Content

Creativiteit, consistentie & context: zo maak je goede video’s [6 criteria]

0

Jongeren kijken nog amper tv, maar wel de hele dag door online video. Dus wil je de jongeren bereiken? Dan moet je echt de opties van YouTube en andere online video gebruiken. YouTube stond centraal bij de DYTG Industry, de zakelijke tak van de Dutch YouTube Gathering. Maar ook kanalen als Instagram en Snapchat kwamen aan bod, want ook daar kun je videocontent delen en vloggen. Wat komt er kijken bij online video? En bij vloggen? En aan welke criteria moet je voldoen?

Tijdens de DYTG Industry zag ik een mengelmoes van (hoofdzakelijk jonge) YouTubers en vloggers en mensen uit het vak. Daarnaast passeerden mooie cases van de NOS, Burgers’ Zoo, De Hartstichting, LindaTV en vele anderen de revue.

1. Creativiteit

De dag begon met Arjen Lubach, die een brede doelgroep bereikt doordat hij online en YouTube slim inzet. Zo weet hij met zijn programma Zondag met Lubach ook een jonger publiek te bereiken, dat niet zo snel meer televisie kijkt. Nu zitten die jongeren samen met hun ouders weer voor de buis Zondag met Lubach te kijken. Of ze kunnen het er tenminste samen over hebben. De video van Trump ging zelfs viraal. Wat is het geheim achter zijn succes?

“Het gaat om op originele wijze content maken waar je zelf achter staat. En dat lijkt heel simpel, maar creativiteit betekent gewoon keihard werken”, vertelt Arjen Lubach. En daar moet je ook keuzes in maken. Hij heeft ooit 50 dagen gevlogd. Arjen wilde uitzoeken hoe moeilijk en intensief het was om een soort dagboek van je leven te maken. Hij maakte er wel werk van, want “Vlogs are here to stay”, aldus Arjen Lubach. “Je gaat leven naar je vlog. Dat is ook fijn, want als je niks te doen hebt, ga je allerlei dingen zoeken. Je leven wordt er wel rijker door. En je bent je heel bewust van de dingen die je doet. Ik weet nog precies wat ik in die periode dat ik vlogde gedaan heb.” Toch is hij ermee gestopt omdat het te tijdrovend was en ten koste ging van andere activiteiten, zoals muziek maken. Arjen koos voor televisie en muziek maken.

2. Consistentie

En dat het keihard werken is, vertelt ook vlogger Dionne Slagter, online beter bekend als OnneDi. Iedere zondag, dinsdag en vrijdag om 16:00 en woensdag om 12:00 staat een nieuwe video online voor haar meer dan 500.000 abonnees. In de video’s van vrijdag zie je de serie ‘Leuk of meuk’. “Het levert best een hoge druk om iedere keer een video online te zetten, maar je publiek rekent daarop. En als je een keer niet levert, dan word je gewoon afgeschreven als vlogger”, aldus Dionne. “En de video’s maken is het nog het minste werk”, vervolgt ze. Daarop komen de reacties binnen waar je als vlogger op jouw beurt weer op moet reageren. Consistentie is key.

Accepteer cookies

3. Authenticiteit 

Politievlogger Jan-Willem Schut publiceert ook consequent iedere zondag een nieuwe vlog, en daarnaast af en toe een themavlog. Hij heeft de kunst afgekeken van succesvolle vloggers als Enzo Knol. Inmiddels is hij zelf een populaire vlogger, met bijna 90.000 abonnees op zijn YouTube-kanaal en fans die hem opwachten bij het politiebureau voor een selfie. Jan-Willem zocht een manier om de jeugd van Almere-Buiten te bereiken, zodat ze een beter beeld krijgen van de politie en ook hun verhaal durven doen als ze iets willen melden. En waar kijkt de jeugd naar? Naar vlogs.

In overleg met zijn teamchef heeft hij geëxperimenteerd met vloggen door een reguliere dienst van de politie in vlogstijl op te nemen en binnen een maand had hij 30.000 abonnees. Het geheim? Hij is authentiek en maakt persoonlijke vlogs. “Filmen, monteren, ik doe alles zelf omdat ik weet hoe ik het verhaal in beeld wil brengen”, vertelt hij. Jan-Willem is populair en krijgt veel reacties. Kijkers geven hem tips, feedback en ze dragen onderwerpen aan. Hij heeft ook veel bijgeleerd van bewoners uit de wijk, zoals filmen en monteren.

4. Toegankelijkheid

Het begon als pure hobby, maar inmiddels heeft hij de helft van zijn tijd vrijgemaakt om dit te doen. Hij doet dan ook alles zelf en is zo’n tien uur bezig met het bewerken van zijn video’s. Personen, woningen en voertuigen moeten onherkenbaar gemaakt worden. Daarnaast stemt hij de inhoud ook af met zijn teamchef, communicatie, recherche en andere partijen. Ook krijgt hij veel reacties en vragen op social media die allemaal beantwoord worden. Het is hem dus gelukt om meer verbinding aan te gaan met de jeugd en de politie toegankelijk te maken.

Accepteer cookies

Dit experiment blijkt heel succesvol om mensen een beeld te geven van het dagelijks werk van de politie. In het begin waren veel collega’s een beetje sceptisch. Nu ze een jaar verder zijn, willen ze meer gaan doen met het maken van beelden, om mensen een inkijkje te geven in het reguliere politiewerk.

5. Context

“Bij de NOS draait alles om het brengen van nieuws”, aldus Lara Ankersmit, head of digital bij de NOS. Maar dan moet je wel aanwezig zijn op de kanalen waar jouw publiek hun tijd en aandacht besteedt. En dat is voor jongeren niet langer de televisie. De NOS zag de afgelopen jaren hun kijkcijfers afnemen. Vooral bij jongeren. In de leeftijdscategorie 13- tot 19-jarigen was die daling in 2016 maar liefst 19 procent, en in de categorie 20- tot 35-jarigen zelfs 20 procent. Ze hebben dus gekozen voor andere kanalen om nieuws te brengen.

De NOS was al eerder gestart met andere kanalen om nieuws naar de jeugd tussen de 15 en 19 jaar te brengen. Ze zijn erg succesvol op Snapchat met hun Snaplines en op Instagram met NOS Kort. Omdat 86 procent van de jongeren in deze leeftijdscategorie gebruik maakt van YouTube, heeft de NOS dit medium ook ingezet als nieuwsplatform. Mashup is het YouTube-kanaal van de NOS voor jongeren vanaf 15 jaar.

Accepteer cookies

6. Contentstrategie

De NOS brengt nog steeds het dagelijks nieuws. Daarin is niks veranderd, maar wel de manier waarop ze het brengen en de selectie van het nieuws dat ze brengen. Andere kanalen en een andere doelgroep, vragen nu eenmaal om een andere manier van content brengen. De NOS is eerst het gesprek aangegaan met de doelgroep, om uit te zoeken welke onderwerpen jongeren interessant vinden en ook de manier waarop ze nieuws willen ontvangen via YouTube. YouTubers zijn namelijk gewend aan snelheid en een andere manier van nieuws consumeren. Met meer humor, interactie en authenticiteit. Dat moet ook terugkomen in de Mashup-video’s.

Vervolgens heeft de NOS een contentstrategie bepaald voor Mashup. Zo is er iedere woensdag ONTOPIC, waarbij twee presentatoren en één of twee wekelijks wisselende YouTubers een nieuwsitem bespreken dat hen bezig heeft gehouden. En iedere dinsdag is er #REPORT, reportages van nieuwsitems. Medewerkers ouder dan 30 jaar mogen niet meewerken aan Mashup, omdat het voor hen lastiger is om zich in de doelgroep te verplaatsen. De NOS hoopt met Mashup de juiste vorm en toon te hebben gevonden die jongeren aanspreekt. Ze brengen nieuws op een leuke manier die ook nog eens educatief is. Het bereik valt nog tegen, maar ze zijn hier nog niet zo lang mee bezig.

In deze video een verslag van de dag:

Accepteer cookies

Video werkt mits je het op de juiste manier inzet

We kijken steeds meer online video’s. Maar als je met video aan de slag wil, dan zijn er wel een aantal criteria waar je rekening mee moet houden, namelijk creativiteit, consistentie en authenticiteit. Maar je moet ook op die kanalen aanwezig zijn waar je doelgroep zit en je goed kunnen verplaatsen in je doelgroep. Welke content vinden ze interessant? En breng je dat ook op een manier die bij de doelgroep past?

 

Afbeelding header met dank aan 123RF.