Content

Statistieken delen & 9 andere tips om jouw community te activeren

0

Een community starten is één ding. Dat kunnen we allemaal. Maar een community levendig en actief te houden? Dat is een vak apart. In dit artikel de fijne kneepjes. In veel organisaties en in veel tijdelijke samenwerkingsprojecten wordt een online community ingezet om kennis te delen, samen te werken en een centrale plek te hebben voor documenten. De platforms om zo’n community mee te starten zijn er in vele soorten en maten. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat het succes bepaald wordt door de mate waarin het platform gebruikt wordt.

Voor welke projecten is een community handig? Dat kan zijn intern, bijvoorbeeld bij een reorganisatie. In de community hebben de medewerkers de ruimte om hun ideeën, vragen of zorgen te delen. Of juist een externe community, rond manifestaties en tentoonstellingen. Of als onderdeel van een marketingcampagne, om belangstellenden te verbinden. Zoals bijvoorbeeld de t.Rex-community van Naturalis.

De meeste platforms worden ontwikkeld en geïmplementeerd door een projectteam. Meestal zit er in zo’n team iemand die de communicatie rondom het project doet. Helaas heeft niet elke organisatie een communitymanager klaarstaan om de boel aan te jagen.

Als er geen communitymanager is, zal het projectteam het zelf moeten doen.

Dat aanjagen hoeft niet moeilijk te zijn

Met een paar kleine acties die je dagelijks en wekelijks kunt doen, kun je al veel bereiken. We geven je graag 10 kleine acties die je als projectteam kunt doen om je community te activeren:

1. Extern nieuws duiden

Waarschijnlijk lees je zelf dagelijks interessante berichten die ook interessant zijn voor je community. Bijvoorbeeld een artikel of nieuwsbericht van een relevante speler in je netwerk.

Schrijf er een kort bericht over, een duiding, en plaats dit met een link naar het originele artikel in je community.

2. Agenda intern/extern

Wat staat er op de agenda komende week? Denk zowel aan interne momenten als presentaties, sessies, vergaderingen en deadlines, maar ook aan externe momenten zoals de ingangsdatum van een nieuwe regeling, openingen en openbare bijeenkomsten over relevante projecten. Schrijf er een kort stukje over en plaats een interne of externe link.

3. Vraag je collega’s wat er speelt

Maak er een routine van om je directe collega’s tussen de bedrijven door even te vragen wat volgens hen hot topics zijn. Wat is hen opgevallen de afgelopen week? Wat zijn onderwerpen die leven zonder dat iemand ze adresseert? Denk bijvoorbeeld aan een collega die ineens drie keer kort achter elkaar een vraag krijgt over een onderwerp. Dat valt op, en is dus een haakje om je community te activeren.

4. Vat de week samen in een bericht op social media

Ook als er geen grote ontwikkelingen zijn, kun je in contact blijven. Het is makkelijker om laagdrempelige contactmomenten te organiseren, dan te wachten tot alles officieel afgetikt is en je een door drie lagen goedgekeurd nieuwsbericht kunt plaatsen. Plaats daartoe een week-samenvatting op je community en attendeer mensen hierop via de beschikbare kanalen.

5. Deel een functionele tip met gebruikers

Gebruikers moeten je platform nog even leren kennen, dus functionele tips zijn fijn. Dat scheelt hen zoeken. Je kunt denken aan tips als: ‘je kunt hier de updates bekijken’, ‘installeer ook de app’, ‘wist je dat je kan zoeken op tags’, ‘wil je zelf ook een besloten werkgroep?’ Deze tips kun je goed van tevoren inplannen en zo heb je elke week een contactmoment waarmee je de betrokkenheid kunt vergroten.

6. Gebruik vragen, tips en klachten vanuit andere kanalen

Je wil het liefste dat iedereen zijn vraag, opmerking of reactie direct op het platform plaatst. Maar dat doet niet iedereen. Uit schaamte, twijfel, terughoudendheid, gemakzucht… maar ze komen misschien wel binnen via andere kanalen. Een mailtje, een tweet, een belletje. Sommige input leent zich heel goed om te plaatsen als vraag, tip of suggestie. Zo betrek je ook de minder tech savvy gebruiker bij je platform, op een manier die bij hem of haar past.

7. Zet een vraag of reactie uit bij iemand die kan reageren

Wordt er een vraag, opmerking of tip geplaatst? Kijk dan ook even of jij weet wie er in een ideale situatie kan reageren. Je kunt hem/haar op je community taggen of mentionen of ouderwets een mailtje sturen, met de vraag: “Hé, is dit niet een vraag voor jou? Zou jij eens willen denken over een reactie?” Zo betrek je het offline netwerk ook weer online en stimuleer je interactiviteit op je platform.

8. Verstuur elke week een korte persoonlijke mailing

Om mensen die niet zo vaak naar je platform toe gaan toch op de hoogte te houden, kun je regelmatig een mailtje sturen. Maak er geen nieuwsbrief van, maar vergelijk het met een mailtje aan je vrienden. Onderwerpen haal je uit punt 1 t/m 7, maar maak er geen opsomming van. Geef gewoon jouw persoonlijke overwegingen of wat jou is opgevallen. Houd het laagdrempelig. Stel tenminste één vraag waarop mensen kunnen reageren op het platform.

9. Deel kerngegevens of eventueel statistieken

Deel kerngegevens of eventueel statistieken over gebruik van het platform. Bij wijze van meta-communicatie. Dit geeft inzicht in de mate van interactie.

10. Geef een expert het woord

Nodig iemand van buiten het platform uit. Met een tip of advies. Of een top 5 van handreikingen om de community te verrijken. Of met interessante content die verband heeft met een actueel onderwerp.

Hoe deze acties in te zetten?

Bespreek met je projectteam bovenstaande lijst met voorbeelden en laat iedereen er één of twee uitkiezen. Kies uit je team ook meteen een buddy die je scherp houdt en je aanspreekt als je taakje erbij in is geschoten. Want het moet er even in slijten. Je zult zien, na een paar weken zit het in je systeem en gaat de online community steeds meer leven.

Tot slot ter inspiratie een paar platforms die hun meerwaarde als community bewezen hebben:

GGD GHOR

GGD GHOR is de grootste online community voor zorgprofessionals.

Forum Gelderland

Op Forum Gelderland kunnen inwoners en organisaties in gesprek over verschillende thema’s die spelen in de provincie.

Mediapakt

Een lerend netwerk, dat ervoor zorgt dat mediawijsheid binnen het onderwijs structureel aandacht krijgt.

Heb jij nog andere goede tips voor een online community? Laat een reactie achter.

Afbeeldingen met dank aan 123RF