How to, Verdieping

LinkedIn: zo kom je in contact met waardevolle mensen buiten je netwerk

0

Een gemiddelde Nederlander van 30 jaar kent ongeveer vierhonderd mensen. Die vierhonderd mensen kennen er ook weer vierhonderd. Oftewel, 400 x 400: dat zijn er een heleboel! De kans dat iemand in de tweede laag van je netwerk iets voor jou kan betekenen, is dus heel groot . Hoe kun je online en offline in contact komen met die vage kennissen?

Martijn Aslander legt het uit in deze video. Netwerken gaat niet over wie jij kent, maar over wie zij kennen.

Door LinkedIn heb je veel mogelijkheden om contact te leggen met de tweede laag van je netwerk; de mensen die gelinkt zijn aan de mensen uit jouw netwerk. Je kunt ze vinden, lid worden van dezelfde groepen, met hen discussiëren en contact maken. LinkedIn is gemaakt om online te verbinden. Je staat er niet alleen voor: ga online en doe meer met je digitale netwerk! Echt, dit is voor iedereen belangrijk. Voor ondernemers, voor carrièrebewuste managers en voor werkzoekenden.

Je hebt altijd iemand nodig die je nog niet kent

Voor een ‘levend’ online netwerk is er meer nodig dan gewoon veel collega’s en vrienden op Twitter of LinkedIn te volgen. Het gaat niet om volgen en af en toe ergens op reageren, maar juist om zélf interessante dingen online te zetten. Dingen waar ook een ander wat aan heeft.

Waar begint dat mee? Denk goed na over de eerste digitale indruk die je wilt maken. Je gaat je online voorstellen en je wil laten zien wie je bent en waar je voor staat. En dat wil je door betrouwbare andere mensen laten bevestigen. Om dat te bereiken zet je sociaal bewijs (social proof) in. Hiermee leg je de basis van je online reputatie. Als je zelf niet de regie over je reputatie neemt, dan laat je het eigenlijk aan Google over.

Mijn advies: werk gericht voor jezelf aan een sterke online reputatie. Niet overdrijven, gewoon doordacht zichtbaar maken wie jij bent en waar je voor staat. Begin met je identiteit, ook wel je DNA of ‘hart en ziel’. Dat is datgene wat jou onderscheidt, of wat jij toevoegt voor de ander en wat vorm geeft aan jouw unieke combinatie van normen, waarden, drijfveren, opvattingen, ideologieën en karaktertrekken.

Met je profiel

Er zijn veel lijstjes over hoe een profiel er uit moet zien. Iedereen komt daar immers als eerste langs, en een eerste indruk kan allesbepalend zijn. In je samenvatting wil je vooral beschrijven wat je nog meer te bieden hebt, dan wat er al in je cv staat. Dat begint met een antwoord op de vraag: ‘Wie ben ik als…?’. Het gaat er dan vooral om het gemeenschappelijke tussen je identiteit (zelfbeeld) en imago (beeld van jou) te benoemen.

Waar jij blij van wordt

Ik heb het ervaren als een zelfanalyse met als centrale vraag: wie ben ik nu als ‘professional’ en waarom ben ik dat? Om tot een samenvatting van mijn kwaliteiten en sterktes te komen, is het kennen van mezelf de belangrijkste stap.

Om te beginnen ben ik gaan benoemen wat mijn kwaliteiten zijn, waar ik goed in ben, en waar mijn motivatie ligt. Die motivatie is niet ‘geld verdienen’, maar doen wat ik nu echt leuk vind. Van daaruit benoem ik welke waarde ik kan toevoegen (wat ik voor de ander kan betekenen) en wat mijn verwachtingen (wat voor klus, klant of opdrachtgever ik zoek) zijn. Hierbij heb ik mij door Simon Sinek laten inspireren. Zijn verhaal over ‘why’, geeft mij handvatten om dat onder woorden te brengen. Ik moet het eerst voor mezelf kunnen benoemen, voordat ik het aan anderen kan laten zien en vertellen.

LinkedIn gebruiken is personal branding

Als je er niet alleen voor wil staan, dan wil je ‘zichtbaar’ worden en dat kost tijd en inspanning. Daarvoor moet je online aanwezig zijn: bloggen of regelmatig deelnemen aan groepsdiscussies, je mening geven vanuit je ‘expertise’, meedenken en doen of een gratis advies geven. Laten zien (zichtbaar maken) wat je in huis hebt door ook voor anderen in je netwerk nuttige informatie te delen. Voor anderen waarde toevoegen en daardoor positief opvallen, kan natuurlijk ook heel anders. Bijvoorbeeld op Facebook je zeilavonturen delen of je voetbalclub. Dat betekent dat je moet nadenken over wat je waar deelt, en waarom je het deelt. Je doel is een indruk geven op een manier die bij je past, waarmee je inhoud en vorm geeft aan je zakelijke uitstraling.

Hierdoor word je herkenbaar en zo ontstaat een beeld van je en word je dus ook beter vindbaar bij de recruiters, headhunters en all andere mensen die jou googelen. Je komt daardoor sneller in contact met de tweede laag van je netwerk, waar die mensen op je reageren, over je praten, je aanbevelen, je benaderen etcetera. Dat doen ze door te liken, te retweeten, te volgen en te delen, waardoor je ook in hun netwerk zichtbaar wordt.

Mensen moeten eerst weten dat je bestaat en wat je te bieden hebt, anders kunnen ze niet bijdragen aan je doelen en jij niet aan die van hen.

De wet van de wederkerigheid en social media

Iedereen wil tijdens het ontmoeten ook zijn verhaal vertellen; communiceren wie je bent, wat je doet en wat je zoekt. Vanzelfsprekend wil je dat ook van de ander weten. Netwerken is tweerichtingsverkeer, het gaat over win-win. Psychologisch is de wet van de wederkerigheid het onderliggende doel.

De meest effectieve manier om iemand te beïnvloeden is door gebruik te maken van deze wet van de wederkerigheid. Deze aanpak is simpel: als ik iets voor jou doe, dan voel jij je verplicht om ook iets voor mij terug te doen. Wil je dus iets van iemand gedaan krijgen, geef hem dan eerst een (klein) cadeau. Dat kan een link zijn naar een website of een YouTubevideo met voor de ander interessante informatie. Zelfs een uitnodiging om te ‘connecten’ heeft deze psychologische waarde. Je kent daarmee de ander waarde toe.

Een professor in Amerika probeerde het uit: hij stuurde kerstkaarten naar mensen die hij helemaal niet kende. Het grootste deel van de ontvangers voelde zich verplicht om iets terug te doen en stuurde hem een kaart terug. Zowel online als offline is het erkennen en handelen naar de wet van de wederkerigheid essentieel. Het gaat over ontmoeten, nieuwe mensen leren kennen en waarde toevoegen. De science of persuasion is een heel goed voorbeeld van hoe dit in de praktijk werkt.

Groter is echt beter

Als je online wil netwerken, dan doe je dat om jezelf gericht onder de aandacht te brengen en zo bekend te worden bij een zo groot mogelijke groep. Zij kunnen je verhaal doorvertellen. In hun netwerk is er altijd wel iemand die zij kennen en jij nog niet, oftewel iemand met wie zij jouw ‘kerstkaart’ kunnen delen, waardoor diegene voor het eerst van je hoort. Grote aantallen vergroten je kansen exponentieel. Naast het ‘ons kent ons’ is dit de digitale versie van mond-tot-mond-reclame.

Wil je weten hoe je er voor staat?

Als je LinkedIn gebruikt, kun je jouw online status meten door de volgende vragen te beantwoorden:

a – Zichtbaarheid

 1. Wordt je profiel bezocht?
 2. Wordt je inbreng gewaardeerd? (reageren mensen op je?)
 3. Word je uitgenodigd?
 4. Groeit je aantal connecties?
 5. Wordt je inbreng gedeeld?

Wie_heeft_uw_profiel_bekeken____LinkedIn

b – Onderscheidend

 1. Laat jouw profiel zien wie de mens is achter de professional?
 2. Maak je duidelijk wat je kunt toevoegen? Bijvoorbeeld je soft skills.
 3. Maak je zichtbaar wat jij te bieden hebt? (waarom jij de beste keuze bent)
 4. Vertel je nauwkeurig wie en wat je zoekt?

c – Consistentie

 1. Ben je consequent in wat je online van jezelf laat zien?
 2. Zijn je bedragen van eenzelfde niveau?
 3. Laat je jezelf altijd van je beste kant zien?

d – Transparantie

 1. Ben je herkenbaar in je mening?
 2. Ben je niet één van de velen met dezelfde taal en inhoud?
 3. Deel je dingen die jij belangrijk vindt?
 4. Geef je jouw mening bij wat je deelt?
 5. Sta je open voor verbetering?

e – Authenticiteit

 1. Laat je echt iets van jezelf zien?
 2. Onderscheid je jezelf van anderen?
 3. Sluiten je profiel en je gewenste beeldvorming goed op elkaar aan?
 4. Sluiten je profiel en je gewenste imagowaarde goed op elkaar aan?

Als je op je profiel(en) kijkt en een groot aantal van bovenstaande vragen met ‘nee’ of ‘een beetje’ hebt beantwoord, bedenk dan dat mensen altijd van je willen weten wie je bent en waar je voor staat. Je wordt herkenbaar en benaderbaar als je hier duidelijk over bent.

Je staat er echt niet alleen voor, laat jezelf zien. Word online actief, onderscheidend en herkenbaar. Zodat het netwerk van je netwerk iets van je kan vinden.