Innovatie

Bepalen we zelf of we door technologie geraakt worden?

0

Hoe kun je de juiste mensen, op de goede manier en precies op het juiste moment raken? Donderdag 5 juni vond in het Balengebouw in Enschede de zesde editie van I AM MEDIA plaats. Tijdens dit evenement inspireren, informeren en verbinden de branches media, marketing en communicatie elkaar.

Ook dit jaar staan toonaangevende sprekers van gerenommeerde bedrijven en instellingen op het programma, waaronder Evita Stoop (Microsoft), Marc de Vries (Twitter), Rogier Schmit (T-Mobile) en Jeffrey van Heck (Natuurmonumenten). Zij nemen bezoekers mee in hun verhalen rondom het thema TOUCHED. Met de veelvragende consument als uitgangspunt en creatieve techniek als antwoord, lieten zij deelnemers zien hoe ze precies de juiste mensen, op precies de goede manier op precies het goede moment weten te raken.

Quantified self

Maarten den Braber trapt af met zijn verhaal over de impact van technologie op de gezondheidszorg. Met een kritische blik op privacy, maar mèt de overtuiging dat we beter af zijn met techniek dan zonder, neemt Maarten het publiek mee in zijn wereld van quantified self. Hij opent de ogen van zijn publiek door meerdere zelfmetingsmogelijkheden in kaart te brengen, zoals onderstaand voorbeeld ‘Move’.

Move

Duidelijk is dat zelfmeting bijdraagt aan het vergaren van persoonlijke data. Dit kan zorgen voor een vroegtijdig bewustzijn van bijvoorbeeld je leefgewoonten. Maar ook de andere kant van de medaille toont hij, namelijk de privacygevoeligheid van data. Veel metingen zijn namelijk mogelijk, maar wat gebeurt er met de data? En wie bepaalt dat?

De vervaging van grenzen tussen mens en techniek

Weten we straks dankzij onze Google Glass alles van elkaar, voordat er één woord gesproken is? En kiezen we in de toekomst of we een jongetje of meisje krijgen met behulp van een doe-het-zelf-pakketje van de drogist? Dat grenzen verschuiven is vanzelfsprekend, maar we moeten we er niet over nadenken hoe we hier begrenzing op geven? Professor Peter Paul Verbeek neemt het stokje van Maarten den Braber over en neemt ons mee in een boeiende ethische discussie: hoe gaan we om met de mogelijkheden die techniek ons bieden?

Volgens Peter Paul draait het niet om de vraag of we die technologie wel of niet willen, maar om de vraag: wat is een goede en verantwoorde manier om met technologie om te gaan? In zijn sessie toont Peter Paul meerdere voorbeelden die aantonen hoe technologie en moraal met elkaar meebewegen. En hij zet deelnemers aan het denken. Een boeiend verhaal door een vakspecialist met een duidelijke visie, die de bezoekers zichtbaar raakt..

Belevingsfoto I AM MEDIA

Top 3 conversiekillers

Aartjan van Erkel (online copywriter en auteur van de bestseller ‘Verleiden op het internet’) vertelt over de beïnvloeding van je websitebezoekers via hun onderbewuste brein. Hij geeft ons quick wins op het gebied van online usability en gedragsbeïnvloeding die direct toepasbaar zijn op je website. Aan de hand van goede en slechte voorbeelden toont hij vervolgens conversie killers. Zijn top drie:

  • Als je op een website belandt, is het in veel gevallen niet duidelijk wat er op de website aangeboden wordt.
  • Veel bedrijven vergeten om een supersterke psychologische trigger te gebruiken.
  • En op veel sites van bedrijven wordt bezoekers onvoldoende pijn gedaan.

Waarom moet je je klanten pijn doen? Dat is een goede vraag. Aartjan is van mening dat je bezoekers hun onderbewuste brein moet raken. Hij toonde als voorbeeld de volgende website:

Maatje minder of meer

Doordat je bezoekers weet te raken geef je ze het gevoel dat ze begrepen worden: het draait in eerste instantie om empathie. Naderhand maak je het emotioneel door de consequenties te noemen. Vervolgens draag je een oplossing aan en toon je de voor- en na-situatie.

De optimale klantbeleving

Hoe kun je 4,5 miljoen klanten, die dagelijks je producten intensief gebruiken, een optimaleT-Mobile klantbeleving bezorgen? Rogier Schmit (Director digital service T-Mobile) laat ons zien hoe T-Mobile de combinatie van techniek en mensen optimaal inzet om dit te bereiken. Om met hun klanten in ‘touch’ te blijven en langdurige relaties op te bouwen.

Volgens Rogier draait het allemaal om meerwaarde bieden: (potentiële) klanten op het juiste moment, via het juiste kanaal, de juiste boodschap sturen. Geen massacommunicatie en eenrichtingsverkeer, maar relevant zijn en meerwaarde bieden. Hiervoor gebruikt T-Mobile marketing automation-technieken. Zo kunnen ze met de door hun bepaalde vier doelgroepen op de juiste manier communiceren. Hierdoor ontvangen de verschillende groepen informatie (bijvoorbeeld op de website) die voor hen relevant is. Rogier geeft het publiek een open en eerlijke kijk in de marketingkeuken van T-Mobile.

Het geheim achter de Facebookpagina van Natuurmonumenten

De Facebookpagina van Natuurmonumenten heeft een hele hoge engagement en krijgt er maandelijks duizenden fans bij. Allemaal mensen die iets hebben met de natuur of iets willen weten over de natuur in Nederland. In de kelder van het Balengebouw laat Jeffrey van Heck ons het social geheim van hun succesvolle Facebookpagina zien.

“We laten voornamelijk onze fans aan het woord. Zij geven ons ideeën, stellen ons vragen of delen mooie foto’s uit de natuur. Wat wij doen? We stimuleren onze fans om dit te blijven doen.” Veel organisaties hebben volgens Jeffrey de neiging om informatie te zenden over hun product, dienst of nieuwe commercial. In de meeste gevallen worden mensen niet uitgenodigd tot interactie. Hij denkt dat Natuurmonumenten zich hierin onderscheidt en mensen raakt door meerwaarde te bieden. Dat te doen waar mensen wel echt op zitten te wachten.

Microsoft

Reimagine marketing

Als voorlaatste spreker staat Evita Stoop (CMO lead) van Microsoft op het programma. Zij boeit ons met haar presentatie over de transformatie die Microsoft heeft doorgemaakt als het om marketing gaat. Hierin staat centraal dat marketing voor Microsoft nu over echte mensen gaat, met echte verhalen die behoefte hebben aan echt contact. Zij zetten technologie in om meerwaarde te bieden en relevant te zijn, wat weer bijdraagt aan het creëren van de ultieme klantbeleving. Technologie is hierin ondersteunend.

Marketing in The Moment

Marc de Vries van Twitter vertelt over Marketing in The Moment. Hoe kun je de juiste mensen, op precies de goede manier op precies het goede moment raken? Uiteraard via Twitter. Hij toont aan de hand van een aantal resultaten wat de juiste content en het juiste moment voor Twitter zijn. Hieruit blijkt dat informatief zijn het allerbelangrijkste wordt gevonden op Twitter, maar grappige, bruikbare en opwindende content ook wordt gewaardeerd. Daarnaast laat Marc zien wat het beste moment voor het posten van tweets is: omdat maar liefst 64 procent van de twitteraars (mobiele gebruikers) Twitter tijdens het televisie kijken gebruikt, zijn de prime time uren van televisie het meest geschikt. Hij wist mensen te raken met zijn afsluitende slide over effectief communiceren op Twitter:

Twitter

Het event zit erop. Terwijl de sprekers bedankt worden en een fles wijn in ontvangst nemen overdenk ik de presentaties en kijk ik nog eens door mijn aantekeningen. Ik heb veel gehoord over de mogelijkheden die technologie biedt, maar ook over de vraagstukken die dit meebrengt. Enerzijds helpt technologie de juiste mensen op het juiste moment, met de juiste boodschap te raken. Het helpt je relevant zijn en meerwaarde te bieden. Anderzijds beïnvloedt het de samenleving dermate, dat de ‘hoe-vraag’ in veel discussies hierover centraal staat.

In hoeverre gaan we er zelf nog over of we geraakt worden? Deze vraag blijft nog onbeantwoord, maar de presentaties hebben bezoekers hierover zeker aan het denken gezet. Hoe kijk jij hier tegenaan?

Foto intro met dank aan Fotolia.