Social media

10x Scoren met slimme content voor social media

0

Succes met social media alleen weggelegd voor de grote bedrijven met dito portemonnees? Onzin! Wil je voor jouw (lokale of kleine) bedrijf aan de slag met social media, maar heb je geen budget voor een vormgever en dure campagnes? In dit artikel geef ik je 10x inspiratie voor sociale content die werkt.

Strategie

Natuurlijk moet je eerst nadenken over wie je doelgroep is (en op welke sociale media je doelgroep actief is). En ook over wat je wil bereiken met de inzet van je social media (bijvoorbeeld meer traffic naar je webshop of website, autoriteit worden of thought leadership claimen op een bepaald gebied of naamsbekendheid vergroten). Voor dit artikel ga ik er vanuit dat je daar al over nagedacht hebt en dat je al een soort strategie hebt uitgestippeld. Ook ga ik er vanuit dat je weet wat je vooral níet moet doen op social media (zo niet, lees dit dan eerst even).

10x slimme ‘low budget’ social content

Daar gaan we dan; 10 contentideetjes voor jouw sociale kanalen, die je makkelijk zelf kunt toepassen. En onthou, het hoeft allemaal niet perfect. Een beetje handig zijn met Photoshop (of Paint) is fijn. Maar zolang je het ‘dicht bij jezelf’ houdt en persoonlijk blijft, is een huis-tuin-en-keuken-plaatje helemaal niet erg. Zolang het maar leuk, leerzaam, mooi of inspirerend is.

1. Humor en inhakers

Emotie werkt. Emotie verbindt. Plezier of humor is een hele sterke emotie, die – als je ‘m goed gebruikt – naast likes en plusjes ook nog eens een hoop shares, retweets of repins oplevert. Ga voor goede grappen en slimme inhakers (ook wel newsjacking genoemd, aanhaken op de actualiteit). Hieronder twee voorbeelden van de HEMA (Nederland doet niet meer mee met het EK) en Eindhoven Airport (de lente die maar niet begint):

Humoristische social content van Hema.

humor airport

2. Korting, gratis & win!

‘Gratis’, aanbiedingen en winacties werken uiteraard heel goed, mensen zijn er gek op. Ga wel voor de lange termijn (waardevolle relatie) in plaats van de korte termijn (snel veel fans). Geef bijvoorbeeld alleen een iPad weg als je iets met technologie doet. Geef geen prijs weg die totaal niets met jouw bedrijf te maken heeft. Kies voor een fles wijn of een wijnproeverij, wanneer je een wijnwinkel hebt. Een gratis diner, als je eigenaar van een restaurant bent. Of een maand lang gratis tanken, als je een tankstation hebt.

Zorg altijd dat zowel je actie (wat men moet doen om de prijs te winnen) en je prijs relevant is en past bij je organisatie & je doelgroep. Let ook op dat dit op Facebook altijd via een aparte app moet. Blijf ver weg van de verboden (en vervelende) Like & Share-winacties. Twee goede voorbeelden ter inspiratie:

unox soep in pak

pin it to win it

3. Vragen stellen

Door het stellen van vragen toon je interesse in je fans en creëer je een verhoogde betrokkenheid. Het zal je verbazen hoe leuk mensen het vinden om hun mening te geven of raadseltjes en vraagstukken op te lossen. Zie bijvoorbeeld onderstaande video, die op de Facebookpagina van Albert Heijn werd geplaatst:

Accepteer cookies

En wat dacht je van deze vraag van de Honeymoonshop? Heel simpel, heel krachtig en heel veel interactie tot gevolg.

vragen stellen jurk

Enkele tips bij het stellen van vragen:

  • Wees duidelijk, welk antwoord wil je?
  • Gesloten vragen werken drempelverlagend (jurk a, b of c?);
  • Formuleer je vraag persoonlijk, ben niet te formeel;
  • Geef (indien relevant) aan wat je met de antwoorden gaat doen.

4. Persoonlijk zijn & persoonlijkheid tonen

Een perfect geschreven status-update die zo in een reclamefolder kan? Prachtig, maar het hoeft niet. Sterker nog: juist persoonlijkheid tonen werkt op social media. Kijk eens naar Ria, die als ‘fan’ de Facebookpagina voor de Action runt (met goedkeuring van Action, ze geeft zelfs wel eens workshops op het hoofdkantoor). Geen status-updates waarbij over elke letter is nagedacht, maar persoonlijke en aansprekende teksten met dito plaatjes. Het resultaat? Meer dan 50.000 fans!

facebook action fanpagina

Laat bijvoorbeeld ook zien wie de mensen achter jouw bedrijf zijn, geef een kijkje achter de schermen en geef je bedrijf een gezicht. Als je het op een authentieke, persoonlijke manier doet, zorgt het steevast voor leuke reacties.

kijkje achter de schermen

5. Vaste rubrieken en thema’s inzetten

Met vaste rubrieken maak je het jezelf makkelijk. Je weet wanneer je weer iets nieuws moet produceren en publiceren, dat zorgt ervoor dat je het niet vergeet. Je volgers of fans kijken bovendien ook steeds vaker uit naar de volgende editie van je rubriek. Je bouwt een fanbase op voor die specifieke content. Mensen komen soms zelfs speciaal voor die rubriek naar je pagina toe. Een voorbeeld is de wekelijkse Frankwatching-video op YouTube van Pelpina Trip, (bijna) elke woensdag weer.

pelpina trip fw rubriek

Wat ook werkt zijn vaste thema’s voor je sociale kanalen, die je steeds (op verschillende manieren) laat terugkeren in je content. Kies thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van jouw (potentiële) klanten en passen bij jouw product, dienst of merk, gericht op bijvoorbeeld lifestyle, entertainment of educatie. Het geeft je richting bij het maken van je content en spreekt je fans aan.

6. Inspireren

Inspireer je fans en followers! Updates die aansluiten bij de belevingswereld van jouw fans en followers zorgen voor hele leuke, positieve reacties. Bovendien bied je zogenaamde ‘added value’; meerwaarde. Inspireren kan heel praktisch (zoals de Praxis hieronder doet), maar ook heel algemeen (zoals Stylecowboys doet).

Social content post van Praxis.

bmw geek

7. Tips & tricks delen

In het verlengde van ‘inspireren’ liggen de how to’s, instructies, tutorials, DIY-ideetjes (Do It Yourself) en tips & tricks die passen bij je product of dienst of de lifestyle waar je bij aan wil sluiten. Zoals bijvoorbeeld onderstaande Chrome-tips van Coolblue.

tips chrome

Om traffic naar je site te genereren is het handig om een plek te hebben waar je kunt bloggen of pagina’s kunt aanmaken waar je content op kunt zetten. Op sociale media heb je niet veel plek voor een lang verhaal, dus vaak is het handig om het grote verhaal (de instructie of de tips) op je blog te zetten of een andere plek op je website, vervolgens verwijs je ernaar in je content.

Intratuin tips voorbeeld van content op social media.

Op je site of blog zet je dan bijvoorbeeld weer een mooie call to action voor je e-mailnieuwsbrief of verwijs je slim naar je webshop, zodat je volgers en fans de producten die nodig zijn voor bijvoorbeeld de DIY meteen kunnen aanschaffen (en doe ’s gek, met korting).

8. Je community & ambassadeurs inzetten

Betrek je fans en followers: laat ze foto’s insturen die relevant zijn voor jouw business, bijvoorbeeld een (gekke) foto waar ze jouw product of dienst gebruiken, en verzamel die in een fotoalbum. De Honeymoonshop in Rotterdam (slechts één winkel) heeft albums met foto’s van ‘bruiden & bruidengoms van de Honeymoonshop‘ waar ze elke week nieuwe foto’s aan toevoegen. Superslim!

Ook kun je, zoals de TU/e doet met haar Facebook reporters, je eigen klanten inzetten als ambassadeurs door ze mee te laten werken aan je content. Je deelt bijvoorbeeld ideetjes en tips van je eigen fans en followers, zoals dr. Oetker hieronder laat zien op de eigen Cupcakes Facebookpagina.

cupcakes recept fan

9. Nieuwe producten & diensten introduceren

Vooruit, als je gave nieuwe producten of diensten hebt, dan mag je die zeker introduceren aan je fans en followers. Voor een kledingwinkel of grote etailer is dat natuurlijk makkelijker dan voor een taxi-bedrijf. Hoe je het slim aanpakt? Vertel er iets over, maar wel op een leuke, informatieve en creatieve manier (en niet op een reclame-achtige ‘dit-moet-je-kopen-manier’). Zo bijvoorbeeld:

bloemmarie zaadjes voorbeeld van social content.

10. Curatie: content van anderen gebruiken

Een timesaver! Je hoeft niet alles zelf te maken. Er worden al zoveel prachtige foto’s gemaakt, teksten geschreven en quotes bedacht, die perfect passen in het beeld dat je wil uitstralen. Het is helemaal niet erg om content van anderen te hergebruiken (als je maar transparant bent over de bron).

In het geval van de Honeymoonshop, die al twee keer eerder aan bod is gekomen (ja, ik ben fan!), deze Rotterdamse winkel heeft maar liefst 13.000+ fans verzameld door mooie plaatjes te delen van bruidskapsels, bruidstaarten, nagel- en schoenmode en leuke ideetjes voor de bruiloft, naast de updates over de eigen collectie. Het draait allemaal om de beleving, emotie & lifestyle.

honeymoon shop voorbeeld van social content.

5 Bonustips: content plannen & adverteren

Zo, dat waren mijn 10 ideetjes om je te inspireren. Om af te sluiten nog een paar bonustips om de content die je gaat maken ook daadwerkelijk succesvol in te zetten en je doelgroep te bereiken.

1. Maak een contentkalender

Je website up to date houden is vaak al een hele klus. Content maken voor je sociale kanalen schiet er al helemaal vaak bij in. Om te zorgen dat je het niet vergeet, is het slim om een contentkalender te maken. Dat kan een heel simpel Excelsheetje zijn, waarin je per dag of week aangeeft aan welke onderwerpen je op welk kanaal aandacht besteedt. Feestdagen en andere momenten waar je op kunt ‘inhaken’, neem je op in die planning. Natuurlijk blijft het zaak om de actualiteit in de gaten te houden.

2. Plan je content in

Plan je updates in! Wat je vaak ziet, is dat ondernemers even een social-media-uurtje inplannen. Ze sturen dan in een uur tijd tig updates de wereld in en vervolgens is het weer een week stil. Op Facebook kun je heel eenvoudig updates inplannen, zo verspreid je de aandacht en voorkom je dat je volgers of fans afhaken omdat je ze teveel spamt. Voor Twitter is er bijvoorbeeld Buffer, een tool waarmee je kunt inplannen. Ook managementtools als Hootsuite en SproutSocial maken het mogelijk om je updates vooraf klaar te zetten (en meteen de reacties te beheren). Zo kun je jouw content publiceren op de momenten dat je doelgroep erop zit te wachten.

3. Target je content

Op Facebook kun je heel handig updates targeten. Dat wil zeggen dat je je content kunt richten op een bepaalde doelgroep, bijvoorbeeld alleen je vrouwelijke fans. Je mannelijke fans krijgen deze update dan niet te zien in hun nieuwsfeed. Omdat Facebook werkt met Edgerank (niet al je fans krijgen al jouw updates te zien) bereik je op die manier een groter deel van je daadwerkelijke doelgroep voor bijvoorbeeld een specifiek product of een specifieke dienst.

4. Meet het effect van je content

Meten, dat is erg handig en waardevol als je wil weten wat goed werkt en wat niet. Gebruik daarvoor de statistieken van de sociale kanalen die je inzet zelf. Voor aanvullende informatie gebruik je tools als Hootsuite. Hou Google Analytics in de gaten voor het meten van de traffic naar je site en gebruik URL-shorteners zoals bit.ly, zodat je kunt meten hoeveel mensen er op een linkje klikken.

5. Adverteren op Facebook

hand pressing LIKE buttonGave content ‘de ruimte’ in schieten terwijl niemand luistert, dat is eeuwig zonde. Natuurlijk wijs je je klanten op je sociale kanalen via je winkel(s) of zaak, website, e-mails en alle andere communicatiemiddelen die je tot je beschikking hebt. Wil je je fanbase op Facebook snel uitbreiden en heb je een beetje budget tot je beschikking? Ga dan eens experimenteren met advertenties. Al met een paar euro per dag kun je in een korte periode heel gericht nieuwe fans vinden. Lees dit artikel voor een overzicht van wat er allemaal mogelijk is. Voor adverteren op Twitter en andere sociale kanalen zijn de mogelijkheden helaas beperkter of veel duurder.

Dat was ‘m! Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om aan de slag te gaan met content voor jouw Facebookpagina, Twitter, Pinterestboards of andere sociale kanalen. Heb je vragen of zelf nog suggesties voor slimme content, dan hoor ik het uiteraard graag hieronder in een reactie.