Verdieping

Adverteren op Twitter: budget, methodes & Nederlandse case

0

Twitter is één van de grootste en snelst groeiende sociale netwerken ter wereld. Deze maand maakte de CEO van Twitter, Dick Costolo, bekend dat we met zijn allen elke dag vierhonderd miljoen tweets plaatsen. Het aantal gebruikers ligt inmiddels boven de half miljard en dagelijks verwerkt het netwerk vele miljoenen zoekopdrachten. Kortom: een mooie plek om te adverteren. In dit artikel geef ik een overzicht van de mogelijkheden en een Nederlandse case.

Promoted tweets, accounts en trends

Al enkele jaren biedt Twitter een drietal opties om te adverteren: promoted tweets, promoted accounts en promoted trends:

Promoted tweets

Een promoted tweet verschijnt bovenaan de timeline wanneer iemand zoekt op specifieke zoekwoorden. Zo’n promoted tweet kan bijdragen aan het genereren van bezoek naar een website of het initiëren van een conversatie. Hieronder een voorbeeld van een promoted tweet van vliegmaatschappij Virgin.

Promoted account

Een promoted account verschijnt in de ‘who to follow’-sectie. Het doel is meestal het verwerven van nieuwe volgers voor een account. Op de afbeelding hierna zie je Xbox als een promoted account.

Promoted trends

Promoted trends zijn promoted tweets die verschijnen bij trending topics. Iemand die op een trending topic klikt, krijgt dan  overzicht te zien met relevante tweets, waarbij vrijwel altijd een relevante promoted tweet bovenaan staat. Promoted trends werken bijzonder goed voor branding, maar kunnen ook bijdragen aan een discussie op Twitter over een bepaald onderwerp.

Vanaf welk budget?

Sinds enkele maanden is het mogelijk om deze adverteeropties rechtstreeks bij Twitter, via een Nederlands accountteam, in te kopen. Houd wel rekening met de minimumbesteding van 15.000 dollar, die je overigens wel over drie maanden mag spreiden. De afrekenmethodiek is wisselend. Soms betaal je per interactie (een klik op een link, een reactie, of een retweet), maar er kan ook sprake zijn van een fixed fee per periode. Zo verschenen vorig jaar berichten dat de kosten van een promoted trend kunnen oplopen tot een ton per dag.

Alternatieve methodes om te adverteren op Twitter

Naast het rechtstreeks zelf inkopen bij Twitter, kun je ook via een tussenpersoon adverteren. In Nederland heeft The New Media Factory (TNMF) al enige tijd het recht op het plaatsen van promoted tweets. Bij TNMF geldt een veel lagere minimumbesteding, je kunt al adverteren op Twitter voor 250 euro per maand, plus een variabel bedrag per klik. Daardoor is een campagne op Twitter ook voor relatief kleine partijen mogelijk. Belangrijk is wel dat de promoted tweets bij indirecte inkoop niet vanuit je eigen Twitter-account geplaatst worden, maar vanuit een speciaal account van TNMF. Bijkomend voordeel is dat je een ander iets laat zeggen over jouw product, wat je geloofwaardigheid kan bevorderen.

Tot slot is er nog een onofficiële methode om te adverteren op Twitter, namelijk door via bureaus als Twitmij commerciële berichten te plaatsen op specifieke Twitteraccounts. De eigenaren van die accounts staan gesponsorde berichten toe en ontvangen een fixed fee per plaatsing. Vorig jaar ontstond er commotie toen bleek dat sommige bekende Nederlanders tegen een vergoeding een film via Twitter aanraadden, terwijl ze de film niet eens gezien hadden. Thomas Acda, Peter Heerschop en Carice van Houten konden op die wijze aanspraak maken op 100 tot maximaal 500 euro per tweet, onthulde 925.nl. Zie de  voorbeelden van de bewuste tweets.

In de Verenigde Staten is het de normaalste zaak van de wereld dat beroemdheden reclame maken via Twitter. Snoop Dogg verdient bijvoorbeeld tot 8000 dollar per tweet via tussenpersoon ad.ly. En hij is niet de enige: bekijk dit overzicht maar eens.

Nederlandse case: het verkopen van boeken

Terug naar Nederland. Dit najaar besloot ik een campagne met promoted tweets in te zetten om de verkoop van mijn boek ‘Social Media Expert in een Week’ aan te jagen. Omdat mijn budget beperkt was, kwam ik al snel terecht bij TNMF. Ik besloot een reeks tweets te schrijven die ingezet konden worden als promoted tweet. De link in de tweet liet ik verwijzen naar de speciale pagina op mijn eigen website over mijn boek en een pagina met recensies. Ook maakte ik voor elke tweet een lijst met enkele tientallen relevante zoekwoorden. Vervolgens kon de campagne van start gaan.

Verkopen via Twitter? Het kan!

Vrijwel direct behaalde mijn campagne via TNMF een clickratio van vele procenten. Gedurende de campagne optimaliseerde ik de tweets verder, waardoor de clickratio al snel tot boven de 8% steeg. En: de eerste verkopen druppelden binnen. Geen grote aantallen – de CPO lag vele malen te hoog om winst te draaien op de boekverkoop – maar wel degelijk een bewijs dat verkoop via Twitter mogelijk is.

We besloten als test de landingspagina in de tweets aan te passen. Niet langer naar mijn eigen website, maar rechtstreeks naar bol.com. Een schot in de roos: de conversieratio verdubbelde. Eerlijk is eerlijk, nog altijd werd er te weinig verkocht om de investering goed te maken, maar met een dergelijk boek had ik dat ook niet verwacht. Zie het screenshot uit het dashboard hieronder.

Conclusie?

Sponsored tweets zijn een prima optie om snel relevant bezoek naar je website te trekken. Voor producten en diensten met een relatief hoge (absolute) marge kan adverteren op Twitter interessant zijn om sales te genereren. Uiteraard geldt dat adverteerders zich moeten realiseren dat het plaatsen van (betaalde) berichten op Twitter tot reactie kan leiden. Als je daarop voorbereid bent, is het zeker de moeite waard om ermee aan de slag te gaan.

Heb je ervaring met adverteren op Twitter? En heb je dat zelfstandig gedaan of heb je een bureau ingeschakeld? Ik hoor het graag in de reacties.