Innovatie

Prospects en leads vinden met Google & social media

0

Het mag duidelijk zijn, de opdrachten liggen voor veel bedrijven niet voor het oprapen. Tenminste, niet voor die mensen die afwachten óf zoeken op verkeerde plaatsen. Ik zal je laten zien dat het geld op straat ligt. Grootste uitdaging voor jou is je vakkennis inzetten om de beste resultaten te filteren. Daarom heb ik wat tips verzameld waarmee je veel leads en prospects kunt vinden, zonder de ongewenste vervuiling.

Google met symbolen

De belangrijkste zoekmachine op internet, Google, kent natuurlijk iedereen. Dat hiermee de meeste prospects te vinden zijn, is dan ook vrij logisch. Aangezien Google veel meer tools heeft dan de meeste mensen weten, is het filteren van gegevens soms een hele opgave.

Symbolen kunnen je helpen een betere kwaliteit prospects te vinden. Google zegt: “De meeste leestekens en speciale tekens worden gewoonlijk genegeerd in Google Zoeken. Maar je kunt bepaalde tekens wel in zoektermen gebruiken om precies te vinden wat jij zoekt.”

  • Plusteken (+): Zoek naar dingen zoals bloedgroep [ AB+ ] of een Google+-pagina als [ +Chrome ]
  • Apenstaartje (@): Vind sociale tags zoals [ @google ] of [ @ladygaga ]
  • En-teken (&): Vind sterk verbonden ideeën en zinnen, bijvoorbeeld [ C&A ] of [ Coen & Sander ]
  • Procentteken (%): Bereken een percentage, bijvoorbeeld [ 40% van 80 ] of [ 10% van 0,1 ]
  • Dollarteken ($): Geef prijzen aan, dus [ nikon 400 ] levert een ander resultaat op dan [ nikon $400 ].
  • Hashtag/hekje (#): Zoek naar ‘trending topics’, die worden aangeduid met hashtags zoals [ #lifewithoutgoogle ]
  • Koppelteken (-): Geef aan dat woorden eromheen sterk verbonden zijn, bijvoorbeeld [ e-mail ] en [ doe-het-zelfzaak ]
  • Liggend streepje (_): Verbind twee woorden, bijvoorbeeld [ quick_sort ]. In je zoekresultaten vindt je deze combinatie van woorden ofwel aan elkaar geschreven (quicksort) ofwel met een onderstrepingsteken ertussen ( quick_sort).

Google Alerts

Om niet iedere dag hetzelfde ritueel te hoeven herhalen met als doel de beste prospects te vinden, is er een handig tooltje van Google genaamd Google Alerts. Google Alerts of Google Meldingen zijn e-mailupdates met de laatste relevante Google-resultaten (internet, nieuws, enzovoort) op basis van je zoekopdrachten.

Google Alerts vindt voor jou bijvoorbeeld recente prospects, zoals bedrijven die een vacature hebben, ideaal voor uitzendbureaus. Een ander voorbeeld zijn gemeentes of organisaties die aankondigen te gaan bouwen. Dat wil je als bouwbedrijf weten. Dus alles wat nieuw in Google wordt geïndexeerd, kun je filteren met Google Alerts.

Waar zoek je naar?

Bedenk op voorhand wat mensen, jouw prospects, in een bericht zullen zetten voor ze het verspreiden via een website, persbericht of social media. Is je werkgebied Noord-Holland, dan kun je zoeken op “Noord-Holland” maar ook per gemeente. Proefondervindelijk ontdek je wat voor jouw organisatie het beste werkt. Meer zoekwoorden geven minder, maar over het algemeen wel betere resultaten. Bedenk hierbij dat op moeilijk vindbare prospects automatisch ook minder organisaties prospecteren. Een voordeel dus.

Zoeken op bijvoorbeeld typefouten kan dus best goed werken. Zet deze typefouten wel tussen haakjes anders corrigeert Google ze automatisch. Wat men steeds vaker ziet, is de term “Ik zoek of wij zoeken”. Zie bijvoorbeeld onderstaande tweet:

Accepteer cookies

Zeker de moeite waard om op te zoeken via Google en social media. En dus in te stellen als Google Alert.

Prospects en leads op LinkedIn

LinkedIn is hét zakelijk netwerk voor het vinden van geschikte leads en prospects.
Hoe vind je die dan op LinkedIn?

1. Geavanceerd zoeken

Geavanceerd zoeken vind je rechts boven naast het zoekveld. Je kunt zoeken op trefwoorden, persoon, beroep, titel en bedrijf. Hierbij kun je zelfs zoeken op regio, ook met een gratis account. Let wel op dat de regio’s anders ingedeeld zijn dan wij kennen in Nederland. Zo vallen Friesland, Drenthe en Groningen onder de regio Groningen.

2. Groepen

Groepen zie je in de zwarte balk bovenin of in het zoekveld rechts bovenin. Klik op het driehoekje en de groepen komen in beeld. Iedereen mag lid worden van 50 groepen. De kans is dus zeer groot dat er een groep is waar je doelgroep zich heeft verzameld. Zoek niet alleen in branchegroepen maar ook in de regionale groepen. In de grotere groepen zitten vaak meer dan 30.000 mensen. Kijk in de discussies binnen groepen of hier prospects tussen zitten. Een beller is sneller en meestal koopman of -vrouw.

3. Updates

Updates vind je n het zoekveld rechts bovenin. Klik op het driehoekje, dan komen de updates in beeld. Door hier te zoeken op prospects en leads vind je niet alleen binnen je eigen netwerk maar ook ver daarbuiten.

4. Vragen

Stel je vraag! Bijvoorbeeld in een groep of d.m.v. een update, vraag wie er behoefte heeft aan een afspraak met jou. Dat kan verrassende resultaten opleveren.

Leads en prospects op Twitter

Met de functie ‘Geavanceerd zoeken‘ van Twitter, kun je eenvoudig leads en prospects vinden. Hiervoor hoef je geen account te hebben. Veel personen plaatsen op Twitter een berichtje met een vraag voor advies, of om iets wat ze nodig hebben, omdat Twitter zoveel Nederlandse accounts heeft. Voordeel van deze zoekfunctie van Twitter is dat je hier ook regionaal kunt zoeken.

Wat veel mensen niet weten is dat de zoekcode die dan ontstaat in de advanced search ook werkt in software zoals Hootsuite, Tweetdeck en vele andere tools. De tekens en symbolen zoals omschreven in het hoofdstuk “Google met Symbolen” werken ook op Twitter. Bijvoorbeeld hashtags (#). Diverse hashtags kunnen goede leads opleveren. De bekendste is natuurlijk #durftevragen alias #dtv. Andere, meestal voor de hand liggende, kunnen zeker voor succes zorgen.

Prospects vinden op Facebook

Er zijn verschillende manieren om prospects te vinden op Facebook. Hieronder bespreek ik enkele van de belangrijkste plekken en manieren.

1. Facebookpagina’s

Bedrijfspagina’s worden ingeschakeld om organisaties te promoten. Zoek hier je doelgroep eens op. Berichten zoals deze komen best veel voor.

vacature fb bericht

2. Zoeken

Zoeken binnen Facebook is sinds een tijdje veel eenvoudiger geworden, omdat ook hier de hashtag werkt. #Dtv en #Durftevragen doen dus ook op Facebook hun intrede. Hou ook zeker de ontwikkelingen rondom Graph Search in de gaten.

#DTV facebook

3. Groepen

Groepen kunnen zeker bijdragen aan het vinden van prospects. Zo zijn er, net als op LinkedIn, een hoop groepen waarin waarschijnlijk je doelgroep te vinden is.

Facebook groepen

4. Enquêtes & polls

Zowel op Facebook als LinkedIn (groepen) kun je enquêtes beginnen, vragen stellen, waar mensen op reageren. Dat kan een mooie pot honing worden om prospects te vergaren. Voorbeeld: als je iets mocht veranderen aan het accountantskantoor waar je nu zaken mee doet, wat zou dat dan zijn? Op deze manier zullen de mensen die openstaan voor een gesprek zichzelf automatisch melden. Let wel: op Facebook is de optie ‘questions’ sinds kort niet meer beschikbaar voor alle Facebookpagina’s. Wel nog voor communities en groepen.

Natuurlijk werken de meeste van deze manieren om leads en prospects te vinden, net zo goed op andere social media. Houd daarbij wel goed je doelgroep voor ogen. Ken je nog andere manieren om via internet prospects en leads te vinden? Dan hoor ik ze graag.