Innovatie

Een nieuwe speler in de zakelijke media: NRC Q

0

NRC Q is het nieuwste initiatief van NRC over “de zakenwereld en jouw carrière”. Het is één week live en boekt nu al successen. Dat is in een markt gedomineerd door grote concurrent NU Zakelijk met 5 miljoen bezoekers per dag, niet makkelijk. Ik spreek NRC Q’er-van-het-eerste-uur Freek Staps.“Wij willen dé zakelijke nieuwssite worden voor mensen met haast.”
NRC Handelsblad, buitenaanzichten, 13-05-2014. Foto Imara Angulo Vidal

Onderdeel van de stad

Als een wervelwind storm ik het New York Times-, uhm, NRC-gebouw binnen, aan het Amsterdamse Rokin. Ik heb een uurtje om antwoorden te krijgen van Freek Staps (38), 14 jaar journalist bij NRC en inmiddels trekker van het nieuwe zakelijke initiatief NRC Q. Wij spreken elkaar in het NRC Café, dat qua allure veel weg heeft van Dauphine.

Allure

Wie het New York Times-gebouw en het behoorlijk nieuwe NRC-gebouw kent, weet hoezeer ze op elkaar lijken. Net als de New York Times heeft NRC vierkante bouwvormen, ruime en open redactiezalen, aardige vergaderruimtes en transparante ramen. En passant kun je vanaf het Rokin naar binnen kijken en lijkt het wel alsof je dicht bij de productie van het mediabedrijf zit.

Onderdeel van de stad

Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. NRC krijgt bijna de status van geïntegreerde hotspot in de hoofdstad van Nederland. Het lijkt wel alsof het onder de mensen leeft. Staps: “Een sterke aanwezigheid inderdaad en wij organiseren ook bijeenkomsten. Vroeger zat hier de optiebeurs en sinds december 2012 zitten wij in dit pand.”

Focus op nieuw design en jong talent

“Luister, ik kan niet anders zeggen: het gaat goed met ons. Zelf heb ik op de economieredactie gezeten, als correspondent in New York tijdens de Obama-tijd en de crisis. Inmiddels werk ik als chef bij NRC Q,” vertelt Staps.

Lezers met haast

Achter het nieuwe initiatief staat een mix van tien nieuwe en doorgewinterde redactieleden. Het nieuwe medium krijgt steun van de NRC- en NRCNext-redacties. Staps: “De lezer die geen tijd heeft om rustig te gaan zitten en toch op de hoogte wil blijven van relevante zakelijke onderwerpen, moet via mobiel, tablet, laptop of wat voor device dan ook, meteen gepakt worden.”

Graphic of the day

NRC Q heeft vooral geïnvesteerd in nieuw talent op het gebied van design en online. Graphics en beeld krijgen een centrale plek. Dagelijks wordt er een graphic of the day gemaakt. De online omgeving oogt als een betrouwbaar nieuwsplatform, als een online magazine op het gebied van zakelijke thema’s. De lay-out is rustig waardoor ik als lezer onverstoord kan lezen. Ik moet toegeven dat NRC Q er gelikt uitziet en dat ik meteen gepakt word.

De bijpraatplek

“Dat is precies wat we willen, zeker bij lezers die geen tijd hebben om rustig te gaan zitten en de krant door te nemen. Wij willen apparaat-onafhankelijk de bijpraatplek worden op het gebied van de zakenwereld, carrière, ondernemerschap, bedrijfsvoering enzovoorts.”

Selecteren op kwaliteit

NRC Handelsblad, buitenaanzichten, 13-05-2014. Foto Imara Angulo VidalIn Nederland kennen we concurrerende zakelijke media zoals NU Zakelijk, Z24, BNR, NOS en 925. Vooral NU staat bij iedereen in het geheugen gegrift, dus als een reflex schieten haastige lezers die kant uit.

Nieuws inkaderen

“Het grootste verschil is dat wij ’s ochtends aankondigen wat er die dag gaat komen en dat inkaderen. Wij komen met de zaken die die dag gaan spelen en houden het bij een select aantal stukken, namelijk vijftien per dag.”

Bloomberg

Het is verder mogelijk om je aan te melden voor de gratis nieuwsbrief van de dag. Iedere ochtend gaat die er om half zes uit en daar zitten ook Engelstalige artikelen bij van bijvoorbeeld Bloomberg.

“Wij schrijven beter”

Binnenkant NRC gebouw, aan het Rokin in Amsterdam. Foto Imara Angulo VidalNooit meer dat schuldgevoel omdat ik voor de zoveelste keer geen tijd heb om de krant door te nemen. Ik denk aan al dat papier dat zich als een pilaar in mijn werkkamer opstapelt.

Ben ik de enige die aan het chronische ik-heb-vast-weer-een-hoop-gemist-informatie-overload-kwaal lijd, of zijn er ook mensen die mij de hand kunnen schudden?

 

Schrijven over wat gaat gebeuren

Hoeveel informatie ik ook in het hoofd opneem, die twijfel blijft knagen. “Precies om die berg informatie dragelijk te maken, selecteren wij de verhalen. Uit onze pilot met onder andere vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, hebben wij positieve geluiden terug gekregen. NU Zakelijk schrijft over zaken die gebeurd zijn en wij over zaken die gaan gebeuren. Bovendien horen we dat we beter schrijven.” Staps lacht breed. Ik constateer een duidelijke wens om de markt te veroveren.

Trots op de Nederlandse journalistiek

Staps is trots op alles wat er in de Nederlandse journalistiek gebeurt, ook bij concullega’s. Er is veel beweging in een klein landje, waarmee Nederland grote zichtbaarheid krijgt op het wereldtoneel. Zo behaalde NRC Q rond de lancering Nieman Journalism Lab. Niemand minder dan mediawatcher Ken Doctor heeft NRC Q opgenomen in het artikel The newsonomics of three cracks at the mobile news puzzle.

Freek Staps: “Zo zie je maar dat er een markt is voor kwaliteitsjournalistiek en dat mensen bereid zijn ervoor te betalen. Wat onmogelijk is met de krant, willen wij via NRC Q oppakken. Wij willen zijn waar de lezer zich bevindt en de interactie aangaat.”

Hij vervolgt: “Daarbij hanteren we nog steeds een uiterst klassiek model. Verhalen worden door de redactie gemaakt en we hebben advertenties. De twee onderdelen werken gescheiden.De advertentieafdeling heeft geen invloed op de artikelen. Financieel loopt het goed door en we krijgen genoeg onderwerpen, via vele wegen binnen.”

NRC Q kan inzoomen op een deelonderwerp en daar een topstory van maken. Het lijkt me een fijne positie van waaruit de redactie kwaliteit kan waarborgen.

“Q” nieuwsstromen

NRC Handelsblad, buitenaanzichten, 13-05-2014. Foto Imara Angulo Vidal

Kwaliteit vind ik ook indirect terug in de Q van NRC Q. De letter Q, uiteraard van onder andere van quality, is gekozen, omdat die het goed zou doen in het zakenleven.

Terughoudend

Staps is terughoudend in zijn uitspraken over resultaten, cijfers en innovatieve plannen. Zo wil hij niet vrijgeven hoeveel lezers er geabonneerd zijn op de nieuwsbrief van NRC Q.

Los van het medium denken

De journalist licht toe: “Het medialandschap verandert doorlopend en ik geef concurrenten liever niet zomaar toegang tot dit soort details. Wat ik wel kan zeggen, is dat de aantallen ver boven verwachting liggen en dat wij los van het medium zullen blijven denken. Als onze lezers massaal wearables gaan omarmen, zullen wij nieuwsstromen op bijvoorbeeld klokjes brengen. Wij doen het gewoon. Door tracking verkrijgen we waardevolle informatie waarmee we doorlopend evalueren, inspelen op de behoeftes en de koers aanpassen. We groeien dagelijks en weten steeds meer tevreden lezers aan ons te binden.”

Toekomst van de journalistiek

Freek Staps is nuchter en komt niet met excessieve visies over het werkveld. Enerzijds is dat een iets te veilige houding en anderzijds is dat best tactisch. In de kern verandert hetgene wat een journalist moet kunnen niet. Over zoveel jaar moet een journalist nog steeds scherpe vragen stellen, goed luisteren, zaken nauwkeurig uitzoeken en bronnen zorgvuldig controleren. “Ik vind ook niet dat iedere journalist perse als merk hoeft op te treden. Het kan wel, maar journalisten die dit niet doen, blijven van grote meerwaarde voor de redacties.”

Gelekt innovatierapport NYT

Vanzelfsprekend kan ik het niet nalaten om de huidige zaken bij de New York Times aan te halen, onder andere het gelekte innovatierapport over de verschuiving naar online. Joshua Benton van Nieman Journalism Lab zet de kernzaken op een rij, een must-read, wat mij betreft.

“Fantastisch dat het is uitgelekt!” Staps barst spontaan los: “Wij gaan in de aankomende jaren nog vaak naar dit document verwijzen. Er komen zaken aan bod die net zo goed voor NRC Q gelden. Sommige zaken vind ik opmerkelijk, bijvoorbeeld dat je bij groot nieuws twee weken wacht met tweeten, of dat er niets met het archief gedaan wordt. Het accent ligt nog altijd op de voorpagina, terwijl er online veel gedaan wordt.” Staps haalt me de woorden uit de mond.

100 jaar wachten op een vrouw

Binnenkant NRC gebouw, aan het Rokin in Amsterdam. Foto Imara Angulo Vidal

Het blijft een raadsel hoe het kan dat de New York Times honderd jaar gewacht heeft om een vrouw aan het roer te zetten, waarna het na drie jaar misgaat.

“Geen idee wat daar exact gebeurd is. In de aankomende tijd zullen we er vast van alle kanten mee bestookt worden. Heeft Jill Abramson nou echt de T van het New York Times-symbool als tatoeage?”

“Vrouwelijk leiderschap in de journalistiek lijkt mij geen hoge wiskunde. Wij hebben veel vrouwen op leidinggevende posities, ook in de hoofdredactie. De chefs van belangrijke redacties zoals binnenland, buitenland en vormgeving zijn vrouw. Gewoon, omdat ze goed zijn.”

Ik kijk nog even omhoog richting de redactie en zie een groep jonge journalisten met elkaar sparren. Net zo snel als dat ik was binnengestormd, ren ik het gebouw weer uit, maar onderweg check ik toch of mobiel zo goed als online werkt en dat doet het.