Online marketing

#YOLO: jongeren zijn onbekommerd online [onderzoek]

0

Dat jongeren de hele dag door met hun smartphone bezig zijn, is niet te missen. Haast vergroeid met hun geliefde device reageren ze razendsnel op appjes, maken tijdens het fietsen even snel een selfie om op Instagram te zetten en kijken tijdens het wachten lollige filmpjes op YouTube. De resultaten van het jaarlijkse ‘What’s happening online?’-onderzoek van Ruigrok | NetPanel onder Nederlanders die gebruik maken van internet, bevestigen dat jongeren (18-24 jaar) veel online zijn én dat zij zich weinig zorgen maken over risico’s op misbruik van persoonlijke gegevens.

Jongeren zijn veelgebruikers van mobiele devices

Jongeren zijn in 2015 met gemiddeld drie verschillende devices online, een aardige stijging ten opzichte van vorig jaar, toen het gemiddelde op 2,5 lag. Iedereen gebruikt een laptop of desktop en ook het aantal smartphonegebruikers kan bijna niet verder stijgen.

Explosieve stijging in gebruik tablets

Hoewel het aantal gebruikers van een desktop of laptop en een smartphone bijna maximaal is, blijft de drang naar meer mobiele devices aanwezig. Daarom zoeken de jongeren in 2015 hun heil vaker bij de tablet. Het aantal jongeren dat internet gebruikt via een tablet is ten opzichte van vorig jaar met maar liefst 43 procent gestegen!

Smartwatch nog geen trend

Jongeren lopen vaak voorop in trends en willen graag het nieuwste van het nieuwste. Toch laat de smartwatch hun bloed nog niet bepaald sneller stromen. Slechts enkele jongeren (1%) maken al gebruik van het slimme horloge.

je browser ondersteunt geen iframes. Bekijk deze inhoud van deze frame op https://frankwatching.infographicslab.nl/youth/index_2.html

Iedereen is sociaal

Voor jongeren is hun sociale omgeving van levensbelang, dit blijkt onder andere uit het torenhoge gebruik van social media, waarbij Facebook met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Acht op de tien jongeren gebruikt dit netwerk dagelijks.

Visuele content in de mode

De trend van steeds visuelere content wordt door jongeren op de voet gevolgd en zij gebruiken hier dan ook gepaste social media voor. Instagram is in 2015 stevig in populariteit gestegen en eindigt op de tweede plaats van meest gebruikte social media. Het aantal gebruikers is met ruim de helft gestegen, net als van het ‘online prikbord’ Pinterest.

De hele dag whatsappen

Op het gebied van mobiele chatprogramma’s spant WhatsApp de absolute kroon. Je hoort er tegenwoordig echt niet meer bij als je niet mee kunt appen met je vrienden en niet minstens 20 verschillende WhatsApp-groepen tegelijk hebt.

Jongeren heersers van Snapchat

Je vrienden voor een paar seconden naar de bizarre vertolking van jouw James Bond-imitatie laten kijken, waarna deze in het niets oplost! Voor Nederlanders ouder dan 25 jaar is het raadselachtig waarom je dit zou kunnen willen, maar jongeren zijn daarentegen dol op Snapchat. Ruim een derde van hen gebruikt deze chatdienst, tegenover slechts 2% van de oudere Nederlanders.

je browser ondersteunt geen iframes. Bekijk deze inhoud van deze frame op https://frankwatching.infographicslab.nl/youth/index_1.html

YOLO!

Jongeren staan bekend om hun zorgeloosheid, lekker doen waar je zin in hebt. Heerlijk! Dit zien we ook terug in de onderzoeksresultaten, jongeren maken zich namelijk een stuk minder zorgen over de risico’s van hun online gedrag. Meer dan de helft maakt zich geen zorgen over de veiligheid van hun persoonlijke gegevens op internet en op hun smartphone.

Weinig angst voor criminaliteit

In tegenstelling tot hun oudere landgenoten, zien we dat jongeren vooral minder bezorgd zijn om slachtoffer te worden van identiteitsfraude (35% versus 46%), phishing (30% versus 45%) en het verzamelen van persoonlijke gegevens door commerciële partijen (41% versus 50%).

Voorwaarden zijn niet om te lezen

Cookies worden door een ruime meerderheid van de jongeren altijd geaccepteerd. En lezen van de voorwaarden die bij de cookies horen is voor veel jongeren een brug te ver, zeven op de tien zeggen deze nooit te lezen. Dit in contrast tot de veel voorzichtigere 65-plussers, van hen zeggen slechts drie op de tien de voorwaarden nooit te lezen.

je browser ondersteunt geen iframes. Bekijk deze inhoud van deze frame op https://frankwatching.infographicslab.nl/youth/index_4.html

Wat doen jongeren online?

Jongeren gebruiken dus veel mobiele devices en veel social media. Maar wat doen ze nog meer online? Hoe zit het bijvoorbeeld met online bankieren, muziek luisteren of video’s kijken? Check hier of het klopt wat jij denkt!

je browser ondersteunt geen iframes. Bekijk deze inhoud van deze frame op https://frankwatching.infographicslab.nl/youth/index_3.html

Over What’s Happening Online 2015

De doelgroep van dit onderzoek bestaat uit Nederlanders die gebruik maken van internet. Vanaf 5 juni 2015 tot en met 16 juni 2015 hebben 1.359 Nederlanders van 18 jaar en ouder de online vragenlijst ingevuld. Hiervan zijn 150 tussen de 18 en 24 jaar oud. De steekproef is representatief voor de Nederlandse bevolking naar geslacht, leeftijd en opleiding. De steekproefmarge bedraagt in het slechtste geval 2,7 procent.

Benieuwd naar meer resultaten van het onderzoek? Vraag dan gratis het rapport aan via deze link.

Speciale dank aan InfographicsLab, voor het creëren van de prachtige, interactieve(!) infographics in dit artikel (red.).