Apps & Tools, How to, Reportages, Strategie, Trends

10 Facebook-tips die insiders je niet zomaar geven

0

De recente veranderingen op Facebook hebben ervoor gezorgd dat marketeers de afgelopen maanden moesten toezien hoe hun Facebook-pagina’s minder bereik realiseerden. Afgelopen week luisterde ik naar o.a. Jay Baer, Marc Blinder en de vele andere social media marketing-experts die hun kennis kwamen delen. Uit hun presentaties heb ik de allerbeste tips en trends gedestilleerd.

Mijn conclusie? Relaties met Fans draaien om ‘campfires’, niet om ‘fireworks’. Al deze kennis deed ik op bij het Congres Facebook Marketing in de Jaarbeurs van Utrecht.

1. Richt je niet op ‘meer Fans’, maar op ‘blije Fans’

“Facebook worries about earning money for themselve before they worry about you making money,” zei Jay Baer. Hij doelde hiermee onder meer op de recente ‘drop’ in organisch bereik. Wat we hiervan kunnen leren? Met het binnenharken van veel fans verdien je niet automatisch ‘earned media’ voor de toekomst. Tijd dus om de aanwas van fans als KPI te verwijderen. Als het aan Jay ligt gaat Facebook Marketing vooral ook over helpen. “If you sell to someone, you can make a customer today. If you help someone, you can make customer for life” aldus Jay.

2. “Social wordt meer search & search wordt meer social.”

Marc Blinder ging uitgebreid in op Facebook’s Graph Search. Volgens Marc is Graph Search the next big thing voor zowel Facebook-gebruikers als marketeers. Andersom zie je dat Google ook steeds meer social elementen in acht neemt als het haar zoekresultaten presenteert, zoals Google Authorship en Google+. Deze twee online takken groeien steeds meer naar elkaar toe en dit zal in de toekomst steeds belangrijker worden.

3. Zorg ervoor dat je goed vindbaar bent in Facebook Graph Search nu het nog eenvoudig is.

Kunnen mensen bij jou inchecken op Facebook? Moedig dat dan ook actief aan. Marc gaf de zaal als tip mee om check-ins op Facebook actief aan te moedigen, aangezien je hiermee hoog in Graph Search komt. Nu is het eenvoudig een voorsprong te bewerkstelligen, over een paar jaar zou dat zo maar een stuk lastiger kunnen zijn.

Tip: Wil je GraphSearch zelf uitproberen? Verander dan je taalinstelling op Facebook naar Engels.

Facebook Graph Search voor Frankwatching

Facebook Graph Search is in Nederland nog in aanbouw. Je kan je aanmelden voor de beta-versie.

4. Om jezelf te verkopen zijn publieke aanbevelingen van marktexperts onmisbaar

Dennis Yu en Alex Houg (de 20-jarige CEO van BlitzMetrics) gaven in een onconventionele presentatie – geen slides maar live browsen door sites en documenten – het geheim van hun succes prijs. Uit eigen ervaring benadrukten zij het belang van aanbevelingen van marktexperts om zichzelf aan tafel te krijgen bij grote merken als Jack Daniels en KLM.

Dennis vertelde dat het netwerk van de internationale top-marketeers trekken vertoont van een syndicaat, die samen opkomen voor een gemeenschappelijk belang. Hier moet je dus (bijv. door relevante content te bieden en anderen te helpen) tussen zien te komen. Waarvan akte.

5. “Act as a journalist and you can talk to anyone”

Om aan tafel te komen bij de klanten waar je hart sneller van gaat kloppen, is jezelf opstellen als journalist volgens Dennis en Alex een slimme techniek. Schrijf bijvoorbeeld een casestudy over dat bedrijf waar je graag aan tafel wilt en interview de leidinggevenden. Dit is een uitgekiende manier van inbound marketing, een marketingfilosofie die wereldwijd de laatste jaren een enorme vlucht heeft genomen.

6. Gebruik Facebook voor ‘inbound marketing’

Een belangrijke stap in het inbond marketingprincipe is om, naast het vindbaar maken van content, ook het actief promoten van content. Als voorbeeld maakten Dennis en Alex tijden hun presentatie een Facebook-advertentie aan gericht op de CEO, Board of Directors en het Marketing Management van KLM waar ze vandaag op bezoek zouden gaan. De advertentie? Een ‘Sponsored Story’ van hun voorbereidingen voor het Facebook congres (fotoalbum). Wat mij betreft een prachtig voorbeeld van low-budget B2B inbound marketing via Facebook. Met minder dan €10,- aan advertenties kun je ervoor zorgen dat jouw content terecht komt bij zeer specifieke personen. Een “a-dollar-a-day”-advertentiestrategie met verrassend groot effect, zoals ze zelf claimen.

7. “It’s not about getting attention, but about building a relationship.”

Om je Fans aan te binden, moet je meer doen dan indruk maken, was een punt dat ook Thomas Moen van Fanbooster, een bekende Facebook marketing-suite, wilde maken. Hiervoor gebruikte hij in zijn presentatie hier een treffende beeldspraak.

Vuurwerk © Smileus - Fotolia.com

“Een vuurwerkshow is prachtig,” vertelde Moen, “maar om de aandacht van het publiek vast te houden, moeten de pyrotechnici steeds grotere en duurdere shells de lucht in schieten.” Indruk maken is dus niet genoeg voor een relatie met je publiek.

De marketeer is ook dol op kamperen met vrienden – hij komt uit Noorwegen, vandaar… – waarbij hij met name geniet van samen verhalen delen rond het kampvuur. Het delen van verhalen en ervaringen zorgt voor een steeds sterkere groepsbinding, niet zozeer het indruk maken op elkaar.

8. Een goede contentkalender bestaat uit 50% engagement, 30% branding, 20% conversie

De doelen voor je Facebook-content zijn volgens Thomas Moen grofweg op te delen in drie pijlers: engagement, branding en conversie. De daaraan gekoppelde doelen vertaalt Thomas als volgt:

  1. Branding: Create an audience
  2. Engagement: Make them love you
  3. Conversions: Make them buy you stuff

Zelf kijk ik hier overigens iets anders tegenaan. Engagement stimuleren is belangrijk voor het organisch en viraal bereik van je pagina wat resulteert in grotere naamsbekendheid  of meer mond-tot-mond reclame. Met branding is het doel de kernwaarden van je merk over te brengen (denk aan de ‘Why’ van Sinek) en conversies hoeven niet perse een aankoop te zijn. Een nieuwsbriefaanmelding of een klik naar een website zijn ook conversies naar mijn mening. Wat mij betreft ligt dit dus iets genuanceerder.

Een degelijke contentkalender bestaat volgens Thomas uit: 50% engagement, 30% branding en 20% conversie berichten.

9. Beste tijd om op Facebook te posten: tussen 17:00 en 24:00 en weekenddagen

Thomas liet onderstaande afbeelding zien waaruit valt af te leiden dat bedrijven en masse geen gevoel hebben voor timing op Facebook. Waar bedrijven posten tijden kantooruren (blauw), vindt de meeste engagement op Facebook juist buiten kantooruren plaats (geel).Tot deze conclusie is Thomas gekomen na het analyseren van de data van vele duizenden Facebook-pagina’s die zijn aangesloten bij zijn platform. Bedrijven lijken de planning-functie voor Facebook-content nog steeds niet te hebben ontdekt. Eeuwig zonde natuurlijk!

Beste tijd om te posten op Facebook

10. Burst: aantal Fans en IPM+ op de schop

Hans Malta van Burst (Neerlandsch enige ‘Facebook Preferred Marketing developer’), had wederom een mooie presentatie meegenomen met de belangrijkste cijfers rondom Facebook in Nederland. In de presentatie zijn ook een aantal opmerkelijke adviezen ingebakken.


Op de schop

Zo zegt Hans (gelijk Jay Baers) dat door het beperkte organische bereik op Facebook het niet langer logisch is om het aantal fans als KPI te hanteren. Ook de IPM+ formule mag volgens Hans worden geschrapt uit de rapportages, aangezien deze immers gekoppeld is aan het aantal fans en geen rekening houdt met het daadwerkelijk bereik van je berichten. Wat mij betreft een goed punt zij het niet dat dit altijd al zo is geweest. (IPM+ heeft nooit echt gedeugd om deze reden).

Richt je op organisch bereik en viraliteit

Peter Minkjan (oprichter Likeconomics en medeorganisator van het congres) wees mij onlangs op de gratis statistieken tool van Komfo die veelzeggender is dan IPM+ of het aantal fans. Deze tool meet namelijk ‘fan penetration’ (je gemiddeld organisch bereik als percentage), ‘viral amplification’ (drukt de viraliteit van je content uit), CTR (click-through-rate) en negatieve feedback.

Conclusie

De overheersende vraag op het Facebook-congres was of we Facebook als marketeers niet teveel waarde toedichten. Veel sprekers riepen het publiek op tot bezinning. “Niet verkopen maar helpen,” aldus Jay Baers. Ook zei hij dat een marketingstrategie nooit alleen om Facebook mag draaien.

Waar is de liefde?

“Waar is de liefde gebleven,” vroeg Polle de Maagt. “Als we straks in 2020 zijn aangekomen, hoe kijken we dan terug naar wat we vandaag op Facebook doen? Zullen we ons dan schamen?” Polle doelde hiermee op de copy-paste cultuur van memes en de eeuwige inhakers die – zo verwacht hij – we langzaamaan ook moe zullen worden. Ook kwam meermalen de voor bedrijven negatieve trend van minder organisch bereik aan bod

Nieuwe advertentiemogelijkheden

Kijken we naar de positieve zijde van Facebook, dan kunnen we concluderen dat Facebook nog steeds flink groeit en dat je als marketeer Facebook zeker niet links mag laten liggen. Bovendien hebben de relatief nieuwe advertentiemogelijkheden met ‘Custom Audience’ en ‘Retargeting’ zich absoluut al bewezen als effectieve marketing tools.

Het gaat om campfires, niet om fireworks

Ik denk dat Thomas Moen uiteindelijk de spijker op zijn kop raakte, door ons erop te wijzen dat het niet langer draait om het verkrijgen van ‘attention’ (fireworks) maar om het bouwen van waardevolle relaties (campfires). Daar kan Facebook absoluut aan bijdragen.

Foto intro met dank aan Fotolia.