How to, Verdieping

Socialiteren: vergroot je kansen op een baan met social media

0

Solliciteren is méér dan alleen een goed cv en een prettig voorkomen bij een persoonlijk gesprek. Het vinden van een baan draait vooral om netwerken, en dan met name online netwerken. En wat is hiervoor beter in te zetten dan social media? Solliciteren en social media… socialiteren! Wil jij weten hoe jij aan de slag kunt met socialiteren? In dit artikel deel ik 5 tips en licht ik toe hoe je LinkedIn en Twitter kunt inzetten in de zoektocht naar jouw droombaan.

Zoals je ziet, is het begrip socialiteren een combinatie van de woorden social media en solliciteren. Socialiteren houdt in dat jij tijdens je zoektocht naar werk, en dus tijdens het solliciteren, volop gebruik maakt van social media om je kansen op een baan te vergroten.

Het begrip is eigenlijk bekend geworden door de echte expert op het gebied van socialiteren: Jarno Duursma. Hij heeft me er veel over geleerd (dank!). Ook heeft hij er een webinar over gegeven, erg interessant!

Waarom is socialiteren belangrijk?

Bedrijven kijken vrijwel altijd naar het online profiel van sollicitanten, hoe zij zich laten zien op social media. Hoe jij je presenteert online, speelt een grote rol in de keuze of de organisatie jou aanneemt of niet.

Zo zegt ook Frank Janssen: “Tijdens een sollicitatie heb ik weinig tot geen aandacht voor het cv van de sollicitant. Ik kijk vooral naar hoe hij of zij zich online presenteert. De sfeer die de persoon laat overkomen van hoe hij is, dus wat zijn profiel online is, is voor mij belangrijker dan bijvoorbeeld een specifieke opleiding.”

Tijdens het solliciteren is het dus van uiterst belang dat je bewust bezig bent met hoe je op social media overkomt, en hoe je echt wil overkomen. Om het even heel schools te zeggen: je identiteit en je imago moeten overeenkomen, ook online.

Waarom zou je hier mee bezig moeten zijn?

Het solliciteren via sociale media is een manier om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten. Socialiteren doe je omdat je (positief) wil opvallen, om je persoonlijkheid te laten zien, omdat je wil laten zien dat je extra moeite doet voor die baan, of bijvoorbeeld omdat je jouw kennis over social media wil etaleren.

Jouw sociale netwerken zijn een mooie aanvulling op je cv

Werkgevers en recruiters maken massaal gebruik van sociale netwerken om vacatures te plaatsen of personeel te werven. Dat je online ‘aanwezig’ bent is dus essentieel. Jarno vertelde (op het Frankwatching Jobs Event) dat 71 procent van de werkgevers op internet naar informatie zoekt over de sollicitant. 19 procent heeft weleens een sollicitant afgewezen naar aanleiding van informatie op sociale media. Dat is best veel, niet?

Voor een werkgever is de juiste kandidaat een ‘match’ van de juiste ervaring en de persoon erachter, dus je persoonlijkheid en je karakter. En via social media leren werkgevers en recruiters die persoon erachter kennen. Veel goede redenen dus om er mee aan de slag te gaan!

5 tips voor als je aan de slag gaat met socialiteren

Hebben deze punten je overtuigd en wil je actief aan de slag met socialiteren? Hou dan deze dingen in je achterhoofd.

Tip 1: Houd je online profielen en digitale cv up-to-date

Als je dit niet doet, zorg je misschien voor een verkeerd of verouderd beeld. Als je eenmaal begonnen bent, kun je eigenlijk niet stoppen. Probeer te voorkomen dat je socialmedia-accounts in een ‘coma’ raken.

Tip 2: Weet wat je wil

Voordat je met socialiteren aan de slag gaat, is het fijn als je weet wie jij persoonlijk bent, wat je kunt en wat voor baan je wil. Het lijken simpele vragen, maar het is moeilijk om dit te concretiseren. Dit is belangrijk omdat je anders nooit op zoek kan gaan naar een specifieke baan en je ook niet makkelijk gevonden kan worden door een recruiter.

Als jij op je social media-profiel zet dat je een baan in ‘het communicatievak’ zoekt, is dit niet echt duidelijk. Ontdek voor jezelf wat je wil en specificeer dit ook op je social media-profielen. Frankwatching-auteur Bart Schaap schreef eerder een artikel dat hier bij kan helpen.

Tip 3: Wees bewust van wat er online over jou te vinden is

Als je op zoek bent naar een baan, wil je niet dat je toekomstige werkgever die leuke foto van afgelopen zaterdagavond kan vinden. Zorg dat alleen je vrienden je fotoalbums kunnen bekijken, of nog beter, zet geen gênante foto’s online. Daarnaast is het ook echt not done om iets negatiefs over je (vorige) werk op social media te zetten. Grote kans dat je (toekomstige) werkgever dit gaat zien.

Een goede manier om te achterhalen wat er online over jou te vinden is, is door het googelen van je “voornaam achternaam”. Doordat je deze aanhalingstekens gebruikt, krijg je alleen maar resultaten te zien waar jouw complete naam in voorkomt. Om te zorgen dat de zoekresultaten niet beïnvloed worden door jouw Google-profiel en zoekgedrag, kun je dit het beste doen als je uitgelogd bent bij Google.

Tip 4: Denk na over de keywords in je teksten

Je wil natuurlijk dat je gevonden wordt door de juiste personen. Wat hierbij kan helpen, is het gebruiken van keywords die jou en jouw droombaan omschrijven. Dit is op LinkedIn vooral nuttig in je titel en summary, en op Twitter in je biografie, tweets en hashtags. Maar ook je updates van Google+ en Facebook worden door zoekmachines geïndexeerd.

Wees creatief met je keywords, maar niet té. Gebruik dus geen woorden als ‘spin in ’t web’ ‘dealmaker’ en ‘duizendpoot’. Waarom? Daar zoeken recruiters niet op. Gebruik als je op zoek bent naar een baan ook niet ‘Actief op zoek naar een nieuwe uitdaging’, maar ‘Beschikbaar als communicatieadviseur’ of ‘Op zoek naar baan als communicatieadviseur’. Want, je raadt het al, recruiters zoeken ook niet op ‘nieuwe uitdaging’.

Hoe vaker jij een bepaald woord gebruikt, hoe groter de kans dat jij bovenaan komt in de zoekresultaten van LinkedIn, Twitter en Google. Op LinkedIn hangt dit samen met het aantal connecties en de volledigheid van je profiel (dat gaat via een rating met percentages). Op Twitter hangt dit samen met je volgers en activiteit.

Tip 5: Ga op zoek naar ambassadeurs

Eén opmerkelijke tip die Jarno Duursma ook gaf tijdens het Jobs Event, is dat het slim is om zogenaamde ambassadeurs te zoeken. Probeer in beeld te komen bij iemand die bij jouw droombedrijf werkt, of misschien zelfs jouw droombaan hééft. Als deze persoon jou (online) leert kennen, weet wat je doet en waar je goed in bent, dan kan dit later in je voordeel werken. Als er bijvoorbeeld intern een vacature beschikbaar komt, maak je misschien wel kans om aanbevolen te worden. Want ongeveer 70 procent van de vacatures zijn verborgen en worden ingevuld via het interne netwerk van de organisatie en de medewerkers.

recruiter_sollicitatieproces

Socialiteren met Twitter

Twitter kun je gebruiken om de aandacht te trekken van vakcollega’s, recruiters en headhunters. Als een recruiter je Twitteraccount bezoekt naar aanleiding van je sollicitatie, zoeken ze ook naar bevestiging. Als je zegt passie te hebben voor je vak, of voor een relevante hobby, maak je een goede indruk als dit duidelijk zichtbaar is. Hieronder een aantal tips om te socialiteren via Twitter.

Een goede biografie is cruciaal

Dit wordt als eerste gelezen door potentiële werkgevers en volgers. In een goede biografie staat het volgende:

  • Wat voor baan je zoekt, dus in welke branche je wil werken of ervaring in hebt
  • Wat je bezig houdt en dus waar je over tweet
  • Persoonlijke feitjes en weetjes, bijvoorbeeld hobby’s
  • Een link naar je website, LinkedIn, blog of ander sociaal netwerk

Privé kan

Alleen zakelijk twitteren is niet nodig, privé twitteren is ook zeker aan te raden. Zo leren je volgers je ook wat beter kennen. Meestal is hier de 80/20-regel een goed motto. Vier van de vijf tweets zijn dan zakelijk, de rest bestaat uit persoonlijke tweets.

Volg, en u zult gevolgd worden

Hoe meer volgers, hoe beter voor je bekendheid. Maar hoe krijg je nu (relevante) volgers? Een belangrijke stap hier is om zelf ook mensen te gaan volgen. Ga op zoek naar de bedrijven (en hun medewerkers) waar je graag zou willen werken, volg mensen die een baan hebben die jou leuk lijkt, volg populaire tweeps die tweeten over jouw vakgebied, volg recruiters en banensites en volg accounts die tweeten over solliciteren en vacatures (zoals @fwvacatures!).

Hoe vind je die interessante accounts? Bijvoorbeeld via Followerwonk. Hier kun je zoeken in de biografieën van (openbare) twitteraccounts. Zoek op ‘communicatie’ en je krijgt een lijst met alle accounts die het woord communicatie in de biografie hebben staan.

Gebruik #hashtags

Een makkelijke manier om te zoeken en gevonden te worden is via de welbekende #hashtags. Voor het vinden van een baan via Twitter worden vaak de volgende hashtags gebruikt: #zoektwerk, #zoektbaan, #ikzoekwerk, #baan, en #werk. Helemaal handig is het om ook een hashtag te gebruiken die specifiek over jouw vakgebied gaat, bijvoorbeeld #pr #marcom of #online.

linkedin-1007071_1920

Socialiteren met LinkedIn

Vaak gebruiken mensen LinkedIn alleen als cv. En vaak is deze dan niet eens compleet ingevuld. Van alle gebruikers van LinkedIn heeft maar de helft een helemaal ingevuld profiel! Hoe maak je een goed LinkedIn-profiel? Hier wat tips.

Alleen je naam, niet meer

Je naam is je naam. Maak er dan ook niet meer van, zoals een bedrijfsnaam of contactgegevens. Dat laatste is zelfs niet toegestaan op LinkedIn.

Zorg voor een goede kopregel

De kopregel is een belangrijk element van je LinkedIn-profiel. In je kopregel kun je gebruik maken van trefwoorden, zoals je (vorige) functie of expertise. Of omschrijf jezelf in een aantal woorden. Denk goed na waarop jij gevonden wilt worden.

Gebruik je summary

Mensen laten hun summary soms leeg, omdat ze niet weten wat ze er neer moeten zetten. Zonde! Je summary is vaak vrijwel het eerste wat mensen lezen, en hier heb je juist de ruimte om echt jouw eigen verhaal te vertellen. Dus doe je best op een goed verhaal, waar je eerst wat over jezelf vertelt en daarna pas in gaat op een zakelijke beschrijving van jezelf. Vertel waar je goed in bent, wat je passie is en waarmee jij mensen kan helpen. Vertel ook, heel belangrijk, hoe ze met jou in contact kunnen komen.

Gebruik een professionele foto

Je maakt maar één keer een eerste indruk. Zorg voor een duidelijke, herkenbare en professionele foto van jezelf. Dus niet een foto met je partner, kinderen of hond erbij (ja, het gebeurt echt!). Frankwatching-auteur Desirée Battjes schreef hier eerder een mooi artikel over. En dit artikel vertelt meer over een goede profielfoto.

Socialiteren - niet geschikte profielfoto

Een voorbeeld van de perfecte profielfoto (ahum…)

Voeg media toe

Je kunt je profiel ook visualiseren met je eigen media, zoals presentaties, foto’s en video’s. Denk hierbij aan presentaties, maar ook aan filmpjes of beelden van uitgevoerde projecten. Vooral voor creatieve professionals is dit een mooie manier om in één oogopslag je werk te laten zien.

Breid je netwerk uit

Hoe meer connecties jij hebt, hoe meer tweedegraads connecties waar jij ‘toegang’ tot hebt. Maar dit geldt ook andersom, hoe meer connecties je hebt, hoe vaker je verschijnt in tweedegraads connecties. Lees ook dit artikel over netwerken op LinkedIn.

Voeg gevolgde vakken, projecten, certificaten en vrijwilligerswerk toe

Om een inzicht te geven in wat je kan, en hoe je dat voor elkaar hebt gekregen, is het verstandig om dit op LinkedIn te plaatsen. Het toevoegen van projecten geeft een goed inzicht in wat je kan en wat je allemaal al eens hebt gedaan.

Geef en vraag endorsements & recommendations

Jijzelf kan wel zeggen dat je ergens goed in bent, maar als dit door anderen bevestigd wordt, is dit pas echt geloofwaardig. Voor endorsements geldt vaak: wat je geeft, krijg je terug. Bij recommendations werkt het net wat anders, deze krijg je niet snel spontaan. Recommendations kunnen echt in je voordeel zijn: referenties blijven altijd belangrijk in een sollicitatieproces.

Word lid van groepen

Op LinkedIn kun je echt laten zien wat jij voor toegevoegde waarde bent voor een bedrijf door (actief) lid te zijn van groepen. Hierdoor laat jij niet alleen jouw visie op het vak zien, maar ook welke kennis jij in huis hebt.

Volg bedrijven

Zoals ik al eerder heb benoemd, is het volgen van bedrijven waar je zou willen werken belangrijk. Dit om te laten zien dat je het bedrijf waardeert en graag up-to-date blijft, maar ook om eventueel in beeld te komen bij de werknemers van het bedrijf.

Socialiteren via andere sociale netwerken

Uiteraard kunnen andere sociale netwerken ook heel nuttig zijn als je gaat socialiteren. Zoals Pinterest. Pinterest is vooral handig om te gebruiken als visueel cv. Dat is pas echt uniek! In een volgend artikel zal ik meer vertellen over socialiteren met een uniek (online) cv.

Mijn ervaring met socialiteren

In 2014 heb ik de studie hbo communicatie afgerond. Een populaire studie waar ieder jaar ontzettend veel studenten op afstuderen. Dat was toen een reden voor mij om te kijken naar hoe ik uit kon gaan blinken in mijn zoektocht naar een baan. In 2013 deed ik daarom onderzoek naar socialiteren, naar aanleiding van het Jobs Event, en schreef daar een paper over. Toentertijd ging ik druk aan de slag met socialiteren voor een afstudeerstage – mijn ervaringen hiermee kun je lezen in de paper- maar had ik mijn paper ook al opgestuurd naar Frankwatching. Zo kwam ik in contact met Frank Janssen (oprichter Frankwatching). Later zochten zij een nieuwe collega. Ik solliciteerde op deze vacature. En twee maanden voordat ik afstudeerde, werd ik een trotse Frankwatching-collega.

Heb jij nog tips voor socialitanten?

Ga jij aan de slag met socialiteren, of was je er al mee bezig? Ik lees jullie reacties en eventuele tips graag in een reactie. Ook tips voor mijn volgende artikel over unieke online cv’s zijn van harte welkom!

Afbeeldingen met dank aan Fotolia.