How to

Hoe verzamel je tegenwoordig nog e-mailadressen? 5 tips!

0

De wetgeving maakt het tegenwoordig steeds lastiger om aan e-mailadressen te komen voor je marketing. De regels worden scherper en schuiven meer en meer richting de bescherming en het belang van de consument. Dit neemt niet weg dat er nog vele manieren zijn om e-mailadressen te vergaren. In dit artikel enkele tips.

Tip 1: Gebruik sitelinks in AdWords

Het gebruiken van sitelinks is voor vele e-mailmarketeers nog redelijk onbekend terrein. Wat het zijn? Sitelinks zijn niets anders dan linkjes onder een advertentietekst, die verwijzen naar een pagina met een product of dienst. Zie onderstaand voorbeeld.

sitelinks

Hoe kun je dit toepassen op e-mailmarketing? Stel: het bedrijf waar je voor werkt heeft een aantal advertentieteksten, die goed bekeken worden en waar veel op geklikt wordt. Dan kan het zeer interessant zijn om een sitelink onder de advertentie te plaatsen met: ‘’Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of inschrijven nieuwsbrief’’. Zorg er uiteraard voor dat de sitelink linkt naar de pagina van de nieuwsbriefinschrijving.

Tip 2: Geef de nieuwsbriefinschrijving een prominente plek op je homepage

Misschien denk je nu: ‘’goh, dat kon ik zelf ook wel bedenken.’’ Na een kort onderzoekje op internet kwam ik er tot mijn schrik achter dat er nog steeds genoeg bedrijven zijn die dit niet doen. De makkelijkste manier van e-mailadressen verzamelen is een mogelijkheid aanbieden op je eigen website. Geef het inschrijfblokje een prominente plek op je homepage. Uit onderzoek blijkt dat de beste plek ‘links op de webpage’ is. Uit onderzoek blijkt ook dat de blik van surfers 70% van de tijd op de linkerhelft van een pagina is gericht.

Dit hoeft niet meteen te betekenen dat dit ook voor jou van toepassing is. Testen is het devies! Je zou ook een pop-up kunnen plaatsen op je homepage waarmee je je bezoekers vraagt om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief.

Adidas: inschrijfmogelijkheid onder de footer. Zo moet het niet!

Bied je op je website de mogelijkheid om een PDF-bestand van je site te downloaden, laat je bezoekers zich dan eerst inschrijven op je nieuwsbrief. Dit lijkt voor de hand liggend, maar hier wordt zo makkelijk overheen gekeken. Hierboven zie je een voorbeeld hoe het niet moet. Zoals je ziet zit de nieuwsbrief inschrijving ergens ver onder aan de homepage verstopt. Nauwelijks vindbaar voor een bezoeker.

Zo moet het wel!

Het blokje bovenaan de website in het voorbeeld hierboven is wel een goede manier. Een popup kan natuurlijk ook, zoals Groupon dat bijvoorbeeld doet.

Groupon: pop-up voor inschrijving nieuwsbrief

Tip 3: Vraag naar vrienden en familie

Als mensen zich inschrijven voor je nieuwsbrief, geven ze (in)direct aan dat ze geïnteresseerd zijn in je producten en/of diensten. Maak gebruik van dit (tijdelijke) enthousiasme. Vraag meteen of de inschrijver nog vrienden of familie kent die wellicht ook geïnteresseerd zijn in je nieuwsbrief. Dit is een makkelijke manier om digitaal het balletje aan het rollen te krijgen.

Dankzij social media wordt alles met de buitenwereld gedeeld. Waarom zou een inschrijver niet al zijn vrienden kunnen vertellen dat hij zich heeft ingeschreven voor je nieuwsbrief? Maak gebruik van deze mogelijkheid om je nieuwsbrief op het internet te verspreiden. Plaats een button van Twitter, Facebook, LinkedIn en Hyves op de bedankpagina van de inschrijvingsformulier.

Hoe doe je dat? Schrijf zelf een enthousiaste, wervende tekst die max. 140 tekens bevat en laagdrempelig door de inschrijver kan worden gedeeld. Bijvoorbeeld:

“Ik heb me ingeschreven voor de nieuwsbrief van [eigen bedrijf]! Je ontvangt nu een €10 waardebon van [eigen bedrijf] als jij je ook aanmeldt voor de nieuwsbrief, dus schrijf je ook in!’”

Tip 4: Inkopen van e-mailadressen

Een andere bekende manier is het inkopen van e-mailadressen. Er zijn veel verschillende concepten, prijsacties en dergelijke, die e-mailadressen genereren, met als doel om die te kunnen verkopen. Dit gebeurt vaak door middel van co-sponsoring. Dit is een zeer interessante optie voor partijen die op zoek zijn naar databaseverrijking en/of -uitbreiding. Het is niet alleen makkelijk, het is vaak ook goedkoper dan het zelf verzamelen van e-mailadressen.

Maar pas wel op. Voordat je ‘blind’ e-mailadressen inkoopt van een derde partij, reken uit hoeveel deze e-mailadressen je opleveren. Je kunt bijvoorbeeld vooraf een testpartij van 5000 leads afspreken. Daarbij kijk je naar de open rate, click rate en natuurlijk het aantal conversies dat het oplevert. Levert dit een goed resultaat op, dan belet niks je nog om adressen in te kopen bij die specifieke partij.

Co-sponsoring, coregistratie & rechtstreekse inkoop

Er zijn verschillende manieren van inkopen. Zoals ik al zei, kan het via co-sponsoring. Je spreekt dan een bedrag af per adres/lead en in ruil daarvoor ontvang je data. Hierbij geeft een deelnemer specifiek aan om ook de nieuwsbrief van je bedrijf te ontvangen. Je krijgt dan het recht op de data op het moment dat een persoon zijn gegevens invult en die bevestigt.

Een andere optie is co-registratie. In het geval van co-registratie word je onderdeel van de prijsvraag of mailing met bijvoorbeeld een vraag: bent u geïnteresseerd in [dienst / product X] van [uw bedrijf]? Antwoord een deelnemer hier met het gewenste antwoord, dan ontvang je de lead. Dit gebeurt ook uiteraard tegen een vergoeding per lead.

Een laatste optie is rechtstreekse inkopen van e-mailadressen bij een partij met een grote database. Stel: je bent voor een periode co-sponsor geweest van een partij en de leads en conversies zijn al die tijd goed, dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld 50K e-mailadressen rechtstreeks uit de database van die partij over te kopen.

Tip 5: Wees relevant

Een tip waar je niet ineens extra e-mailadressen mee binnenhaalt, maar waar je zeker rekening mee moet houden: wees altijd relevant! Mensen worden overspoeld met content via allerhande digitale kanalen en zijn alleen nog maar geïnteresseerd in relevante informatie.

Realiseer je dat dit ook van toepassing is op je eigen e-mailmarketingactiviteiten. Wil je consumenten overtuigen om zich in te schrijven voor jouw nieuwsbrief, zorg er dan voor dat je relevant bent.  Als je een webshop hebt en iemand laat zijn/haar gegevens achter voor een bestelling, zorg dan voor een goede nazorg. Vraag de koper of de bestelling naar wens is verlopen. Laat de consument merken dat je blij bent met hem als klant.

Segmentatie op interessegroepen

Na een periode kun je de consument mailen met de vraag of de aankoop nog steeds naar wens is en of er zaken zijn waarin je kunt voorzien als bedrijf. Geef de consument dan ook aan dat je vanaf nu wilt voorzien in de specifieke behoefte. Je kunt bijvoorbeeld een enquêteformulier sturen met daarin een aantal opties waarbij een consument kan aangeven waar hij/zij over geïnformeerd wil worden. Denk daarbij aan onderwerpen als: winkelen, kleding, eten, sport, elektronica etc.

Als je daar inzicht in hebt, kun je de klantprofielen aanpassen. Stap 2 is segmenteren op interessegebied en je mailings daarop aanpassen. Zo kan het zijn dat je nieuwsbrief voor de helft bestaat uit een algemene aanbiedingsactie en voor de andere helft uit specifieke content gericht op de individuele consument. Wordt dit goed toegepast, dan is de kans een stuk groter dat de consument je nieuwsbrief als relevant ervaart en zich niet uitschrijft.

Exclusieve content & kortingen

Exclusive StampHoe pas je dit nu toe op potentiële inschrijvers van je nieuwsbrief? Wat je je huidige e-mailbestand belooft, beloof je ook aan potentiële inschrijvers. Vermeld op je website dat je servicegericht bent, dat je uitgaat van relevantie en alleen mailings stuurt die interessant zijn voor het individu. Wat het over het algemeen ook goed doet, is het creëren van een gevoel van exclusiviteit. Draag uit dat de consument zich van een stukje exclusiviteit verzekert als hij/zij zich inschrijft voor de nieuwsbrief.

Bied je nieuwsbriefabonnees (exclusieve) kortingen aan, breng ze net iets eerder op de hoogte van aanbiedingen en veranderingen op de website. Vraag je abonnees regelmatig om hun mening of verbeterpunten. Je bent dan niet alleen relevant, je bouwt ook een vertrouwensrelatie met je leden op.

Conclusie

Ondanks de veranderde wet- en regelgeving zijn er nog voldoende manieren om e-mailadressen te verzamelen. En ongetwijfeld heb ik nog een hoop manieren niet genoemd. Het komt voornamelijk aan op creativiteit en de bereidwilligheid om af en toe risico’s te nemen om je database uit te bouwen. Vele e-mailmarketeers zijn dagelijks bezig met het verzinnen van manieren om elke keer weer nieuwe adressen toe te voegen aan hun (mail)bestanden. Heb jij nog tips of ideeën? Laat het weten in een reactie hieronder!