How to

Waarom je niet moet posten als al je Facebook fans online zijn

0

Met de nieuwe Facebook Insights hebben paginabeheerders inzicht in wanneer de meeste fans online zijn. Als logisch gevolg posten oplettende fanpaginabeheerders nu en masse hun content op die tijdstippen waarvan Facebook zegt dat de meeste fans online zijn; doorgaans rond lunchtijd en na etenstijd. Dat klinkt uiteraard ontzettend logisch, maar we missen hier een paar belangrijke gegevens.

Wie is je Facebook-concurrent?

Als je een ondernemer vraagt wie zijn concurrentie is op Facebook hoor je vaak de namen van de daadwerkelijke real-life concurrenten voorbijkomen. Ben je een tandarts, dan concurreer je met andere lokale tandartsen op Facebook. Hartstikke logisch toch?

Stel je deze vraag echter aan Chad Wittman (founder van EdgeRankChecker, een Facebookstatistiekentool met meer dan 550.000 aangesloten pagina’s) dan krijg je een heel ander, zelfs wat verrassend antwoord. Chad introduceerde het principe van de ‘Fan Overlap’. In het kort: de fans van jouw pagina’s zijn ook fan van andere pagina’s en tussen pagina’s onderling bestaat dus soms een overlap van fans.

Met welke pagina’s heb je fanoverlap?

Op het moment dat jij en een andere pagina één of meerdere fans ‘delen’ ben je elkaars Facebook-concurrent. Immers, jullie vechten samen om een plekje in dezelfde nieuwsfeed(s). En als de content van de andere pagina door Facebook als meer relevant (EdgeRank) wordt gezien, heb je de strijd verloren.

Foto met dank aan Fotolia

Foto met dank aan Fotolia

Chad geeft als tip om daarom na te gaan met welke pagina’s je de grootste overlap hebt en ervoor te zorgen dat je op andere tijden post en dus niet met ze concurreert. Voor $50 kan hij je vertellen met welke 5 top brands jij een fanoverlap hebt, maar ik betwijfel ten zeerste of deze data echt waardevol zijn. Je moet dan immers nagaan welke pagina’s op vaste tijdstippen posten en daaromheen gaan plannen en dat is eigenlijk niet te doen. Bovendien heb je een overlap met zo ontzettend veel pagina’s dat ik me afvraag of dit iets uithaalt. Toch is het principe van Facebook-concurrentie interessant. Ik kom hier later op terug.

Facebook Insights: wanneer zijn je fans online?

Eerder dit jaar lanceerde Facebook een nieuwe paginastatistiekenomgeving. Data die voorheen alleen middels tijdrovende exports en analyse beschikbaar waren, zijn nu sneller voorhanden. Zo ook de gegevens over wanneer je fans online zijn. Hieronder zie je deze gegevens voor de Facebookpagina van Frankwatching.

Frankwatching stats

Wat direct opvalt, is dat het verschil op basis van dagen echt minimaal is. Het aantal fans dat op Facebook inlogt is eigenlijk de hele week stabiel. Ik ben zelf nog geen pagina tegengekomen waar de verschillen echt noemenswaardig zijn.

Ook het gemiddelde verloop van de 24-uursgrafiek komt sterk overeen met andere pagina’s. De grafiek loopt op tot rond het middaguur (lunchtijd) en de tweede piek bevindt zich in de avond. In de nacht slapen we, veel mensen kijken vroeg in de ochtend even (bijv. in het OV of zelfs al in bed) en rond de lunch is er ook even tijd om te ‘socializen’. Het zwaartepunt van onze activiteiten op Facebook vindt plaats rond de uurtjes die we voor onszelf hebben; na het werk en na het eten.

Mijn grote kanttekening bij deze data is dat het er sterk op lijkt dat deze data voor erg veel pagina’s dezelfde trends laten zien. En al helemaal voor de pagina’s die een grote fanoverlap met elkaar hebben of dezelfde doelgroepen bedienen. Is het dan wel verstandig om je content te posten op de piekmomenten?

Liever kalme dalen dan steile pieken

Met het principe van de fanoverlap (bepalen van je echte Facebook-concurrenten) en de data over wanneer je fans online zijn ben je misschien wat in verwarring geraakt. Want wanneer moet je dan je waardevolle content delen?

Nou, dus niet op de piekmomenten!

Waarom? We hebben geleerd dat jouw Facebook-pagina concurreert met andere pagina’s. We hebben ook geleerd dat de pagina’s waar jij het sterkst mee concurreert (grote fanoverlap / zelfde doelgroep) waarschijnlijk dezelfde piekmomenten zien in wanneer hun fans online zijn. Sterker nog; het lijkt erop dat de trends over wanneer we online zijn op Facebook gelijk zijn voor erg grote doelgroepen.

De kans is groot dat veel paginabeheerders ervoor hebben gekozen om op deze momenten hun content te plaatsen vanuit de logische gedachte dat dit optimaal is. Dit is dus niet het geval.

Zo bepaal je jouw contentagenda

Met onderstaande tips bepaal je de goede momenten om jouw content te plaatsen.

Foto met dank aan Fotolia

Foto met dank aan Fotolia

Vermijd de hoge toppen

Hou rekening met de momenten waarop je fans online zijn, maar post je content als het even kan ook op afwisselende tijdstippen buiten de piekmomenten. Ontdek zelf wat voor je werkt.

Verplaats je in je fans

Daarnaast is het ook zaak per bericht na te denken over op welk moment van de dag deze het beste aankomt bij de doelgroep (lees: de meeste interactie oplevert). Timing is everything. Bijvoorbeeld; restaurants kunnen hun nieuwe daghap of weekmenu het beste rond 4-5 uur posten als mensen weer hongerig zijn en mogelijk nog geen plannen hebben voor het eten. In de ochtend moet ik nog niet denken aan biefstukken en net na de lunch heb ik ook geen trek.

Creëer beleving!

Planning is belangrijk, maar staar jezelf er niet blind op. De heilige graal is nog steeds relevante content waarmee je merkbeleving en interactie creëert. Dit zal door Facebook worden beloond met meer bereik, waarmee je jouw Facebook-concurrentie en real-life concurrentie te slim af zult zijn. Ongeacht op welk moment van de dag je je content plaatst.