Inspiratie

De deur uit! Waarom het Pokémon GO wél lukt

0

Gotta catch em’ all! Pokémon GO, de vorige week gelanceerde mobiele game maakt deze slogan meer dan waar. Officieel nog niet uit in Nederland, maar met een omweg toch al te installeren op je smartphone. Zo zijn er samen met mij nog vele anderen die uren door de Nederlandse straten struinen op zoek naar een Pokémon, een Pokestop of een zogeheten Gym. De reacties zijn wisselend, sommige zijn euforisch over de wijze waarop uitgever Nintendo het voor elkaar speelt mensen in beweging te krijgen en anderen denken dat de wereld gek is geworden. Een ding is zeker: Pokémon Go is een wereldwijde hype en een schot in de roos als het gaat om gedragsverandering.

Oke, Pokémon GO staat nog in de kinderschoenen en natuurlijk ondervindt Nintendo nog problemen met bugs en onbereikbare servers, maar laten we vooral stilstaan bij de effecten van deze game. Al jarenlang buigen we ons hoofd over de uitdaging: hoe krijgen we onze kinderen achter hun computerscherm vandaan en in beweging? Pokémon GO heeft het antwoord en dat niet alleen, het maakt juist gebruik van de hardnekkige schermverslaving om de uitdaging aan te pakken.

Misschien wel zonder dit vooraf als doel te hebben gesteld, is Pokémon GO op dit moment de snelst groeiende fitness-app wereldwijd. Het haalt daarmee apps als Zombies, Run! en Nike+ met gemak in. Met een geschatte 7,5 miljoen downloads in de eerste week overtreft de game het dagelijks aantal actieve gebruikers van Twitter en is het al groter dan Tinder.

Al jarenlang buigen we ons hoofd over de uitdaging: hoe krijgen we onze kinderen achter hun computerscherm vandaan en in beweging? Pokémon GO heeft het antwoord en dat niet alleen, het maakt juist gebruik van de hardnekkige schermverslaving om de uitdaging aan te pakken.

Ouderen hebben een hond, jongeren Pokémon Go en sommige hebben ze allebei

Ouderen hebben een hond, jongeren Pokémon Go en sommige hebben ze allebei.

Schermtijd

Bewegen is goed voor je gezondheid. Te veel tijd besteden aan zittende en liggende activiteiten, zoals computeren of tv kijken blijkt voor jonge kinderen een voorspeller voor overgewicht op volwassen leeftijd. Nederlandse kinderartsen waarschuwen voor klachten als slaapgebrek, depressies en obesitas als gevolg van te veel schermtijd. Als ouder sta je voor een bijna onmogelijke taak, want hoe begeleid en vooral hoe beperk je de schermtijd van je kind? Het is voor velen een dagelijks terugkerende strijd.

Pokémon GO lijkt dit probleem met gemak op te lossen door een extra (game)laagje over de echte wereld heen te leggen. Andere fitness-apps maakten al eerder gebruik van gamification door spelelementen in te zetten in de echte wereld (overigens meer gericht op volwassenen). En met succes! Pokémon GO gaat hierin nog een stapje verder, doordat de game visueel op de echte wereld wordt geprojecteerd. Gamification draait om het inzetten van spelelementen in een niet-spelcontext en het spelen van Pokémon GO zou je kunnen zien als gegamificeerd wandelen. Waar ouderen een hond nemen als stimulans om in beweging te komen, doen jongeren dit met Pokémon GO. Maar Pokémon GO is er voor alle leeftijden.

 

Mensen van alle leeftijden vallen voor Pokémon Go Bron: Facebook.com

Mensen van alle leeftijden vallen voor Pokémon Go. Bron: Facebook.com

Hoe werkt Pokémon GO?

Waarschijnlijk hebben de meeste lezers al gewild of ongewild kennis gemaakt met Pokémon GO. Maar voor de nogniet-kenner een korte uitleg. Pokémon GO draait, net als in de Japanse serie Pokémon uit de jaren negentig, om het vangen en trainen van Pokémon (fantasie wezentjes). Maar dan in het echte leven. De AR game maakt daarbij gebruik van de camera en GPS van je smartphone. Door de Pokémon via je smartphone-camera op de echte wereld te projecteren kun jij deze vangen en trainen (zie ook de ervaringen van Jeanet Bathoorn met haar zonen in dit artikel, red.)

Bron: gameranx.com

Bron: gameranx.com

Gaat allen naar buiten!

Om het spel te kunnen spelen, zul je moeten bewegen. Alleen op die manier kun je in de echte wereld op zoek gaan naar Pokémon. Kinderen gaan na schooltijd alleen of in groepen op pad om ze te vangen. Lopend, fietsend, klimmend, klauterend en springend om bij die zeldzame (of minder zeldzame) Pokémon, Gym of Pokestop te komen. Dat er een run is op powerbanks waarmee een smartphone onderweg kan worden opgeladen, is een logisch gevolg. De Media Markt zag net na de release van de game al een stijging in de verkoop van 170 procent. Pokémon GO-spelers delen in groten getale via social media hoe de game ze stimuleert om in beweging te komen en naar buiten te gaan.

 

Reacties van Pokemon Go spelers op Twitter

Reacties van Pokemon Go spelers op Twitter

Het is vernieuwend hoe Nintendo met deze game een brug slaat tussen virtual reality en de echter wereld. Als ik mijn laptop open klap, vliegen de marketing-inhakers me om de oren. In de rij bij de kassa hoor ik kinderen aan elkaar vragen welke Pokémon ze bezitten en op straat zie ik mensen compleet gefocust aan hun telefoonscherm vastgeplakt. Waar ik ook kijk, overal zie ik mensen die de game van dit moment spelen. Ook ikzelf loop sinds deze week elke middag, als ik tijdens de lunch een broodje haal, zonder pardon een blok (of meerdere blokken) om voor die ene Pokémon.

Accepteer cookies

Niet vatbaar voor Pokémon GO?

Al eerder beschreef ik in een aantal artikelen waarom iedereen vatbaar is voor gamification. Gaat de Pokémon-hype aan jou voorbij en denk je dat jij niet vatbaar bent voor gedragsverandering? Dan is Pokewalk misschien wat voor jou. Pokewalk heeft professionele lopers in dienst die voor een bedrag je smartphone bij je thuis ophalen, meenemen voor een wandeling en uiteindelijk met een nieuwe lading aan Pokémon weer thuis aflevert. Zou het een hoax zijn?

Pokémon Go krijgt het voor elkaar om mensen over de hele wereld aan het wandelen te krijgen.

Kansen voor de toekomst

Pokémon GO lijkt een succesvolle toepassing om onze kinderen gezond(er) te krijgen en om problemen als obesitas en depressies te bestrijden. Het is zo simpel. Beweging houdt je conditie op pijl, is goed voor je hart, longen en bloedvaten en verkleint de kans op problemen in de toekomst als hart- en vaataandoeningen, depressies, overgewicht en diabetes type 2. Pokémon GO krijgt het voor elkaar om mensen over de hele wereld aan het wandelen te krijgen. Sommige wel meerdere uren per dag. Welke toepassingen zouden we nog meer kunnen bedenken om de gezondheid van mensen te bevorderen of voor het oplossen van andere maatschappelijke problemen?

Afbeelding inleiding met dank aan 123RF.