Social media

De Snapchat-trends voor 2017: alles wat je als marketeer moet weten

0

Snapchat, de socialmedia-app die hoge ogen gooit bij jonge gebruikers, timmert keihard aan de weg. Maar wat kunnen we als marketeers van Snapchat verwachten in 2017? Wat zijn de trends, verwachtingen en ontwikkelingen? We stelden samen met een aantal experts een overzicht voor je op met de belangrijkste punten.

Snapchat blijft groeien

Snapchat maakte in Nederland in 2016 een enorme groei door. Het aantal Nederlandse gebruikers werd begin 2016 op 1.000.000 geschat. In november gaf Snapchat aan dat het huidige aantal Nederlandse gebruikers ‘in de miljoenen’ loopt. Minimaal een verdubbeling dus.

Over de leeftijdsverdeling van de Nederlandse gebruikers zei Snapchat het volgende:

  • 31% is tussen de 13 en 17 jaar
  • 40% is tussen de 18 en 24 jaar
  • 21% is tussen de 25 en 35 jaar
  • 9% is ouder dan 35 jaar

Het lijkt er op dat die groei gaat doorzetten in 2017. Bedrijven die zich op jongeren richten, kunnen dus eigenlijk niet meer om Snapchat heen.

snapchat jongerenSnapchat als jongerenplatform

Snapchat is voor bedrijven niet alleen een manier om jongeren te bereiken. Het is ook een manier om feeling te houden met wat er leeft bij die doelgroep. Dat is precies de reden dat RTL de afgelopen zomer rondom jongerenkanaal Concentrate samen met GOGO Tours een Snapchat-campagne (@concentratenl) heeft opgezet.

Maarten van Maaren (salesmanager Branded Content bij RTL): “We beheren een van de grootste MCN’s (multi channel networks) van Nederland, waar Concentrate een belangrijk platform binnen is. De connectie maken en houden met een jongere doelgroep is voor ons en onze adverteerders dus heel belangrijk. De positie die Snapchat inneemt in het leven van deze doelgroep geeft ons de mogelijkheid om deel te nemen aan die belevingswereld en zo de connectie met jongeren verder te versterken. Wij zien de samenwerking met GOGO Tours dan ook als een mooie en interessante case, waarmee wij voor toekomstige projecten beter inzicht krijgen in hoe dit medium in te zetten is rondom onze RTL-merken.”

Snapchat gaat naar de beurs

snapchatIn 2017 gaat het moederbedrijf van Snapchat naar de beurs. De geschatte waarde van Snap Inc is $25 miljard. Het bedrijf hoopt $4 miljard op te halen met de beursgang. Maar zal die beursgang invloed hebben op de Snapchat-app en dus op gebruikers? Socialmedia-strateeg  Jarno Duursma:

“Ik denk dat ze het kunnen waarmaken. Snapchat heeft de potentie om nog veel meer gebruikers aan zich te binden en de advertentiemogelijkheden flink uit te breiden. Concreet betekent dat dat gebruikers vanaf 2017 meer advertenties gaan zien in de discover tab, suggesties te zien krijgen van ‘accounts om te volgen’ of commercieel getinte maskers in hun overzicht zien. En uiteindelijk zullen in 2018 of later ook bedrijven die niet $750.000 dollar over hebben voor een dag wereldwijd adverteren mogelijkheden gaan krijgen met een self-service advertising dashboard voor kleinere bedragen.”

Concurrentie voor Snapchat blijft toenemen

Snow appConcurrentie voor Snapchat kon, gezien de jaloersmakende groei, niet uitblijven. Eerder dit jaar kwam Instagram met een Snapchat-kopie, Instagram Stories. Ook WhatsApp kreeg een Snapchat-achtige functionaliteit. De vraag blijft of deze apps daarmee een stuk van Snapchats publiek kunnen afsnoepen.

Maar er doemen ook andere concurrenten op waaronder Snow. Ook Snow is een kopie van Snapchat, met dezelfde functies. Snow onderscheidt zich voornamelijk door een veel hoger aantal filters dan Snapchat (400!). Snow is al erg populair in Azië,  maar lijkt ook de wereldwijde markt op te willen gaan.

De combinatie van razendsnelle introductie van nieuwe features en een loyale en betrokken gebruikersbase zal betekenen dat Snapchat snel kan blijven groeien. Maar om de concurrentie voor te blijven en voldoende financiële middelen te hebben voor al die groei, zal de app ook merken en bedrijven moeten gaan verleiden om in de app te investeren.

vodafone nederland snapchatSnapchat voor bedrijven

Het aantal Nederlandse bedrijven met een Snapchat-account nam het afgelopen jaar sterk toe. De HEMA, AXE, T-mobile, Jamin, Bijenkorf, Boulevard en EditieNL: allemaal zijn ze op Snapchat te vinden.

Een bedrijf dat hoge ogen gooit, is Vodafone (@vodafonenl). Ze onderscheiden zich door hun sterke format, dat goed aansluit bij de unieke eigenschappen van Snapchat. Maar waarom investeren ze zo sterk in dit nieuwe kanaal?

Maurice Gilissen (Campaign Specialist Youth bij Vodafone): “We zochten een plek waar veel jongeren vaak zijn, waar het sentiment van de interactie voornamelijk positief is en waar we met behulp van de Snapchat Crew – 3 jongeren tussen de 18 en 20 jaar oud – ons merk goed konden vertegenwoordigen. Geen perfect gecaste acteurs met een van tevoren ontwikkeld script, maar veel vrijer en authentieker. Zo hopen we jongeren aan ons te binden en een goed gevoel te geven bij Vodafone. Door middel van fun-to-watch content en interessante deals, tijdens Fantastic Friday.”

“Deze generatie luistert niet meer naar grote adverteerders, maar hoort liever het verhaal van een leeftijdgenoot. Bovendien heeft deze generatie graag een aandeel in datgene wat hen wordt voorgeschoteld. Met Snapchat combineren we beide zaken en kunnen we ook nog eens inspelen op de urgentie die onze deals – 24 uur beschikbaar – met zich meebrengen. Die deals zijn uitermate geschikt voor een kanaal waar content immers ook slechts 24 uur zichtbaar is.”

on-demand geofilters nederland

Adverteren op Snapchat wordt mogelijk in Nederland

Tot nu toe waren de belangrijkste advertentieformats op Snapchat voorbehouden aan Amerikaanse adverteerders. Maar eind 2016 kwamen de eerste Nederlandse branded lenzen (augmented reality filters) en geofilters voorbij. Goed nieuws voor Nederlandse adverteerders die een jonge, betrokken doelgroep willen bereiken.

Vooral de on-demand geofilters lijken vanwege hun prijs een goede optie voor een brede groep adverteerders. Deze branded filters, die gebruikers kunnen toevoegen aan hun foto’s of video’s, zijn alleen beschikbaar binnen een bepaald gebied en voor een bepaalde tijd (hier vind je een uitleg). Interessant voor bedrijven met een lokale focus.

Snapchat storytelling wordt een vak

Wie vanuit een merk met Snapchat aan de slag gaat, merkt dat het vertellen van een goed verhaal nog best wat voeten in de aarde heeft. En hoe meer bedrijven er de aandacht vragen, hoe beter je verhaal moet zijn. Storytelling op Snapchat is een hele nieuwe skill.

Precies de reden dat visual content agency The Boardroom onlangs een team van Snapchatters aanstelde. “Vermaken is leuk, maar je wil als merk wel dat je boodschap blijft plakken. Ook op Snapchat”, zegt Managing Partner Jacques Vereecken. “De vraag is bij campagnes hoe je je reclameconcept kunt doorvertalen naar Snapchat. Het zijn juist de snapchat influencers die dat begrijpen.”

Ook Maurice Gilissen van Vodafone geeft aan dat Snapchat-content steeds beter moet worden: “Dit betekent dat het blijven betrekken van de doelgroep professioneler en activerender moet worden, met meer participatie vanuit de doelgroep en daardoor hogere engagement.”

Snapchat branded lenzen

Maak je klaar voor nieuwe mogelijkheden

Snapchat kenmerkt zich door de razendsnelle introductie van nieuwe mogelijkheden. Jonge gebruikers verwachten niet anders, maar voor marketeers is het aardig aanpoten. Gezien de toenemende concurrentiedruk voor Snapchat zal dit in 2017 niet anders zijn.

Wat die nieuwe technische ontwikkelingen precies in zullen houden, is (helaas) koffiedik kijken. Snapchat staat bekend om haar geheimzinnige cultuur. Zelfs medewerkers weten vaak niet wat nieuwe updates van de app gaan brengen.

Wat in ieder geval een richting geeft, zijn de apps die Snapchat het afgelopen jaar aankocht:

  • Seene, een app voor het nemen van 3D-selfies
  • Vurb, een app rondom local search. Belangrijk, omdat daarmee mogelijk de basis kan worden gelegd voor de ontbrekende ‘discover’-functie
  • Bitmoji: deze app maakt het mogelijk om emoji’s te maken met daarin een eigen avatar. Als je vrienden hem ook toevoegen, krijg je de beschikking over emoji’s waarin beide avatars te zien zijn.

bitmoji Snapchat avatar

Bedrijfsaccounts met meer mogelijkheden

Niet al deze technologie is al beschikbaar in de app, dus het wachten is op 2017. Waar bedrijven daarnaast op wachten, is de introductie van bedrijfsaccounts met uitgebreidere mogelijkheden voor het maken van rapportages, het beheer van berichten en het uploaden van eerder gemaakte content.

Tenslotte: zolang het niet mogelijk is om calls to action te plaatsen (klik hier, shop nu, download nu) zullen veel bedrijven blijven twijfelen of Snapchat de moeite waard is. Concurrent Instagram introduceerde de afgelopen maand niet voor niets links in Instagram Stories en calls to action in Instagram foto’s en video’s. Snapchat zal in 2017 niet achter kunnen blijven.

snapchat spectaclesSnapchat & wearables

In de opmars naar de beursgang, profileert Snapchat zich als ‘camera first’-bedrijf. De eerste stap daarin was de introductie van Snapchat ‘spectacles’, een zonnebril waarmee je wat je ziet direct kunt delen op Snapchat. De Snapchat-brillen zijn redelijk geprijsd (130 dollar). Ze zijn momenteel beperkt verkrijgbaar: ze worden geleverd via verdwijnende automaten.

De ogenschijnlijk normale zonnebril verhult naast extreem gebruikersgemak ook bijzondere technologie: de beelden worden ‘rond’ opgenomen. De gebruiker kan de beelden daarom zowel horizontaal of verticaal bekijken. Een uniek stukje technologie waarvan de toepassingen in 2017 pas echt zullen gaan blijken.

Beheer van Snapchat door merken en bedrijven blijft lastig

Als er iets is waar bedrijven naar uitkijken, is het een manier om de interactie met volgers te beheren. Want webcare blijft een issue, op Snapchat. Het beheren van berichten moet op dit moment gewoon via het scherm van de smartphone van degene die ingelogd is. Weliswaar zijn er tools van derde partijen die hiervoor een oplossing bieden, maar feitelijk omzeilen die de regels die Snapchat stelt.

Of er een webcarefunctie – of een API die dit mogelijk maakt – zal komen blijft onduidelijk. Alexander de Ruiter van webcare- en monitoring tool OBI4wan: “Het is niet de verwachting dat een dergelijke API beschikbaar gaat komen. Het doel van Snapchat is in de basis strijdig met een dergelijke vorm van webcare. Om op die manier aan webcare te doen, moet je de berichten en conversatie opslaan en bewaren. Het idee achter Snapchat is dat berichten juist niet bewaard blijven, maar weer automatisch verwijderd worden.”

Tegelijkertijd lijkt het onvermijdelijk dat Snapchat zakelijke accounts meer rapportagemogelijkheden gaat bieden en de optie om eerder gemaakte content te uploaden. Iets waarbij een API uitkomst zou kunnen bieden.

Snapchat in 2017

Een ding is zeker: zowel de app als het bedrijf erachter groeien hard en veranderen razendsnel. Het ligt voor de hand dat de aangekondigde beursgang druk zal zetten op de omzet. Hopelijk is dat goed nieuws voor adverteerders.

Hoe gebruikers gaan reageren, en in hoeverre Snapchat de balans zal weten te vinden tussen gebruikers en adverteerders, valt te bezien. Zeker is dat de toenemende druk van concurrenten als Instagram zal zorgen voor een nog grotere impuls om te blijven innoveren.

We zien uit naar volgend jaar!