Innovatie

7 redesignblunders bij je website (en hoe je ze voorkomt)

0

Je zal maar duizenden euro’s hebben uitgegeven aan een nieuw design van je website, om er na de lancering achter te komen dat je bezoek is gehalveerd en je omzet nog verder is geslonken. In dit artikel behandel ik deze en andere grote redesign-blunders die je beslist wilt voorkomen en geef ik je een handige checklist mee.

Online marketing is een vak apart

Een redesigntraject is een project waar veel specialisten bij betrokken zijn. Online marketing zou een belangrijk onderdeel van dit projectteam moeten zijn. Helaas gaat het hier in de praktijk nog weleens mis. Door het ontbreken van echte online marketingspecialisten in het projectteam, komt er voor bepaalde zaken te laat – of helemaal geen – aandacht. Voor bijvoorbeeld een goed SEO-fundament of een uitgedachte trackingimplementatie is expertise noodzakelijk. In dit artikel behandel ik 7 online marketing gerelateerde blunders in redesigns die je wilt voorkomen.

Auw - Traffic na redesign

Auw – Traffic na redesign

1. Redirects

Een van de meest gemaakte en gelijk ook een van de meest fatale fouten die je kunt maken is het vergeten of onvolledig doorvoeren van redirects. In de nieuwe situatie heb je wellicht gekozen voor een andere url opbouw en komen oude url’s te vervallen. In zo’n situatie wil je bezoekers én zoekmachines vertellen dat een bepaalde url is komen te vervallen en is verhuisd naar een nieuwe locatie.

Wanneer je geen redirects doorvoert dan heb je te maken met een paar problemen. Enerzijds belanden bezoekers op een niet bestaande pagina, nadat ze via bijvoorbeeld een bookmark of een verwijzing op de pagina terecht komen. Maar voor zoekmachines geldt dat een andere url een volledig nieuwe pagina is. Dit betekent dus dat wanneer de oude url goed rankt op een bepaalde zoekterm, dit niet automatisch wordt overgenomen door de nieuwe url.

404 web page. Sailor on desert island theme. © LiliWhite - Fotolia

Dit is op te lossen door de oude situatie in kaart te brengen en deze te matchen aan de nieuwe situatie. Vervolgens kijk je welke oude url het beste past bij de nieuwe url en bekijkt of er een 301-redirect nodig is. In de meest ideale situatie is er na deze mapping geen enkele url meer die een 404-pagina oplevert. Bezoekers worden automatisch doorgeleid naar de nieuwe pagina, en voor zoekmachines wordt duidelijk dat de oude url niet meer bestaat en is vervangen door de nieuwe url.

2. Tracking

Zonder data is het moeilijk bijsturen, toch gebeurt het nog regelmatig dat de tracking over het hoofd wordt gezien. De algemene Google Analytics-implementatie is meestal wel doorgevoerd, maar speciaal aangemaakte scripts zijn niet altijd bij iedereen bekend. Maar ook tracking voor bepaalde campagnes, zoals bijvoorbeeld het conversiescript voor je affiliate marketing kanaal, worden over het hoofd gezien.

Zorg er daarom voor dat je voortijdig in kaart hebt gebracht wat voor tracking er binnen de organisatie gebruikt worden. Kijk daarbij niet alleen naar de marketing activiteiten, maar ook bij bijvoorbeeld het business intelligence team, het social media team of de klantenservice.

3. De toekomst

Bij het ontwikkelen van een nieuwe website kan het nieuwe design er op het eerste oog bijzonder gelikt uitzien. Echter is het belangrijk om ook naar de toekomst te kijken, zo worden er nog altijd websites gemaakt die nauwelijks te gebruiken zijn op mobiele apparaten. Als online marketeer weet je dat dit een enorme impact zal hebben op je Google AdWords campagnes, zeker gezien je geen tabletverkeer meer kunt uitsluiten.

Fotolia_67981860_Mobile devices© Oleksiy Mark

In een goed design is rekening gehouden met de consumententrends en wat de invloed hiervan op de website kan zijn. Hierbij is het belangrijk om verder dan alleen apparaat de denken. Zo kun je ook nagaan of een Facebook integratie wel nuttig is wanneer trends laten zien dat jouw doelgroep meer weg gaat van Facebook. Of wat te denken van bepaalde trends in betaalmogelijkheden of manieren van het aanmaken van een account.

4. Belangrijke landingspagina’s

In het nieuwe design is niet altijd rekening gehouden met welke pagina’s daadwerkelijk bezoekers opleveren. Als je niet weet hoe je klanten de website bereiken en wat voor pagina’s hieraan bijdragen is de kans groot dat deze over het hoofd worden gezien. Zodra je deze pagina’s in het nieuwe design niet meer meeneemt, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor bezoekersaantallen.

Analyseer daarom goed welke bestemmingspagina’s zorgen voor bezoekers en omzet. Zorg dat deze lijst met pagina’s en onderwerpen niet ontbreken in het nieuwe ontwerp. Kijk ook kritisch naar mogelijke conversiepunten op deze pagina’s. Kunnen bezoekers in de nieuwe situatie ook gemakkelijk een bepaalde actie voltooien?

5. Oude content

Een nieuw begin met een schone lei. Dat klinkt erg aantrekkelijk, maar het gebeurd helaas dat oude content komt te vervallen zonder hier goed over na te denken. Zo worden veelgelezen blogs weggedaan, of enorm handige FAQ-pagina’s verdwijnen. Niet handig wanneer je dit onder de streep bezoekers en omzet kost.

Ook hier is een grondige content analyse de sleutel tot succes. Bekijk eens grondig welke pagina’s worden gelezen en baseer je keuze op basis van data. Maar vergeet ook niet eens bij je collega’s te vragen welke pagina’s ze veel gebruiken. Zo kan het zijn dat de klantenservice veel verwijst naar een relevant blog dat vier jaar geleden is geschreven.

6. Conversie, conversie, conversie

Je hebt een website voor bezoekers, en je wilt eigenlijk dat deze bezoekers ook nog iets doen op je website. Misschien een product kopen, een brochure downloaden of zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Wat het doel ook is, in het nieuwe design wil je wel dat de doelgroep dit doel gemakkelijk kan bereiken. In sommige redesigns worden zaken als call-to-actions en het weergeven van USP’s over het hoofd gezien.

Ga tijdig samen zitten met de designers, online marketing specialisten en andere gegadigden om te analyseren wat bezoekers nodig hebben om overtuigd te geraken en over te gaan tot actie. Zoals zojuist aangegeven kun je denken aan goede call-to-actions en USP’s van je bedrijf, maar wat te denken van goede productomschrijvingen, FAQ’s, leesbare teksten en klantbeoordelingen.

Fotolia_62248242_Feedback Girlande 2 © r0b_ - Fotolia

7. Timing

De spanning stijgt wanneer de lanceringsdatum nadert. Wat je veel ziet gebeuren, is dat het team dat werkt aan de lancering alles af weet van het project, maar de rest van de organisatie is allesbehalve op de hoogte van de voortgang. Gevolg? Belangrijke processen en randvoorwaarden zijn niet op orde voor livegang.

Communicatie is enorm belangrijk bij grote redesign-trajecten. Stel iedereen op de hoogte van de aankomende veranderingen en wat dit voor zijn of haar functie inhoudt. Zorg dat details worden afgestemd om ervoor te zorgen dat de klantenservice mensen goed kan blijven helpen, de Google AdWords campagnes zijn aangepast en dat de technische systemen zijn ingericht voor een soepele overgang.

Zo voorkom je nare verrassingen achteraf

Een redesign traject gaat in de meeste gevallen gewoon goed. Maar wat ik vooral wil aantonen met dit blog is dat er niet alleen naar de technische en design kant van de website gekeken dient te worden. Online marketing is enorm belangrijk voor een succesvolle website. Betrek daarom iemand binnen of buiten de organisatie die kritisch naar het online marketing aspect van het redesign kijkt. Zo voorkom je hele nare verrassingen achteraf.

Voor de liefhebber hebben wij onlangs een handige redesign checklist (in pdf) samengesteld. Doe er je voordeel mee!

Foto intro met dank aan Fotolia.