Innovatie

Van Uber tot NOS: 5 voorbeelden van contextuele apps

0

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar was in de Beurs van Berlage op donderdag 22 mei de Mobile Convention. Lorentz en ik bezochten namens Frankwatching die dag de beurs. Belangrijkste conclusie: de smartphone is meer dan een mobiel, hij gaat offline en online samenbrengen. Bijvoorbeeld als je persoonlijke afstandsbediening.

Mobile experiences

Je persoonlijke afstandsbediening? Jazeker, je telefoon zegt iets over wie je bent. Je gedownloade apps, je homescreen, je icons, je foto’s. Het gaat al lang niet meer om het kunnen bellen met je telefoon, maar juist om andere apparaten uit te kunnen lezen, om een second screen  of je gebruikt je smartphone  als connectiehub tussen alle andere devices die je thuis, op je werk of onderweg hebt.

De keynote opening was vooral een bevestiging van wat vijf jaar geleden werd voorspeld. Deze Thomas Husson (Forrester) stelde de terechte vraag wat alle inzichten die we van gebruikers hebben nu met ons doet. Is privacy de bottleneck voor komende ontwikkelingen?

Context groeit in relevantie

Zijn visie hierop was dat mobiele telefoons de hartslag van bedrijven verandert én dat we gedrag gaan voorspellen. Dit betekent dat de context waarin een gebruiker zich bevindt, steeds relevanter wordt voor het realiseren van mobiele experiences. En het realiseren van een mobile experience vraagt weer meer dan alleen een site of native app bouwen voor ieder scherm. Het is het topje van de ijsberg.

Mobile Iceberg - Guido Gihaux - Frankwatching - Mobile Convention 2014

5 voorbeelden van contextuele apps

 

Voorbeeld 1: Uber – Niek van Leeuwen (GM Nederland)

Bij Uber hebben ze het duidelijk begrepen. Het principe “everyone’s a Private driver” mag voor iedereen helder zijn en voor wie het niet helder is:

Uber - everyones private driver - Frankwatching - Guido Gihaux - Mobile Convention

Onderscheidend aanbod

On-demand services is een principe waar ze prachtig op kunnen voortborduren. Uber wordt nu aangeboden in meer dan 100 steden en is still growing strong, ondanks alle kritieken. Onderscheidend is dat Uber-rijders een korte aanrijdtijd bieden, leegstaande auto’s vullen en klanten op de achterbank wat te lezen of te drinken aanbieden. Is dit een succes? Nou en of.

Bekijk het aantal Uber auto’s in San Francisco vier jaar geleden, en dezelfde screenshot van dit jaar.

Uber - San Fransisco toen - Frankwatching - Guido Gihaux - Mobile Convention

Uber - 2014 - San Fransisco - Frankwatching - Guido Gihaux - Mobile Convention

Dynamische prijsstelling

Wat maakt het een succes? Het systeem houdt zichzelf in stand. Iedere review van een klant draagt bij aan het succes van de betreffende chauffeur. Vraag en aanbod zijn geoptimaliseerd. Bij drukte op de weg gaan de prijzen omhoog, wat chauffeurs aantrekkelijk vinden. Hierdoor gaan er meer chauffeurs naar de betreffende regio toe en daalt de dynamische prijs weer. Een zelfregulerend mechanisme.

Verschillende soorten auto’s

Van een luxe Audi A6 (or likewise) is niet alleen meer sprake. UberFamily biedt je een kinderzitje en UberPOP maakt van ieder persoon ook mogelijk een Uber chauffeur. Hiermee zijn ze een disruptieve partij die niet alleen de taximarkt opschudt, maar ook gerelateerde “On-Demand” markten kunnen ontwrichten.

En wat dacht je van de on demand IceCream, Kittens, Koerier (Rush), Valentine, Chopper of Sloep on-demand en ga zo maar door? Een aardige preso vind je hier.


Voorbeeld 2: TakeAway/ Thuisbezorgd.nl – Jitse Groen

Thuisbezorgd.nl is al jaren een fenomeen bij overwerkende collega’s. Waarom volgens mij? Omdat je snel je eten krijgt, je kunt het eenvoudig bestellen en krijgt online je bonnetje inclusief BTW. Een simpel concept om je maaltijd op bv het werk snel bezorgd te krijgen blijft krachtig.

Minimaliseren

Frankwatching_MobileConvention_TakeAway_GuidoGihaux

Uiteraard is daar concurrentie bijgekomen, maar Thuisbezorgd is nu groot in 10 landen. Hun mobiele best practises: minimaliseer wat je kunt minimaliseren. Je mobiele website of app is niet je website in het klein, maar moet een totaal andere beleving krijgen.

Aardig populaire feature is de “Foodtracker“: weten waar je eten op dat moment is. Zie het als een gluren bij de buren van Marktplaats, weten-wat-je andere-collega’s-bestellen functie. Zie zijn presentatie hier.

of hier

Voorbeeld 3: Contactloos betalen – NS Stations, door Dirk Jan de Haan.

Een aardig inzicht van het gebruikersonderzoek van de NS was met betrekking tot contactloos betalen. Een logische beweegreden als je je bedenkt dat wanneer je op het perron bent, je gehaast bent om een trein te halen. Deze onrust zorgt ervoor dat reizigers twijfelen over het wel of niet winkelen. Door het betalen sneller te maken, neem je een deel van deze drempel weg.

De test bestond uit twee varianten.
1. Betalen met de nieuwe pinpas die je slechts naast het pinapparaat hoeft te houden.
2. Betalen met NFC door de NS-app te downloaden en je telefoon tegen het pinapparaat aan te houden.

NS_contactloos_betalen_FW_Guido_GihauxLiever een pinpas dan betalen met mobiel

Opvallende conclusie was dat de fysieke pinpas de voorkeur genoot boven het betalen met je mobiel. Het voordeel voor de reiziger was dat hij 7 seconden sneller met contactloos betalen was ten opzichte van pinnen, en 13 seconden sneller was dan met cashbetalingen.

Betalen met mobiel voor ‘gevorderde klanten’

Betalingen via mobiel werd ervaren als “voor de gevorderde klant” en “mits goed de app ingesteld”. Dat laatste houdt in dat je niet perse je app hoeft te openen om de betaling te doen. Wat veel testers niet wisten is dat je je telefoon gewoon naast het apparaat kunt houden.

.. maar geen combi OV-chip en debit

What’s next vraag je je af? Het contactloos betalen ook invoeren in de snackautomaten, vending machines, de diverse perron kiosken en in de trein zelf bij de koffiemeneer? Opvallend is dat de NS verwacht geen combinatie van debitcard en OV kaart te zullen gaan verwachten. De toekomst zal het ons leren. Zie de presentatie hieronder:


Voorbeeld 4: Digitas LBi – Michiel de Gooijer (Head of Digitas LBi Mobile)

Een bomvolle inspirerende preso over een door DigitasLbi gehouden onderzoeken naar het gebruik van de smartphone. Een hieraan gerelateerde presentatie bomvol onderzoeksstats van zijn collega’s heb ik op het web gevonden:


Voorbeeld 5: visuele contentexperimenten – Lara Ankersmit (Head of Digital Media NOS

Weliswaar niet 100% een contextuele app, maar de NOS staat toch wel bekend om zijn customer first principles en vooruitstrevende online activiteiten. Lara Ankersmit gaf er een rappe presentatie over. Vanuit de visie “If it doesn’t spread, it’s dead” nam  Ankersmit ons in een rap tempo mee in de meer visuele contentexperimenten die de NOS met haar Olympische Spelen app uitvoerde. 98% van het bezoek gaat naar de vier verschillende apps toe: Jeugdjournaal, NOS, Teletekst en Journaal app. De mobiele site (geredesigned sinds Q4 2013) is een hub geworden.

Mobiel als remote control

Het maakt de NOS niet uit naar wat voor scherm je kijkt, als je maar kijkt. Daarom bieden ze hun informatie aan via de HbbTV. De smartphone neemt een belangrijke rol in in het huishouden, het wordt meer een meer de remote control. In de journaal app kun je jouw TV direct gaan bedienen.

World Cup-app

NOS Fifa Worldcup app - Frankwatching - Guido Gihaux - Lara Ankersmit

NOS Fifa Worldcup app – Frankwatching – Guido Gihaux – Lara Ankersmit

Aardig is de vraag hoe je extra content kunt publiceren die je normaliter niet op TV ziet. De NOS komt met een World Cup app waarmee je een goal vanuit verschillende hoeken kunt bekijken. Jij kunt als regisseur je invalshoek bepalen.

Conclusie

De Mobile Convention 2014 was niet enorm vernieuwend, het was meer een bevestiging van trends die nu daadwerkelijk plaatsvinden, geïmplementeerd door bedrijven die het begrepen hebben: ‘mobiel’ is niet meer weg te denken.

Foto intro met dank aan Fotolia.