s als testpanel

Twijfel je of jouw kandidaat-bericht die sterke emotie wel oproept? Probeer dan eerst bij jezelf te voelen wat het bericht met je doet. Voel je echt iets? In je hart, maagstreek of lachspieren? Vraag dan een paar collega’s om hun eerste, oprechte reactie. Is die: “mwa, gaat wel”, dan zal je bericht niet scoren.

Niet alle sterke emoties willen we delen. Hoe zit het bijvoorbeeld met seksuele opwinding? Is ‘sex sells’ dan geen oude saleswijsheid? Maar hier geldt toch: ‘sex isn’t sharable’. Hoeveel mensen ken jij die op social media bepaalde filmpjes voor volwassenen delen? We moeten dus op zoek naar positieve emoties die mensen graag delen. Er zijn drie soorten berichten die daarvoor zorgen.

1. Iets Grappigs

Mensen hebben de onbedwingbare behoefte om een lach te delen. Bij grappige berichten moet je natuurlijk niet denken aan het genre belgenmoppen. Denk eerder aan rake, grappige observaties, satirische cartoons of gephotoshopte plaatjes.

Hemaworst

Hema na de uitschakeling van Oranje op het EK: bijna 10.000 likes

Hema laat zien dat je een visueel grapje kunt combineren met je merksymbool én de actualiteit.

2. Iets Groots

Alles wat het gevoel ‘wow, moet je dat zien!’ oproept. Dit kan letterlijk iets groots zijn. Heb je als energiebedrijf een enorm windmolenpark in bedrijf genomen? Die spectaculaire foto’s doen het vast goed.

Grootsheid kun je ook figuurlijk opvatten. Fans maken elkaar graag deelgenoot van geweldige of ontroerende prestaties. Iets wat de grootsheid of goedheid van de mens laat zien, of wat appelleert aan ons gevoel van rechtvaardigheid. Natuurlijk heeft je bedrijf niet elke dag een grootse prestatie om de aandacht op te vestigen. Maar er zijn een paar manieren om deze emotie in wat lagere dosis te ‘injecteren’. Betrek in je bericht:

1. De actualiteit.

Een wat afgesleten begrip, maar denk aan grote gebeurtenissen in de categorie olympische medailles van landgenoten en maanlandingen. Het gaat daarbij niet om het ‘nieuws’ maar om het opnieuw ervaren en delen van het goede gevoel.

2. Een groot merk.

Een groot merk of een grote naam wekt vertrouwen en bewondering op. Welk artikel zou je eerder lezen, een met de titel ‘3 handige presentatietechnieken’, of ‘3 presentatietechnieken die Steve Jobs met succes gebruikte’?

3. Het weer!

Het weer is per definitie een ‘gedeelde’ ervaring. Mensen raken er niet over uitgepraat. Ben je ijsfabrikant en is het de eerste mooie zomerdag? Drie keer raden waarover je een bericht plaatst. Social content maken is helemaal niet zo moeilijk soms!

Ranomi

Essent lift met een archieffoto lekker mee op het succes van Ranomi Kromowidjojo, de dag nadat ze Olympisch goud won op de 100 vrij

Het is altijd goed om in je post aan te sluiten bij het collectieve gevoel dat er heerst. Het standpunt van waaruit je schrijft is dan namelijk niet een standpunt van zenden – “wij bedrijf X gaan jou iets over onszelf vertellen”, maar van delen: “dit is onze gemeenschappelijke ervaring”.

3. Iets met de Groep

Mensen willen deel uitmaken van iets, meewerken aan iets. Geef ze die kans: “make a baby with your followers”. Stel een vraag, leg een keuze voor, laat iets raden, laat hen een onderschrift verzinnen bij een foto.

ANWB

ANWB stelde namens de redactie van de Kampioen een vraag: ruim 800 reacties!

Het wordt niet voor niets social media genoemd. De mening van je klanten/fans doet er echt toe. Zij vinden het leuk om mee te denken met de producten die jouw bedrijf maakt. Zie ook de derde anekdote uit ‘Drie anekdotes uit Likeable Social Media‘.

Bonus vierde G: Gratis

Bovenstaande 3 G’s prikkelen sterke emoties. Eén emotie hebben we buiten beschouwing gelaten: hebzucht. Als je iets weggeeft of iets verloot, dan ben je plots het populairste jongetje van de klas. De vraag is natuurlijk hoe tijdelijk deze populariteit is. Veel bedrijven geven klanten de kans iets te winnen in ruil voor een like voor hun bedrijfspagina. Dit is een transactie die uiteraard wat minder verheffend is dan bovenstaande drie emoties. Maar zeker een factor om rekening mee te houden.

Waarom eigenlijk likes?

Het scoren van likes door het ‘injecteren’ van bovenstaande 3 G’s is maar een stukje in de puzzel van een volwaardige social contentstrategie. In zo’n strategie passen ook berichten die niet per se scoren. Soms heb je minder goed nieuws, over bijvoorbeeld een storing van een online klantensysteem. Je helpt jouw klanten met zo’n melding, zonder dat ze massaal op like klikken. Ook moet je een afweging maken over hoever je af wilt dwalen van je eigen merk. Je zult misschien scoren met een photoshop van Kakhiel, maar wat heeft die te maken met jouw product?

Tot slot: don’t beg, ga niet smeken om likes! Zie ook de Condescending brand page voor parodieën op Facebook posts van bedrijven die manipuliatief zijn of zich enorm aanstellen.