How to

Quick-scan is meer dan een lead-generator: hoe pak je het aan?

0

Daar zit je dan als online-expert. Krabbend achter je oor, starend naar je beeldscherm. Wederom heb je gedachteloos ingestemd om een gratis website-analyse te doen. Voordat er ook maar iets op papier staat, vraag je jezelf af: waarom?!

Een gratis quick-scan? Te gek!

Quick-scans, expertreviews en website-analyses: welk internetbureau is er niet groot mee geworden? Heb jij echter ooit iemand horen zeggen: “Een gratis quick-scan? Te gek! Net wat ik nodig heb.”? Nee. Toch kom je nog vaak schreeuwende banners tegen met teksten als: “get a FREE analysis of your website!”.

Waarom kiest een organisatie ervoor om zo’n scan uit te laten voeren? Misschien om laagdrempelig quick-wins te oogsten in de hoop kosten te besparen. Het is echter onwaarschijnlijk dat een organisatie een quick-scan aanvraagt, bewust opzoek naar een langdurige samenwerking. Een doel waar jij als expert wel naar streeft. Hoe kun je met een quick-scan dan wél naar zo’n samenwerking streven?

Het topje van de ijsberg

Een quick-scan laat vaak niet meer zien dan het topje van de ijsberg. Wat zich onder water bevindt, wordt niet benoemd of zelfs bewust met rust gelaten. Voor sommige opdrachtgevers lijkt dit op dat moment voldoende. De opdrachtgever laat de oppervlakkige punten aanpassen en is even blij, maar staat na een paar maanden weer voor een soortgelijk probleem. Een kwalitatief goede analyse kost tijd en kan een behoorlijke salesinvestering zijn. Is een goede analyse wel gratis weg te geven? Want wat is eigenlijk de ROI op een quick-scan? Staat het commerciële belang van de uitvoerder niet in de weg van de objectiviteit van de analyse?

Richting geven

Willen we zeggen dat een quick-scan onzin is? Nee, helemaal niet. Een goed uitgevoerde quick-scan kan de vinger op de zere plek leggen en daarmee richting geven aan een vervolgplan. De aanpak, opzet en hiermee het resultaat zijn echter van een hoop factoren afhankelijk. De volgende tips helpen je:

1. Creëer kaders

Maak de kaders duidelijk. Doe je huiswerk, ga met de opdrachtgever in gesprek en achterhaal welk doel hij voor ogen heeft. Als expert kun je dan vervolgens bepalen of je iets moet zeggen over design, gebruiksgemak, conversie, SEO of iets anders. Hiermee voorkom je een wirwar aan goedbedoelde irrelevante adviezen. Geef vervolgens duidelijk aan wat de opdrachtgever mag verwachten en dat de quick-scan bedoeld is als eerste inzicht. Je wilt namelijk voorkomen dat de opdrachtgever jouw quick-scan nu al als volledige waarheid gaat zien. Door dit te bespreken is de kans groter dat je de juiste snaar raakt.

2. Wees objectief

Beoordeel de website op basis van jouw kennis en expertise. Wees eerlijk; al is het alleen al voor je eigen geloofwaardigheid. Beschrijf de aandachtspunten, geef een objectief advies en geef hierna pas aan hoe je hier als expert invulling aan zou geven. Natuurlijk zoek je naar haakjes, maar laat dit niet leidend zijn in je advies.

3. Kijk verder

Natuurlijk is het makkelijk scoren met quick-wins, maar hiermee los je het probleem niet altijd op. Achterhaal de oorzaak van de quick-wins en benoem beide. Hiermee neem je alvast dat eerste kijkje onder water. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de websitestructuur totaal onduidelijk is. Hoe kan dit? Komt dit door verschillende afdelingen met eigen belangen? Hoe ga je hier dan mee om? Met dit soort vragen open je de discussie en zet je een eerste stap naar een waardevolle klantrelatie.

En jij?

Bovenstaande punten helpen ons in het opbouwen van waardevolle klantrelaties. Dit maakt de quick-scan voor ons meer dan alleen een lead generator. We kunnen het initiatief nemen en de quick-scan proactief inzetten voor potentiële klanten. Wat is jouw ervaring? Heb jij nog waardevolle tips?