Strategie

Zet de volgende stap met Google+: inspiratie & tips voor content

0

Ieder social medium heeft haar eigen unieke kracht, mede ingegeven door de eigenschappen en de mogelijkheden van het netwerk. De content binnen dit netwerk stem je hier idealiter dan ook op af. Je vertelt een uniek verhaal op ieder netwerk, zodat je het de moeite waard maakt om jou binnen verschillende sociale media te volgen. Hoe vertel je dit verhaal op Google Plus?

Omdat het onmogelijk is om wekelijks een uitgebreide Hangout te organiseren, geef ik je in dit artikel tips voor hoe je de content tussen de Hangouts in kunt vullen, zodat je ook met dit medium aan een sterkere relatie met je publiek werkt.

Het verschil tussen al die social media

Er bestaat enige overlap tussen de netwerken, maar het komt grofweg neer op het volgende: Facebook maakt het mogelijk om content met een enorm publiek te delen en er een grote kans op een viraal effect. Op Twitter is het makkelijk om je publiek nieuwsgierig te maken en te triggeren om actie te ondernemen en op Pinterest kun je je brand image uitbouwen. Google+, ten slotte, maakt het onder andere mogelijk om een echte dialoog te hebben en daarmee een sterkere persoonlijke band met je publiek op te bouwen, door middel van Hangouts.

Dialoog?

Ik noem het een echte dialoog, want als we eerlijk zijn is het meeste contact binnen social media nog steeds eenrichtingsverkeer. Het feit dat je kunt reageren op een post binnen Facebook, een klacht op Twitter kunt plaatsen of een reactie onder een foto op Pinterest kunt plaatsen, maakt het nog steeds geen dialoog.

De volgende stap in de relatie met je volgers op Google+

In dit artikel van Saskia de Laat vind je veel inspiratie voor content die goed werkt op social media. Gebruik deze input en voeg hier iets aan toe. Vraag jezelf af op welke manier je deze tips kunt toepassen, zodat je uiteindelijk een stap verder gaat in de relatie met je volgers binnen Google+.

Bijvoorbeeld bij de tip ‘Vaste thema’s en rubrieken’ kan een restaurant met een Pinterest-account iedere maand een andere fotoreeks plaatsen, van hun gerechten met de op dat moment geldende seizoensgroenten. Binnen Google+ kan een mogelijk vast thema een tweewekelijks interview met één van je volgers zijn. Dezelfde tip, andere toepassing.

Foto met dank aan Fotolia

Afbeelding met dank aan Fotolia

Mensen beïnvloeden met content

Hoe je mensen beinvloedt met je content? Volgens Cor Hospes onder andere door wederkerigheid (geef gratis informatie met waarde, waarbij je iemand helpt en je hem tegelijk vangt in de sociale verplichting iets voor je terug te doen), sympathie (we voelen eerder sympathie voor mensen die op ons lijken) en door jezelf neer te zetten als autoriteit (zorg er met je content voor dat anderen van je expertise op de hoogte blijven). Maak ook hier weer de vertaalslag.

Wederkerigheid: (impliciete) vragen beantwoorden

Op Facebook plaats je interessante, informatieve en inspirerende content. Binnen Google+ doe je dit ook, maar hier zorg je ervoor dat je vragen beantwoordt die binnen Google+ of ergens anders worden gesteld of je beantwoord vragen die impliciet worden gesteld. Deze informatie haal je uit opmerkingenof vragen van andere social media en uit het tweewekelijkse interview met je volgers, de eerder genoemde terugkerende rubriek. Dit valt overigens ook onder het kopje Autoriteit, verderop in dit artikel.

Sympathie: geef je collega’s een gezicht

Cor Hospes zegt het volgende in zijn artikel: “Zoek ook online naar overeenkomsten van een klant en wees niet spaarzaam met complimentjes”. Ik zeg, til dit binnen Google+ naar een hoger niveau. De collega’s in je bedrijf zijn, als je geluk hebt, verschillende eigenzinnige individuen met verschillende culturele achtergronden, met verschillende sexuele voorkeuren en hebben de meest uiteenlopende interesses.

Jouw bedrijf is wat al deze individuen bindt.  Grote kans dat jouw publiek uit eenzelfde divers pluimage bestaat als je collega’s. Dus laat je collega’s zien en geef ze een gezicht. En een stem op Google+, al dan niet in een Hangout, en wek op deze manier sympathie, creëer een dialoog en schep een sterkere band met je publiek.

Autoriteit: je weet alles van je vakgebied

Jij bent de autoriteit op het gebied van wat je doet, en dat straalt je Google+-pagina uit met impactvolle foto’s en ander beeldmateriaal, up-to-date informatie en inspirerende content. Je weet van meer dan alleen je product, je hebt met allerlei trends en regelgeving in binnen en buitenland te maken, dus je weet van alles.

Omdat het binnen Google+ je doel is om een stap verder te gaan in je relatie dan binnen de andere sociale netwerken, laat je je autoriteit gelden door directe en indirect productgerelateerde vragen van je publiek te beantwoorden. In een vaste rubriek binnen je Google+-pagina, of tijdens een Hangout. En op deze manier werk je ook weer aan wederkerigheid en sympathie. Leuk toch, hoe alles in elkaar grijpt.

En wat nog meer?

Caterpillar birdsLaat je (merk) zien. Je bent meer dan alleen je merk en product. Je hebt meerinteresses dan de meest voor de hand liggende. Dus laat zien dat je uit meerdere kleuren bestaat. Dit doe je niet alleen op Pinterest, maar voor een deel ook op Google+. Zoals Social Media Manager van Laterooms.com Rich Kemp het verwoordt in hun Google+ casestudy:

“We realise that not everyone wants to talk about hotels as much as we do, so we try to get a balance between content that’s LateRooms.com-centric and interesting travel-related content that shows we’ve got some personality.”

Overigens is het related in de breedste zin van het woord. Bovenstaand één van de meest populaire foto’s ooit op hun Google+-pagina.

Show me yours and I’ll show you mine

Bij iedere relatie verwachten we dat beide partijen iets van zichzelf laten zien. Het gaat hier niet om een dergelijk diepe relatie waarbij je je spinsels, wrevels en verwachtingen op tafel hoeft te gooien, maar je zult toch iets meer moeten laten zien als je meer wilt weten van je publiek en een diepere band aan wilt gaan. Waar ben je mee bezig, wat gebeurt er allemaal achter de schermen? Hoe worden de dagen gevuld, wat heb je overwonnen?

Houd het zo luchtig mogelijk en laat ook weer niet teveel van jezelf zien. Je branchecollega’s kijken mee en het is wel zo leuk als er nog één en ander te gissen blijft. Dus geen bikini maar een burkinit. Ga ook met ze in gesprek naast die tweewekelijkse rubriek: waar wordt je publiek gelukkig van? Wat houdt ze bezig? Geeft ze energie? Waarvan liggen ze ’s nachts wakker? Ik raad je aan om het zoveel mogelijk bij positieve vragen te houden, zodat je pagina geen klaagmuur wordt. En hierover gesproken: mochten mensen klachten droppen op je Google+-pagina, verwijs ze dan met een deeplink door naar Twitter, waar je alle klachten normaliter afhandelt.

Toon meerdere emoties

En ook in het kader van laat je zelf zien: toon meerdere emoties. Er zit nog zoveel meer tussen blij en boos. Bijvoorbeeld aspiratie, inspiratie, vrolijkheid, verbazing, geluk, verliefdheid en vertedering. Laat naast de positieve gevoelens ook wat ruimte over voor wat minder sjieke gevoelens zoals irritatie. Emoties toon je natuurlijk zoveel mogelijk met beeld, zoals je vast al weet.

Hier kun je altijd nog een positieve draai aan geven door een kwinkslag in de tekst. Dit kan met bewegend , stilstaand, eigen en geleend beeld. Dat laatste altijd met bronvermelding! Een verhouding van 80/20 is perfect, waarbij 80% voor beeld staat en 20% voor tekst. Overigens, de tekst die bij het beeld staat telt niet mee bij de 20%. H&M doet dit perfect. Lees ook de casestudy.

hm

Expliciet versus impliciet

Je vervult met je product de behoefte achter een behoefte. Hotelketens voorzien in de expliciete behoefte van een zacht bed en een warme douche en een terras om op te chillen tussen de middag. Op een moment dat je in je beste state of mind bent (vakantie!). De impliciete behoefte die ze vervullen is de behoefte aan veiligheid, geborgenheid, waardigheid en plezier. Laat op Google+ zien dat hoe goed je de impliciete behoeftes begrijpt en wat je eraan doet om deze te vervullen (autoriteit).

Tot slot: tips & inspiratie

Ten slotte heb ik nog enkele tips voor de content op je Google+-pagina. Uiteraard hoef je niet van alles binnen je Google+-pagina een dialoog te maken. Je kunt ook aan een relatie werken als je laat zien dat je uit meer bestaat than meets the eye. Probeer het alleen zenden echter zoveel mogelijk te beperken, dit doe je al binnen je andere netwerken.

De impact van afwisseling

Soms is (een beetje) rust op zijn plaats. Je hoeft niet iedere keer hele zinvolle en diepe gesprekken aan te gaan. Het heeft impact als je afwisselt. En je schept onhaalbare verwachtingen als het altijd groots is. En hoe wil je nog bijzonder zijn als je het alleen kan afzetten tegen bijzonder?

Namen zijn belangrijk

Als het goed is doe je dit al, als je dit nog niet doet dan vanaf nu. Want:

“Names are the sweetest and most important sound in any language” – Dale Carnegie.

Gebruik in je antwoord of commentaar dus altijd de naam van de persoon waar je op reageert.

Voed ze op

Voed je publiek op. Vragen die gesteld worden binnen andere sociale media verwijs je met een deeplink door naar het antwoord binnen Google+ en andersom.

Wees subtiel

Vanzelfsprekend zorg je voor subtiliteit. Je wilt een sterkere band met je publiek, maar geen verstikkende relatie met allerlei verwachtingen. Bedenk je goed bij alles wat je doet of het vol te houden is om op dat niveau verder te gaan. Je wilt geen verwachtingen creëren die niet waar te maken zijn.

Dialoog & sterkere band met Hangouts

En natuurlijk de Hangouts. Die zijn met name geschikt voor de dialoog en de sterkere band. Rich Kemp van Laterooms.com onderschrijft het in hun Google+ casestudy:

“Yes we are a worldwide brand, but you can actually come and talk to us on a one-to-one level. Hangouts are perfectly suited to emphasise this aspect of the LateRooms.com ethos.”

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren en ben benieuwd naar je reactie.

Foto intro met dank aan Fotolia