Apps & Tools, Strategie, Trends

Het succes van Kickstarter-campagnes voorspellen: nuttig of niet?

0

Deze maand verschenen een paper en een website van Vincent Etter, een Zwitserse student, die claimt voor meer dan 76% nauwkeurig te kunnen voorspellen of een crowdfunding-campagne via Kickstarter.com succesvol zal zijn of niet. Dat klinkt veelbelovend, maar hoe nuttig is dat? En wie zit er op deze informatie te wachten?

Sidekick

De website van Vincent Etter is sidekick. Hierop is van alle actieve Kickstarter-campagnes te zien of ze succesvol zullen zijn of niet. Deze voorspellingen zijn gebaseerd op drie onderdelen: de opbrengst in de eerste vier uur, het aantal (re)tweets en het profiel van de backers (mensen die de campagne met geld steunen). De eerste twee zijn duidelijk. Hoe hoger de opbrengst in de eerste vier uur en hoe meer (re)tweets, hoe groter de kans op succes. De laatste is een stuk vager, maar niet minder de moeite waard. Het betreft de betrokkenheid van doorgewinterde backers en het aantal backers die voor het eerst meedoen. Zie ook de paper ‘Launch Hard or Go Home! Predicting the Success of Kickstarter Campaigns‘.

Screenprint van de sidekick website

Wat is succes?

Of een Kickstarter-campagne succesvol is, is afhankelijk van de haalbaarheid van het gestelde financiële doel binnen de gestelde tijdsduur. Dit geldt voor zogenaamde fixed fundscampaigns, de enige smaak die Kickstarter biedt. Bij Indiegogo is het anders, daar mag je ook een campgane opzetten op basis van flexible funds, waarbij je alle opbrengst altijd mag houden, of je nou wel of niet je doel haalt. Succes krijgt dan gelijk een andere definitie. Het werkelijke succes van een crowdfunding-project kan de bedenker echter pas bepalen ná de campagne. Lukt het hem om de productie rond te krijgen? Kloppen de budgetten? Zijn er onverwachte tegenvallers? Blijft hij in contact met zijn backers? Hoeveel is een succesvolle campagne waard als het product uiteindelijk troep blijkt of ongebruikt onder in een la verdwijnt en niemand er meer een woord aan vuil maakt?

Voorspellingen op basis van andere gegevens

Het is lastig om in de korte tijd dat crowdfunding gegroeid is, te kijken naar de echte successen, maar ook voor de voorspelling van korte termijn successen zijn andere onderdelen dan het geld en de spreiding over sociale media belangrijk. Een greep uit de kenmerkende factoren die ik ben tegengekomen:

  • Volgt de campagne een hype of een trend? Zo ja? Grote kans op succes! Zoek maar eens op 3d-printers, smartwatches en andere e-gadgets.
  • Is de campagne taboebrekend? Zo ja? Succesvol! Zie de smart vibrator Vibease.
  • Geeft de bedenker regelmatig updates of is hij stil? Hoe stiller, hoe slechter. Toewijding en betrokkenheid gaan hand in hand met goede communicatie.
  • Sluit het doel aan bij het product of de verwachting van de consument? Hoe groter het gat, hoe slechter. Eén miljoen dollar voor een ruimtetelescoop vindt iedereen logisch en dat levert dan ook anderhalf miljoen dollar op. Maar een campagne die 500.000 dollar vraagt om een exclusief horloge te maken, geef ik weinig kans. Hoe mooi het horloge ook is.

Zo zijn er nog een hoop andere succesbepalende factoren te ontdekken als je de moeite neemt om Kickstarter en Indiegogo in de gaten te houden.

Conclusie

Ben ik sneller geneigd een campagne te steunen als de kans op succes toeneemt? Misschien wel, maar eigenlijk alleen als het gaat om een product dat ik graag wil hebben. Maar het draait niet om mij. Uiteindelijk is het de bedenker van een campagne die vooraf behoefte heeft zijn kans op succes in te schatten. Vooraf is hier het toverwoord. Aan elementen zoals opbrengst in de eerste paar uur, aantal (re)tweets en het soort backers, heb je dan helemaal niets. De data op de website sidekick is informatief en geeft mooi inzicht als je met enige regelmaat crowdfunding-projecten steunt en vaak te vinden bent op Kickstarter. Voor de potentiële crowdfunder, die verwacht de haalbaarheid van zijn campagne te kunnen baseren op deze informatie, is dergelijke voorspelbaarheid van Kickstarter niet bruikbaar.

Foto intro met dank aan Fotolia.