Social media

Snapchat vs. Instagram Stories: waar kiezen 3 bekende bloggers voor?

0

Wat doe je op Instagram Stories en wat op Snapchat? De twee formats lijken zo op elkaar, dat het veel tijd kost om verschillende momenten te delen op deze social media. Sommige bloggers zagen het zelfs even niet meer zitten: nóg een kanaal erbij? Ik vroeg drie bekende ondernemende bloggers en social influencers: Cynthia van Misslipgloss, Monique van Culy en Aranka van Fitgirlcode naar hun mening en ervaring met beide formats. Wordt het Snapchat of Instagram Stories?

Paniek. Instagram komt met een format wat een letterlijke kopie van Snapchat is: Instagram Stories. Het is de dag dat ik op vakantie ga en Instagram fixt even zo’n mega-update in komkommertijd die ik als Instagram specialist niet zag aankomen. Adverteren, bedrijfsprofielen, statistieken en reacties modereren. Die had ik allemaal wel bedacht, gezien Instagram van Facebook is. Maar een compleet andere toepassing van foto’s en video’s als dit integreren? Nee. Maar ik vind het wel erg slim. Doordat Instagram een picture perfect platform is, miste ik een sociale plek waar ik mijn gedachten, ideeën en tips kwijt kon in foto- of videovorm.

Paniek. Instagram komt met een format wat een letterlijke kopie van Snapchat is: Instagram Stories.

Daarom begon ik met Snapchat en dat liep best goed. Ik heb binnen een paar maanden meer dan 200 views per snap, ondanks dat ik 42 jaar, niet bekend ben en niet zo’n glamoureus leven leidt. Nu Instagram ook het Snapchat-format heeft toegevoegd, is het logisch dat je daar verder gaat met het delen van je ’24-uurs’ en echte content als je daar je fan base al hebt zitten. Weg met Snapchat? Ik durf het nog niet, want de app heeft leukere toepassingen, zoals de geo-stickers en de gezichtslenzen. Ook heeft Snapchat een jongere- en meer betrokken doelgroep.

Maar wat doe je op Instagram Stories en wat op Snapchat? Ik vroeg het drie bekende ondernemende bloggers. En ik vroeg of zij Snapchat en Instagram Stories al inzetten in betaalde samenwerkingen.

Cynthia Schultz

MissLipgloss_InstagramstoriesFounder, beauty & lifestyle blogger MissLipgloss.nl
Instagram: 66.000 volgers
Instagram Stories; tussen de 8.000 – 10.000 views
Snapchat: 7.000 tot 8.000 views per snap
Youtube: 66.000 abonnees, 200.000 views per maand

“Ik vind Snapchat zo leuk, omdat het zo persoonlijk is en dichtbij voelt. Op Instagram en op blogs gebeurt zoveel wat nep is of kan zijn, en er wordt veel Photoshop gebruikt. Op Snapchat voelt alles echt en heel erg nu en het hoeft niet perfect te zijn. Als je iemand volgt op Snapchat, heb je het gevoel dat je diegene echt leert kennen.”

”Ik krijg veel reacties die ik allemaal lees. Ik probeer ook nog te reageren, maar dat lukt niet altijd. Maar als ik reageer, vinden mensen dat ook echt super.”

”Ik ben wel zoekende qua gebruik van Snapchat ten opzichte van andere social-mediakanalen, want het is nog best nieuw en ik wil niet dubbelen met andere kanalen. Ik plan mijn snaps niet in, ik doe het spontaan. Het kanaal Snapchat staat niet bovenaan als to do. Eerst komen mijn blog, Instagram en YouTube. Maar het staat wel boven Twitter en Facebook.”

Op Snapchat voelt alles echt en heel erg nu en het hoeft niet perfect te zijn.

”Ik sta op Snapchat ook zeker open voor betaalde samenwerkingen of campagnes met merken, mits ik dat gewoon kan aangeven in de snap dat het hierom gaat, maar die zijn nog niet voorbijgekomen. Mijn mediabureau biedt het ook al aan aan adverteerders. Ik verdien met Snapchat dus nog geen ene cent.”

”Ik gebruik ook vanaf het begin al Instagram Stories, maar ik vind het lastig om te combineren, omdat het exact hetzelfde is als Snapchat. Ik probeer mijn verhaal een beetje te verdelen over die twee. Sommige bloggers maken een echte keuze voor een van de twee, maar ik wissel het af. Het handige van Instagram Stories is dat ik meteen heel veel kijkers had door mijn bestaande fan base daar.”

Monique van Loon

MoniquevanLoon_SnapchatFounder, food & lifestyle blogger Culy.nl
Instagram: 20.000 volgers
Instagram Stories: 2.500 views
Snapchat: 1.000 views per snap

“Ik vind het format van Snapchat een ideale manier, omdat het een soort van vloggen is, maar dan zonder YouTube en editing. Het is een snelle en makkelijke manier om mensen een kijkje in m’n leven te geven, en ik kan er meer in kwijt dan alleen eten, zoals op Culy.nl.”

”Ik plaats elke dag een (of meerdere) Instagrams, mijn Twitter gaat de hele dag door. Snapchat doe ik een beetje tussendoor. Vaak doe ik ’s ochtends een outfit of the day, iets wat ik niet zo snel op Instagram zet. Daarnaast is Snapchat een ideaal medium om als er ergens iets grappigs gebeurt of ik zie iets, dat snel te kunnen delen. Als ik door Amsterdam fiets bijvoorbeeld, of er zit weer een gekke volkszanger voor m’n deur te zingen. Ik krijg best veel reacties op Snapchat en ik beantwoord ze allemaal. Als ik een Q&A aankondig, krijg ik heel veel reacties.”

Ik vind het format van Snapchat een ideale manier, omdat het een soort van vloggen is, maar dan zonder YouTube en editing.

”Ik vind het nieuwe Instagram Stories lastig, ik heb op Instagram meer volgers dan op Snapchat, maar ik vind Snapchat veel leuker en intuïtiever werken. Ik gebruik Instagram Stories af en toe, maar ik blijf vooral snappen en ik zie het aantal views daar ook niet dalen, gelukkig. Ik heb tot nu toe nog geen betaalde samenwerkingen op Snapchat gedaan.”

Aranka van der Voorden

ArankavanderVoorden_InstagramFounder @Fitgirlcode en sportkledingmerk Jogha.com, persoonlijk blog arankaworld.com
Instagram: 20.000 volgers
Instagram stories: 3.000 views
Instagram stories van Fitgirlcode en Jogha: tussen de 10.000-15.000 views
Snapchat: 1.300 views per snap

“Op Snapchat deel ik leuke dingen uit mijn leven, 80 procent is wel zakelijk. Ik merk dat veel mensen mij volgen om op de hoogte te blijven van mijn sportkledingmerk Jogha en sneak peeks van bijvoorbeeld foto-shoots. De inzet van social media zorgt voor traffic naar mijn persoonlijke blog Aranka World en de webshop van Jogha. Ik ben niet begonnen met Snapchat om er geld mee te verdienen, daar moet je extreem veel volgers voor hebben en flink investeren in tijd.”

”Ik besteed weinig tijd aan Snapchat, Instagram vind ik belangrijker. Mijn snapchat staat niet open, dus men kan geen privé-berichten sturen. Via Instagram Stories kun je wel reacties ontvangen, mensen willen bijvoorbeeld weten wanneer ik weer een workshop ‘ondernemen’ geef of iets over mijn kledinglijn Jogha.”

Ik ben niet begonnen met Snapchat om er geld mee te verdienen, daar moet je extreem veel volgers voor hebben en flink investeren in tijd.

”Toen Instagram met Stories begon, voelde ik van alle kanten dat sociale ondernemers/bloggers het allemaal niet meer konden overzien. Vooral veel vloggers hadden het zwaar. Weer een media erbij, we hadden Snapchat toch al? Ik hoorde dat sommigen besloten Instagram Stories in een andere taal te doen, dat lijkt mij erg veel werk. Ik sla alles van Snapchat op en plaats de leukste dingen door naar Instagram Stories. Ik merk dat als je te veel op Stories plaatst, mensen je gaan ontvolgen. Ik plaats alleen maar content die gerelateerd zijn aan mijn Instagram-posts. Ik neem wat betreft betaalde samenwerkingen ook Snapchat mee als dat in de deal besproken wordt en wanneer het relevant is om te doen. We vragen er geen geld voor, omdat je dan zelf kunt bepalen wanneer en hoeveel je post.”

Als je al populair bent op Instagram, is de beslissing simpel

Ik sprak laatst ook met interieur-stylistes Jantine Vaartjes en Vivian Hoebe van de blog April & May. Op Instagram hebben zij 37.000 volgers, maar ook zij waren begonnen met Snapchat. Dat kanaal vonden ze lastig te combineren. Toen Instagram met Instagram Stories kwam, was dat voor hen het moment om te stoppen met Snapchat en de ‘achter de schermen content’ op Instagram Stories te plaatsen. Ze zagen vanaf het moment dat ze startten met Stories ook het aantal volgers weer sneller groeien.

Het helpt dus om meer zichtbaar te zijn op dit kanaal, en dat is niet zo gek, zo ziet Facebook dat het liefst. Totale toewijding aan en op dit mobiele kanaal. Slimme zet, Instagram!