Customer experience

Optimaliseer je website met deze magische mix [3 meesterlijke tools]

0

Een button op rechts, scoort vaak beter dan op links. Toch wil dat niet zeggen dat het de perfecte plek is. Iedere website is een product van aannames. Wie echt wil scoren heeft feiten nodig. Wij vonden de ultieme combinatie analysetools om in drie stappen het maximale uit iedere website te halen. Een magische mix voor websiteoptimalisatie.

Om de effectiviteit van jouw website maximaal te benutten en nieuwe klanten te werven is website-optimalisatie een must. Dit hoeft gelukkig geen nattevingerwerk te zijn. Er zijn tegenwoordig tal van analysetools waarmee je in kaart brengt wat bezoekers op jouw site doen. Voorbeelden zijn Google Webmaster Tools, Cuutio, Metrix Lab, Crazy Egg en Visual Website Optimizer.

Tools voor succesvolle doorontwikkeling

Om de websites die ik oplever nog meer rendabel te maken, hebben ik voor onze opdrachtgevers een duit in het zakje gedaan en een aantal bovennatuurlijk gave tools aangeschaft. Deze vullen elkaar perfect aan. We hebben er heel wat vergeleken en wat ons betreft de magische mix gevonden in Google Analytics, Hotjar en Snoobi.

Combinatie voor perfecte websiteoptimalisatie

De tools Google Analytics, Hotjar en Snoobi geven alle drie op een ander niveau inzicht in het gebruik van jouw website. En dat is nodig om de juiste overwegingen te maken ter verbetering ervan. Ik zet op volgorde van inzet.

Stap 1. Bekijk Google Analytics

Deze tool kennen we natuurlijk allemaal. Niet in de laatste plaats omdat het gratis is en goed weergeeft hoe websites over het algemeen presteren. Je hebt een langere doorlooptijd nodig om de resultaten op waarde te kunnen beoordelen. Ik noem het vaak trendmetingen.

Analytics zet je in om bronnen te onderzoeken: waar komen bezoekers vandaag en waar gaan ze naartoe? Je ontdekt op welke pagina’s de meeste bouncers zitten en wat bezoekers online doen wanneer ze bijvoorbeeld vanuit de nieuwsbrief op de website landen.

Maar goed, dit soort algemeenheden zeggen nog niet wat je het beste kunt doen om het bounche-percentage naar beneden te halen. Evenmin geeft het inzicht in het punt en het moment waarop bezoekers de site verlaten. Om bij de eerste de beste doorontwikkeling direct slagen te maken kozen wij daarom voor Hotjar.

Stap 2. Bekijk de te optimaliseren pagina’s in Hotjar

Door webpagina’s in Hotjar op te slaan zie je direct de interactie van bezoekers. Kies bijvoorbeeld voor landingspagina’s die volgens analytics voor de meeste bouncers zorgen. Tot waar reikt hun interesse en waar ligt het uitstappunt? Haken ze na de eerste alinea standaard af? Dan mag je wel wat relevantere content gaan schrijven. Voeg ook pagina’s toe die goed scoren en van waaruit veel bezoekers door gaan. Klikken ze liever op buttons of links?

Hotjar maakt metingen van het scroll-gedrag en het klikgedrag. Voor beide zijn aparte heatmaps gemaakt. Op onze website ontdekte ik dat bezoekers de paginabrede afbeelding in het midden van tekst als afsluiting beschouwden. Hier verloren wij dus een hoop bezoekers. Je begrijpt dat dit een reden was om de elementen nog eens onder de loep te nemen.Screencapture-insights-hotjar-com-sites-111049-heatmap-report-549633-1468433406588

Een ander voorbeeld troffen we bij een opdrachtgever van ons. Op grotere apparaten vonden bezoekers snel de contactknop, op de mobiele website zat deze echter verstopt onder het hamburgermenu en moest de lezer helemaal naar de footer scrollen om op de contactpagina uit te komen. Niet ideaal en dus onderdeel van de volgende doorontwikkeling.

Live gedragsopname

Naast Hotjar heatmaps van het gros van de bezoekers op de site, registreert het programma ook gedrag van individuen door filmpjes van hun online activiteiten op te nemen. Wanneer je deze informatie analyseert, ontdek je of de juiste content wel op de goede plekken staat. Hierop kun je zeer doelgroepgericht, maar vooral ook doelgericht acteren. Waar je ervan uitging dat jouw persona liever op productafbeeldingen klikt, blijken ze getriggerd door omgevingsfoto’s bijvoorbeeld. Een reden om de fotografie aan te passen en zo meer verkopen te realiseren.

Combi-deal

Je kunt de cijfers in Google Analytics verbeteren met de resultaten uit Hotjar. Zo spreek je de algemene doelgroep nog beter aan. Helaas glippen er dan alsnog prefect geschikte klanten tussendoor. Om die op te vissen gebruiken we Snoobi.

Stap 3. Bel echt potentiële klanten met Snoobi

Via de geoptimaliseerde pagina’s krijg je de echt geïnteresseerden als het goed is op de juiste plekken. De offerte-pagina bijvoorbeeld of die waar jij de projecten tentoonstelt. Door filters toe te passen in Snoobi, verzamelt de tool gebruikersdata van deze relevante bezoekers. Dit gebeurt op basis van het IP-adres. Van B2B-klanten, ontvang jij een heel uitgebreide database met bedrijven en contactpersonen die de website een bezoek hebben gebracht. Hiervoor hoeven deze online gasten geen formulieren in te vullen of contactgegevens achter te laten.

Wil je weten hoe verschillende groepen bezoekers gebruikmaken van de website, dan segmenteer je deze. Vergelijk ook het gedrag van mobiele aanwezigen met dat van desktopgebruikers. Of bekijk of er een verschil zit in de conversieratio tussen bezoekers vanuit de nieuwsbrief of via een AdWords-campagne.

De mogelijkheden hiervoor zijn heel gevarieerd waardoor je nog nauwkeuriger warme leads kunt volgen en analyseren. Geef verschillende online acties een score mee en benader alle leads met een hoge scoringskans. Op die manier wordt jouw website echt een verkoopmachine, moet je wel de telefoon oppakken hè?!

De gouden driehoek

Door de combinatie van een maatwerkwebsite die in de basis al klopt, aangevuld met metingen, rapportages, gedragsanalyses en uiteindelijk ook contactgegevens vanuit de bovengenoemde programma’s, sluit een website steeds beter aan op de doelgroep en zelfs gesegmenteerde doelgroepen. Met de in onze ogen gouden driehoek, verzamel je leads die je alleen met ovenwanten durft te benaderen, zo heet. Want wie in 2016 nog durft uit te spugen dat een website niet meer is dan een online visitekaartje, heeft de grensverleggende mogelijkheden nog niet ontdekt.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.