How to, Trends

#YOLO: hoe hashtags je cross-channelstrategie verrijken

0

De microbloggingdienst Twitter is nog steeds pionier als het gaat om hashtags. Toch is Twitter al lang niet meer het enige kanaal dat er gebruik van maakt: ook op Instagram, Pinterest, Google+ en Facebook zagen we de afgelopen maanden de kardinaaltekens opduiken. Hoe zet je hashtags nuttig in per kanaal? En hoe kun je ze strategisch crosschannel benutten?

Vinden en gevonden worden

Om deze vragen te beantwoorden moeten we eerst terug naar het begin: waar is een hashtag voor bedoeld? Het plaatsen van een hashtag voor een woord (of meerdere samengevoegde woorden) is vooral een herkenningsteken. Gemeenschappelijke onderwerpen, zoals evenementen, tv-programma’s en titels worden gemakkelijker te traceren. En zo ontdek je dus wat er online wordt gezegd over die thema’s. Op die manier dragen hashtags bij aan het ‘vinden’ van informatie.

Des te interessanter voor een merk is het ‘gevonden worden’. Hoe je dit aanpakt? Simpel, zou je denken, ik plaats gewoon een hashtag voor alle woorden in mijn post. Door te klikken op de hashtags zullen social surfers mijn merk vanzelf vinden, toch? Onderzoek én ervaring leert dat een overload aan hashtags (meer dan twee of drie per tweet) vooral zorgt voor minder engagement en een spam-gevoel. Geen aanrader dus.

Hashtags strategisch inzetten

Wat zijn dan wel aanraders? Er zijn een aantal manieren om hashtags strategisch in te zetten. Meng je bijvoorbeeld in het belangrijkste nieuws van de dag. Wat voor dag het ook is, de meest populaire hashtags verwijzen naar het grootste (niet per se het belangrijkste) nieuws van die dag. Deze hashtags zijn waardevolle inhaakmomenten voor je merk. Let er wel op dat je dat alleen doet bij relevante hashtags.

Claim campagnespecifieke hashtags

Een andere manier is om hashtags te claimen die (campagne)specifiek voor jouw merk zijn. Waar social campagnes nu vaak nog gefocust zijn op één kanaal (bijvoorbeeld enkel Facebook), bieden hashtags de mogelijkheid om campagnes breder te trekken over meerdere kanalen. Instagram is immers onderdeel van Facebook, en als een Instagramfoto (inclusief hashtag) wordt gedeeld op de Facebookpagina, ontstaat automatisch crosschannel hashtagging. Een voorbeeld van een crosschannel hashtagcampagne is bijvoorbeeld het uitdagen van fans of followers om foto’s te delen met een bijbehorende hashtag.

Het voordeel van crosschannel hashtagging ligt vooral in dat je kunt uitdragen wat je wilt zeggen over een bepaald thema. Wat je wilt bereiken is dat jouw campagne of merk gevonden en herkend wordt. Idealiter treedt er een correlatie op tussen wat klanten, fans en volgers zien op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Google+ en misschien wel offline en in televisiecampagnes.

Meten = weten

Klinkt natuurlijk erg mooi: crosschannel hashtagging. Maar hoe meet je hoe vaak jouw hashtag is genoemd over de verschillende kanalen? Kunnen we iets zeggen over het bereik dat we hebben behaald met het gebruik van hashtags? Welke hashtags kun je in het vervolg beter niet gebruiken en welke zeker wel?

Werking & bereik van hashtags meten

Naast het meten van overall buzz met monitoringtools als Coosto of Engagor, is er software die specifiek de werking en het bereik van hashtags meet. Eén van die tools is TagDef. Met TagDef kun je populaire hashtags traceren. Handig dus als je wil meevaren op trending topics. Daarnaast ontdek je wat gerelateerde hashtags zijn, wanneer de hashtag voor het eerst werd geïntroduceerd en wat de betekenis is. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn in het geval van #yolo. Daarnaast is het leuk zo te ontdekken dat Oreo (van die overheerlijke chocoladekoekjes) inhaakt op You Only Live Once, door #yolo juist de betekenis You Obviously Love Oreos mee te geven.

Tagdef

Oreo

Hashtags.org

Een andere tool die zich specifiek richt op hashtags is Hashtags.org. Eigenlijk het het onderdeel ‘Most Engaging Days/Times’ van Social Bakers, maar dan specifiek voor hashtags. Zo zien we dat het gebruik van #Yolo het meest efficiënt is aan het einde van de middag, tussen 15:00 en 17:00. Merk hierbij wel op dat dit een 1% sample-resultaat is: voor meer uitgebreide statistieken moet je de tool upgraden. Daarnaast is het een internationale tool, die dus niet alleen op Nederland gericht is.

Hashtag.org

Tagboard.com

Maar het wordt alleen maar beter: de titel van dit artikel is crosschannel hashtagging. En als we daarmee aan de slag willen, kunnen we wel een tool gebruiken die alle hashtags op verschillende kanalen meet. Tagboard.com is het antwoord. Alle hashtagactiviteit op Twitter, Facebook, Instagram, Google+ en Vine (!) wordt hier getoond. Jammer wel dat Pinterest er nog niet tussen staat, maar voor nu is het een mooi overzicht van de totale hashtagactiviteit. Als merkpagina kun je direct reageren op de berichten en ze delen op je eigen pagina. Mooie kans om user generated content te delen op één van de owned kanalen.

Tagboard

En nu?

Oke, er zijn dus mogelijkheden om aan crosschannel hashtagging te doen, en we kunnen de resultaten van hashtags specifiek meten. De inzet van hashtags is zeker raadzaam, maar denk na voordat je ze gebruikt. Bepaal je doelstellingen en weeg af of je de hashtags over meerdere kanalen wil spreiden. Dan zijn er nog een aantal belangrijke dingen die ik mee wil geven:

  • Start je met een campagne (gecommuniceerd over meerdere kanalen) waarbij je een hashtag claimt, check dan eerst of de hashtag niet eerder is gebruikt voor een ander event.
  • Houd bij het posten van berichten rekening met de Most Engaging Hashtag-tijdstippen, zoals ik eerder noemde kan dat met Hashtags.org.
  • Haak in op populaire hashtags, maar doe dit alleen als het relevant is voor jouw merk.
  • Maak hashtags niet te lang en probeer bij een langere naam van een campagne een afkorting te bedenken.
  • Gebruik niet te veel hashtags per bericht: twee of drie maximaal.
  • Speel creatief in op populaire hashtags, zoals Oreo dat deed met #Yolo;
  • Zorg dat je unieke en specifieke hashtags gebruikt. #Vakantie wordt wellicht vaak gebruikt, maar is niet een term waar gebruikers op zullen zoeken (vinden en gevonden geworden!).

Ik ben uiteraard erg benieuwd naar jouw mening over het huidige gebruik van hashtags en de mogelijkheden die er nog liggen. Reageer gerust onder het artikel!

Foto intro met dank aan Fotolia