Innovatie

Betalen via NFC: zijn we er klaar voor?

0

2014, het jaar waarin het betalen met NFC centraal staat. Na een proef in Leiden gaat het contactloos betalen landelijk van start. Ik ben benieuwd of het contactloos betalen veilig is of dat je geskimd kunt worden. En natuurlijk naar de bruikbaarheid. In dit artikel de voor- en nadelen van het betalen met NFC.

NFC (Near Field Communication) is in het kort contactloze communicatie tussen twee apparaten die niet meer dan 10 centimeter van elkaar verwijderd zijn, het is een tweeweg-communicatie (dus verzenden en ontvangen) tussen bijvoorbeeld een mobiele telefoon en een kassa in een winkel. We kennen het al van de OV-chipkaart, waarmee je contactloos kunt in- en uitchecken.

Werking

Het is mogelijk om met de NFC-chip die in de pinpas zit, bedragen tot 25 euro af te rekenen zonder je pincode te hoeven invoeren. Het maximale bedrag is 50 euro. Als dat is bereikt, moet je de volgende keer tijdens het betalen weer éénmalig je pincode invoeren. Dan kun je weer opnieuw tot 50 euro betalen. Dit is handig voor een kleine boodschap. Ook als het totaalbedrag meer dan 25 euro is, kun je contactloos betalen. Alleen moet je dan je pincode invoeren. In het geval van ING gaat het om een pinpas, maar er zijn ook mogelijkheden om te betalen met je mobiele telefoon. Daar later meer over.

Proef in Leiden onder 1000 consumenten

ABN AMRO, ING en Rabobank hebben mobiel betalen met een telefoon in september 2013 in Leiden geïntroduceerd. Dit in samenwerking met MasterCard, KPN en de gemeente Leiden. Hier deden zo’n 1000 consumenten aan mee. Volgens het artikel ‘Mobiel betalen: resultaten van de Leidse NFC-proef‘ hebben er per week zo’n 2000 betalingen plaatsgevonden. Het bedrag dat totaal is uitgegeven schommelt rond de 20.000 euro per week. Bekijk ook de leuke infographic over dit onderwerp.

De proef is succesvol verlopen en de banken hebben afzonderlijk bepaald dat zij verder gaan met deze vorm van betalen. ABN Amro en ING via de betaalpas en de Rabobank via de mobiele telefoon, volgens de Consumentenbond.

Accepteer cookies

Mogelijkheden met contactloos betalen

Er zijn veel mogelijkheden als je contactloos wilt betalen. Het belangrijkste is dat je in het bezit bent van een chip. Deze kan al in je mobiel of bankpas zitten. Zo niet, dan kun je er online één kopen, bijvoorbeeld in de vorm van een sleutelhanger. Zoals ik eerder beschreef gaan banken hun eigen weg:

afbeelding-1.-My-Order-app-RabobankMiniTix en My Order

De Rabobank heeft een virtuele portemonnee genaamd MiniTix ontwikkeld en de applicatie My Order. Deze betalingen gaan via het internet of met je mobiele telefoon. Een andere mogelijkheid is het betalen per sms. Zo kan je gemakkelijk iemand terug betalen. Via de app kun je een parkeerkaart, een geschenk of iets anders kopen. Ten slotte laatste is er de mogelijkheid om te betalen via de zogenoemde ‘betaalsleutel’. Dit kan met een polsbandje, sticker of pasje. Hiermee kan je afrekenen bij de aangesloten punten. Er zijn bij Rabobank veel mogelijkheden om contactloos te betalen. Wat mij betreft teveel keus, maar zo kun je wel zelf kiezen wat je het liefst gebruikt. Je hoeft overigens geen klant te zijn van Rabobank om je hiervoor aan te melden.

Vodafone Smartpass

Vodafone heeft een app ontwikkeld waarmee je contactloos kunt betalen. Het enige wat je nodig hebt is een telefoon met een NFC-chip of een losse NFC betaalsticker, die je bij Vodafone kunt aanvragen. De sticker kun je op de achterkant van je telefoon plakken. Zodra je het bedrag ziet staan, hou je je mobiel bij het ‘pin’-apparaat en je bent alweer klaar. Dit is ook mogelijk als je geen klant bent van Vodafone.

Bankpas met NFC-chip

ING en ABN AMRO gaan de nieuwe bankpassen stapsgewijs aan hun klanten verstrekken. De banken stellen dat alle data tussen de NFC-bankpas en de kaartlezer op een veilige wijze wordt uitgewisseld. De twee banken willen naar eigen zeggen een snelle en laagdrempelige betaalmethode aanbieden aan hun klanten. Het aantal pinbetalingen wordt steeds groter. Dit zal komen door de ‘pinnen mag’-campagne en de gemakkelijkheid. Geen dikke en overvolle portemonnee van al dat muntgeld. Uit onderzoek van het Centraal Bureau Statistiek blijkt dat vanaf 2005 de groei van het aantal pinbetalingen versneld is. Ook voor de ondernemer is het handig. Ze hoeven geen grote hoeveelheden contant geld in hun kassa te houden, waardoor het voor een overvaller minder aantrekkelijk wordt om een winkel te beroven. Het betalen met NFC zal hier dan ook goed bij aansluiten.

Mobiel met NFC-chip

Zoals al eerder verteld, is er ook een mogelijkheid om te betalen met een mobiel waar de NFC-chip al zit ingebouwd. Je moet alleen kijken of jouw mobiele telefoon beschikt over deze NFC-chip. Bij de Samsung Galaxy S5 is het vanaf april mogelijk om te betalen met je vingerafdruk. Dit maakt het in mijn ogen, vanwege de uniekheid van vingerafdrukken, nog veiliger.

Gemak

Oprichter van NFC-Nederland, meneer J.H. van Erven, is gespecialiseerd in NFC-tags. Hij ziet de snelheid en het gemak als voordelen van het betalen met NFC. “Bedragen onder 25 euro kunnen zonder pincode voldaan worden, waardoor de handeling nog sneller is. Het verschil met de chipknip is dat het pasje in het apparaat gestoken moet worden, bij NFC haal je je kaart met een zwaaibeweging voor het betaallogo langs en drukt op ‘OK’”, aldus van Erven.

afbeelding-2.-GrafiekIk deed onderzoek naar het beeld dat mensen hebben van NFC. Van de respondenten geeft bijna 76 procent aan dat ze denken of vinden dat betalen met NFC handig is en maar liefst 90 procent ziet het als een manier om te betalen die snel gaat. Zo gaf één van de respondenten, die gebruik maakt van het betalen met NFC, het volgende aan: “het is eenvoudig voor plekken waar je haast hebt (stations bijvoorbeeld)”. Hier kan ik mezelf volledig bij aansluiten.

Veilig of onveilig?

Volgens directeur Betalen Particulieren Gijs Schreuders van ABN AMRO is het betalen via NFC veilig genoeg. “Deze technologie draait al volop in het buitenland. Onder meer in Engeland is het al heel groot. Daarbij hebben wij de beste security-experts in huis die alle denkbare tests hebben uitgevoerd. Belangrijk is de functionaliteit, operabiliteit en de winkeliers die zich aansluiten. De techniek moet werken.” Uit mijn onderzoek is blijkt dat 57,1 procent van de respondenten denken dat het betalen met NFC onveilig is. Daarvan is 82,5 procent onbekend met het betalen met NFC. Misschien dat als zij meer informatie krijgen over NFC en daadwerkelijk weten hoe het werkt, ze anders gaan denken over het contactloos betalen. Het is veelal de eerste reactie van de respondenten.

Christophe Zehnacker, Senior Business Leader Emerging Payments Lead bij Western Europe, beantwoordde vragen van Internetkassa.nl over NFC. Op de vraag ‘is het veilig om contactloos via NFC te betalen?’, antwoordde hij: “Absoluut. Iedere transactie wordt beveiligd met een unieke beveiligingscode, die niet opnieuw voor latere transacties kan worden gebruikt. Bij betalen via NFC verlaat de ‘betaalkaart’ je hand nooit, waardoor je het risico op verlies of vervalsing van de kaartgegevens ook nog eens reduceert.” Zoals aangegeven is het betalen met NFC veilig. We zullen dit in de loop van de jaren zien en we zullen het, naar mijn mening, zelf moeten ervaren.

Kosten

Het betalen met NFC brengt kosten met zich mee. Dit verschilt per bank en provider. Neem de Smartpass van Vodafone: het betalen met NFC kost jaarlijks 12,95 euro, maar tot 31 maart 2015 is het nog gratis! Ook aan het opladen onder de 20 euro of voor je creditcard zitten kosten verbonden (0,50 euro). En als je sticker vervangen moet worden, kost dit 4,95 euro. Geld overmaken naar andere Smartpass-gebruikers kost 0,10 euro per transactie.

voornadelen

Al met al denk ik dat het makkelijk is om te betalen met NFC, al zou het nog even duren voordat het systeem overal geïntegreerd is. Een nadeel vind ik dat er kosten aan verbonden zitten, die hoger zijn dan het pinnen. Dit zou een drempel kunnen zijn om over te gaan op het betalen met NFC. Misschien verandert dit in de toekomst.

Zou jij NFC gaan gebruiken? Zo ja, met je mobiel of met een nieuwe pas van de bank waarin een NFC-chip zit?

Foto intro met dank aan Fotolia.