How to, Verdieping

Zo scoor je in Google met leesvriendelijke teksten

0

SEO (search engine optimization) valt ongetwijfeld in het rijtje van meest populaire termen onder onlinemarketingspecialisten. Er zijn dan ook veel boeken over dit onderwerp verkrijgbaar. Deze boeken zijn vaak geschreven voor vakmensen die verder de diepte in willen. Maar wat nu als je geen specialist bent, maar toch resultaat wilt boeken met zoekmachineoptimalisatie?

In het praktische boek ‘Schrijven voor SEO in 60 minuten’ legt SEO-expert Rutger Steenbergen uit hoe je krachtige webteksten schrijft die scoren bij zoekmachines, maar ook leuk blijven om te lezen voor ‘echte’ mensen. Het doel van SEO is dat je bij relevante zoektermen in de top tien terechtkomt, zodat dit gratis bezoekers oplevert.

Voor wie is dit boek?

Het boek is toegankelijk voor iedereen. Zoals de titel al doet vermoeden, is het snel te lezen en dankzij de begrijpelijke schrijfstijl is dat nog plezierig ook. Alle essentiële SEO-onderdelen komen aan bod, waardoor de lezer direct aan de slag kan. De duidelijke handvatten worden ondersteund met verwijzingen naar geschikte tools en websites waardoor alles zeer praktisch wordt. De focus ligt op content. Technische diepgang wordt gemeden, waardoor dit boek niet geschikt is voor website-ontwikkelaars die al veel kennis hebben. Het boek richt zich meer op de maker van webteksten. Door deze teksten iets meer strategisch te schrijven zijn er direct zichtbare resultaten.

En toen was er…. Google

Mensen zoeken niet op internet, maar ze googelen. Dit is standaard opgenomen in de vocabulaire van de meeste mensen. Ik kan mij de tijd nog goed herinneren dat ik iets ging Altavista’en, hoewel ik dat zo nooit heb genoemd. Voor jonge mensen die de ontwikkeling van zoekmachines en de komst van Google niet bewust hebben meegemaakt, is het erg leuk om even terug in de tijd te gaan.

Screenshot van Google in 1997

Screenshot van Google in 1997

Rond 1993 waren er slechts zeshonderd websites en gebruikte niemand zoekmachines, iets wat we ons nu niet meer kunnen voorstellen. Steenbergen beschrijft alle mijlpalen tot op de dag van vandaag, waarin velen de algoritmes van Google proberen te achterhalen. Hoewel ze alleen bij Google zelf weten hoe het precies werkt, geven continue studies absoluut duidelijkheid in wat wel en niet werkt. Elke keer als Google haar algoritmes aanpast, levert dit de nodige paniek bij veel online marketeers en SEO-specialisten op. Conclusies van deze studies zijn terug te vinden in dit boek.

De verschillende termen die je moet weten

Vanuit mijn eigen rol als digital marketingadviseur ben ik regelmatig in gesprek met mensen die het over SEO hebben, terwijl ze SEA (Search Engine Advertisement) bedoelen. Vaak wordt er maandelijks een groot geldbedrag in internetadvertenties gepompt om op de korte termijn veel bezoekers te genereren. Op de lange termijn blijft dit alleen maar geld kosten. Steenbergen legt in zijn boek de verschillen tussen de termen duidelijk uit.

sem

Ook SEM (Search Engine Marketing) en SMM (Social Media Marketing, ook wel SMO – Social Media Optimization genoemd) komen hierbij aan bod. Voor wie dit boek leest, moeten de verschillen voor eens en altijd duidelijk worden. Uiteindelijk kan er met een juiste toepassing een hoop geld bespaard worden. Ook misvattingen over SEO worden besproken. Google kun je maar beter niet in de maling nemen. Slimme trucjes om snel te scoren, zullen uiteindelijk alleen maar strafpunten opleveren, waardoor je helemaal niet meer zo goed kan worden gevonden.

Vier pijlers voor een juiste zoekmachineoptimalisatie

Volgens Steenbergen bestaat SEO-schrijven in de basis uit vier pijlers. Deze fungeren tevens als rode draad in het boek.

  1. Doelgroeponderzoek
  2. Zoekwoorden
  3. Content
  4. Links

1. Doelgroeponderzoek

Weet voor wie je het schrijft, zodat de teksten aantrekkelijk zijn voor je doelgroep. Ze zullen het niet alleen beter lezen, maar wellicht ook eerder bestellingen plaatsen in geval van een webshop.

2. Zoekwoorden

Met de juiste zoekwoorden, kunnen mensen je site vinden in bijvoorbeeld Google. Te algemene woorden zijn te concurrerend, terwijl te unieke woorden of woordcombinaties nauwelijks worden gebruikt voor een zoekopdracht. Er moet dus een juiste afweging worden gemaakt. Onderzoek is essentieel. Ook kunnen verschillende online tools worden geraadpleegd voor een optimaal resultaat.

3. Content

Zonder content valt er weinig te vinden. Vaak wordt er gezegd dat content king is, maar de uitspraak ‘conversation is king and content is just something to talk about’ slaat de spijker beter op zijn kop. Via zoekmachines komen bezoekers op je site en daar wil je dat ze iets doen. De interactie leidt zo tot actie, variërend van het downloaden van een brochure tot het reageren op een blog of het bestellen van een product.

In het boek vertelt Steenbergen stap voor stap hoe de content opgebouwd en ingevuld moet worden. Essentieel is de wijze waarop de zoekwoorden in de content terugkomen. Dit betreft niet alleen tekst, maar zeker ook afbeeldingen en films.

Als aanvulling op het boek vond ik dit artikel over het bewust gebruik maken van verkeerd taalgebruik om zo beter te worden gevonden.

4. Links

Google beschouwt links naar content als stemmen, want kennelijk zijn er onafhankelijke buitenstaanders die hun waardering uitspreken. Links van andere websites zijn hierbij ontzettend belangrijk en dan het liefst van grote, prestigieuze en nauw verwante partijen.

SEO dankzij social media

Steenbergen heeft het verschillende keren over het effect van sociale media op de zoekresultaten. Toch had ik hier graag iets meer de diepte in willen gaan. Socialmedia-updates zorgen voor hyperlinks naar de bron, dus dat is altijd goed. Maar onduidelijk is wat hier nu precies de mate van impact is. Fora staan vol met discussies over de effecten van bijvoorbeeld Google+ ten opzichte van andere sociale media. In het boek wordt kort gesproken over het belang van testimonials, waar ik zelf heilig in geloof.

Het is immers altijd beter als iemand anders reclame voor je maakt dan dat je het zelf doet. Maar hoe zit het nu eigenlijk precies met die sterretjes achter een zoekresulaat? Met sterretjes staat je site misschien niet bovenaan, maar wordt er wel eerder op geklikt. Ik had hier graag meer over gelezen, maar ik begrijp ook dat er met deze materie waarschijnlijk een volledig apart boek gevuld zou kunnen worden.

Meten van succes

Er wordt afgesloten met een overzicht van de juiste tools voor de meting van de resultaten. Zonder resultatenmeting heeft alle inspanning immers weinig zin. Posities kunnen worden bekeken met een Rank Tracker. Maar ook Google Analytics en Google Webmaster Tools zijn onmisbaar en zeer uitgebreid. Ook webmonitoringstools worden genoemd. Internetmonitoring is essentieel om te achterhalen wie wat over je zegt en met welke impact.

Eindoordeel

Cover Schrijven voor SEO

‘Schrijven voor SEO in 60 minuten’ is een aanrader voor iedereen die zelf content voor websites beheert. Door de prettige schrijfstijl is het werkelijk mogelijk om het binnen de gestelde 60 minuten te lezen. Het boek is ‘to the point’, waardoor er geen onnodig lange teksten in staan. De goede tips en verwijzingen naar de vele toepasbare tools zorgen ervoor dat alles direct in de praktijk toegepast kan worden. Het boek is minder geschikt voor wie al veel SEO-ervaring heeft en een verdiepingsslag wil maken.

Over het boek

Titel: Schrijven voor SEO in 60 minuten
Auteur: Rutger Steenbergen
Uitgever: Haystack
Jaar: 2013
Nummer: 9789461260758
Mediatype: boek (en ebook)
Prijs: € 12,50
Bestellen via: Managementboek (aff.)

Win het boek ‘Schrijven voor SEO in 60 minuten’!

Speciaal voor Frankwatchinglezers geven we vijf exemplaren weg van het boek ‘Schrijven voor SEO in 60 minuten’, waarin wordt uitgelegd hoe je krachtige webteksten schrijft die scoren bij zoekmachines.

Hoe doe je mee? Simpel. Klik op de Tweetbutton hieronder en tweet daarmee het volgende bericht naar jouw followers:

Misschien win ik bij @Frankwatching het boek ‘Schrijven voor SEO in 60 minuten’! https://fw.nu/13xy Doe ook mee! RT!

tweet-this

Je kunt meedoen tot 12 november 2013, 13:00 uur. Rutger Steenbergen (de auteur van het boek) maakt daarna de winnaars bekend via Twitter.