How to

5 musthaves voor een succesvolle landingspagina

0

Succesvolle landingspagina’s zijn het aas waarmee marketing- en webdesignspecialisten bezoekers willen overtuigen om een bepaald product of dienst te kopen. Maar welke elementen maken een landingspagina-ontwerp succesvol? In dit artikel besteed ik aandacht aan de vuistregels en de 5 musthaves voor landingspagina’s.

Ontwerp van Hswebmasters

Ontwerp van Hswebmasters

Vuistregels voor het maken van landingspagina’s

Ik hanteer een aantal vuistregels bij het nadenken over landingspagina’s, die aan de basis liggen van de vijf musthaves.

Vuistregel 1: Landingspagina is laatste schakel van je campagne

Acquisitie van nieuwe klanten is het beoogde resultaat van de meeste landingspagina’s. Klanten komen voornamelijk op die landingspagina via zoekmachinemarketing, affiliate campagnes en andere online marketing-activiteiten. Het ontwerp van de landingspagina moet daarom op één onderdeel focussen en afgestemd zijn op de online campagne waar je bezoeker op geklikt heeft en dus geïnteresseerd in is. De stappen van de campagne moeten navolgbaar zijn, de landingspagina is de laatste schakel van de campagne.

Opvallende call-to-action

De inhoud en de boodschap van een pagina zijn alleen relevant voor bezoekers als hij die meteen  begrijpt. Schotel bezoekers daarom een duidelijk verhaal voor, met een opvallende ‘call-to-action’ – want daar gaat het op de landingspagina om.

Ontwerp van Lance Deacon

Webdesign door Lance Deacon

Vuistregel 2: Less is more

De gemiddelde bezoeker maakt binnen enkele seconden de beslissing om het product of de service te kopen. Alle informatie die hij in dit tijdsbestek ontvangt en verwerkt, beïnvloedt zijn oriëntatie en aankoopbeslissing.

Long Copy-landingspagina alleen voor meer uitleg

De met websites vergelijkbare Long Copy landingspagina’s bieden naast een korte introductie van het product ook extra informatie, bijvoorbeeld in de vorm van infographics, video’s en testimonials. Bij producten die een iets langere uitleg nodig hebben, is het zinvol om voor een Long Copy landingspagina te kiezen. Dit zal conversies bevorderen. Toch gebruiken marketeers Long Copy landingspagina’s maar weinig: vaak zijn die overweldigend voor bezoekers.

Short Copy-landingspagina om lezers mee te nemen

Short Copy landingspagina’s zijn niet alleen een trend op dit moment, maar zijn ook een effectieve methode waarmee je ontwerp in het middelpunt zet. Een Short Copy-landingspagina heeft vaak een grafische afbeelding op de voorgrond en trekt de bezoekers emotioneel mee met bijpassende buzzwoorden. Overtuiging, wilskracht en competentie worden beloond.

Vuistregel 3: Aantrekkelijke call-to-action

Een landingspagina is hét middel om potentiële klanten tot actie over te laten gaan. Een helder geformuleerde boodschap helpt de bezoeker begrijpen wat hij kan doen. Als de tekst de bezoeker direct aanspreekt, krijgt hij het gevoel dat het hem om draait. De bezoeker raakt geïnteresseerd en nieuwsgierig en wilt meer van het product of service weten. Idealiter moedigt de landingspagina de bezoeker aan, om bijvoorbeeld tot het koopproces over te gaan of zijn e-mailadres achter te laten.

Ontwerp van A inventive

Webdesign door A inventive

Vuistregel 4: Maak direct contact met je bezoeker

De landingspagina moet de bezoeker meteen aanspreken en zijn gehele aandacht opeisen. Klanten raken sterk betrokken als je bijvoorbeeld video’s gebruikt om complexe producten en processen uit te leggen.

Ontwerp van Melissa Garlington D

Webdesign door Melissa Garlington D

Het voorbeeld hierboven trekt de aandacht van de bezoekers, want het laat een vraag onbeantwoord. Waarom staat daar een gedekte tafel? Is het donkerbruine vlak een televisiescherm? De bezoeker lijkt aan tafel te zitten en krijgt zo een actieve rol toebedeeld. Deze combinatie nodigt uit om de video te bekijken, omdat deze in het midden van de pagina staat.

Zichtbaarheid social media-knoppen

Als je wilt stimuleren dat je video viral gaat, moet je het de bezoeker zo gemakkelijk mogelijk maken om zijn ervaringen te delen. Dit doe je door de social media-knoppen op zichtbare plekken op de pagina te plaatsen.

5 musthaves voor een succesvolle landingspagina

Vanuit deze vier vuistregels, onderscheid ik vijf musthaves die iedere landingspagina succesvol maken, en bezoekers omzetten in klanten.

Musthave 1. Grijp de aandacht van de bezoeker met een pakkende titel

Ontwerp van Nicholas Sheriff

Webdesign door Nicholas Sheriff

Iedereen die is opgegroeid met kranten of roddelbladen weet een pakkende titel op waarde te schatten. Sterker nog, bij je landingspagina zou de titel wel eens de meest belangrijke tekst kunnen zijn. Een goede titel vertelt de bezoekers wat je doet en (nog belangrijker) wat jij doet voor hen.

Houd het kort. Zorg ervoor dat je woorden kiest die het primaire punt van jouw onderneming benadrukken, of dat nou snelheid is, connectiviteit, vindingrijkheid of klantvriendelijkheid. Een goede titel maakt bezoekers nieuwsgierig, waardoor ze betrokken raken. Het zorgt ervoor dat ze meer willen leren over jouw onderneming.

Musthave 2. Houd het simpel en ‘puntig’

Rommel is je vijand. De meest succesvolle websites hebben heldere, navigeerbare, opvallende ontwerpen, vrij van overtollige informatie. Je ontwerpt tenslotte geen videospel of billboard voor Times Square of Tokyo. Het beste voorbeeld is waarschijnlijk de landingspagina van Google.

Flash is een optie, maar houd het ontwerp simpel genoeg zodat de bezoeker ziet wat jij wilt dat hij ziet: je logo en je titel.

Ontwerp van j u s t e

Webdesign door j u s t e

To-the-point

Sliders en buttons moeten gemakkelijk te vinden zijn, lettertypen gemakkelijk te lezen (vergeet ‘handwritten’ lettertypen) en de overige tekst moet helder en to-the-point zijn. Opsommingstekens zijn zeer gebruiksvriendelijk en zeker aan te raden, omslachtige blokken met tekst zijn dit zeer zeker niet.

Als de landingspagina haar werk doet, heb je later genoeg tijd en ruimte voor meer tekst en beeldmateriaal.

Musthave 3. Maak reageren eenvoudig

Als je wilt dat de bezoekers van de landingspagina iets doen, zorg dan dat je hen hierop wijst en maak het hen zo gemakkelijk mogelijk om te doen. Het moet bijvoorbeeld gemakkelijk zijn om deel te nemen aan wedstrijden en weggeefacties.

Ontwerp van TORCH

Webdesign door TORCH

Informatie moet goed vindbaar zijn

De belangrijkste contactinformatie moet prominent zichtbaar zijn (een telefoonnummer of e-mailadres bijvoorbeeld). Over het algemeen geldt, hoe langer een bezoeker moet zoeken naar informatie, hoe sneller hij weg klikt.

Als je tegelijkertijd je volgers op Twitter en likes op Facebook wilt verhogen, maak het dan ook gemakkelijk om je daar te vinden.

Musthave 4. Keywords

Zoekmachines worden iedere dag beter. Goed nieuws natuurlijk, maar dat betekent ook dat lange teksten waarin je tientallen keren hetzelfde keyword gebruikt, niet langer de norm zijn. Je kunt nu korte, elegante teksten publiceren en tegelijkertijd aan de search rank van je website werken.

Ontwerp van Razi K

Webdesign door Razi K

Logische zoekwoorden

De eerste stap is te bepalen welke zoektermen je aan je website wilt verbinden. Een keyword in de titel helpt zeker, maar gebruik het alleen als het goed past. Het is goed om in alle andere teksten ook de gewenste keywords te gebruiken, maar vergeet niet dat de tekst prettig leesbaar moet blijven voor de bezoekers. De tekst van je landingspagina moet interesse opwekken en motiveren om tot aankoop over te gaan.

Musthave 5. Vergeet de mobiele gebruikers niet

Hoogstwaarschijnlijk bekijken veel bezoekers je landingspagina vanaf hun tablet of telefoon. Zorg er dan ook voor dat de landingspagina net zo gemakkelijk te gebruiken is op een klein scherm als op een desktop. Dit betekent dat ze de meest belangrijke elementen, het logo, de titel, call-to-action en een eventuele opsomming, in één keer moeten kunnen zien op het kleine scherm.

Ontwerp van zigotone

Webdesign door Zigotone

Instant-bel-knop

Als het jouw doel is om bezoekers te laten bellen met jouw sales-personen, is het slim om een instant-bel-knop in te voegen in de mobiele versie van de landingspagina.

Laatste tip: test het succes

Nog een laatste tip: zodra een landingspagina in een campagne geïntegreerd wordt, moet het succes regelmatig gecontroleerd worden. User-tests (A/B tests bijvoorbeeld) geven je veel inzicht in hoe je het ontwerp aanpast om de landingspagina van langdurig succes te verzekeren.

Foto-intro met dank aan Fotolia.