Online marketing

Influencers: een perfecte match met de reisbranche [4 trends]

0

Reizen gaat om emotie en ervaringen. Veel bloggers en vloggers spelen hier slim op in. Zij maken geloofwaardige, échte content over hun reizen en avonturen. De afgelopen jaren is hun invloed dan ook met rasse schreden toegenomen en hebben deze contentmakers het mooie label ‘online influencer’ gekregen. Hiermee zijn ze een belangrijk onderdeel van de marketingmix geworden. Maar: wat speelt zich intern af in de influencer-sferen? Welke trends zijn er op dit gebied te ontdekken?

Tijdens het Storymakers-evenement van Cherrylab in Amsterdam passeerden een hoop bloggers, vloggers, fotografen, initiatiefnemers en merken de revue, maar bovenal mensen met een passie voor reizen. In een kort seminar werden de belangrijkste trends voor influencers besproken. Wil je praktisch met influencers aan de slag? Lees dan dit artikel van Josien.

1. Een duidelijke drive

Bereik is niet langer het belangrijkste criterium, engagement heeft deze positie overgenomen. Het draait om impact, relevantie en purpose. De bekendste influencers hebben een duidelijk doel, een drive waar anderen zich mee kunnen identificeren. De wereld duurzamer maken, vriendelijker zijn of juist écht leren genieten van het leven door bijvoorbeeld met een camper rond te gaan rijden – de doelen variëren veel. En, het allermooiste hiervan: de afgelopen tijd is dit steeds eerlijker geworden. Het is niet langer de grote ‘Wat heb ik een tof leven’-show, er is plaats gekomen voor kwetsbaarheid. De influencers durven hun zwaktes toe te geven en dat maakt ze menselijker dan ooit.

Cave girl ? #Belize #FrioRioCave #travel

A post shared by Laura ? B O H O T R A V E L (@whatabouther_nl) on

Accepteer cookies

2. Initiatief voor verandering

‘Be the change you want to see’. Een richtlijn voor veel millennials, een mantra voor de influencers. Er zijn legio nieuwe initiatieven die vanuit dit doel zijn begonnen. Duurzaamheid is hier een belangrijk thema in. De reisbloggers maken zich hard voor minder plastic afval of juist voor reizen met je hart. Zo wordt er nog meer emotie aan reizen verbonden én kunnen we samen de wereld verbeteren.

3. Cocreatie & participatie

Een belangrijk thema: samenwerking versus concurrentie. Steeds vaker zijn er mooie samenwerkingen tussen de influencers. Een gezamenlijke campagne voor Wehkamp, een uitdaging tegen elkaar op YouTube of gewoon een video van hoe ze samen op stap zijn. De influencers versterken niet alleen meer hun eigen of het betalende merk: ze steunen ook elkaar.

4. Snackable content

Dat we last hebben van een informatie-overload is inmiddels wijdverspreid bekend. Veel websites, organisaties, bloggers en vloggers haken hier op in door de content meer snackable te maken. Het ideaal lijkt het te zijn om alles in hapklare brokjes voor te schotelen: vertel je verhaal in één minuut en liever een kortere blog dan een langere.

Elke influencer moet zich afvragen of dit een richting is die bij hem of haar past, en hoe hij of zij hier invulling aan kan geven. Mijn persoonlijke voorspelling is dat we de komende jaren meer zullen zien dat merken een bepaalde kant kiezen. Ofwel juist alles snackable, ofwel juist meer de diepgang opzoeken. Maar dat terzijde 😉

Exploring Uxmal with a guide was one of the highlights of my Yucatan trip! ? . . . #uxmal #maya #yucatan #merida

A post shared by Lisette (?Utrecht, NL) (@travellust_nl) on

Accepteer cookies

En dan nog dit

Rutger Houweling van Want.nl gaf een ultra-korte workshop over het toegankelijk maken van de complexe wereld in de vorm van video. De vier key-elementen:

  • Persoonlijk/authentiek: blijf bij jezelf.
  • Herkenbaar/identificeren: blijf bij je publiek.
  • Toegankelijk/doelgroep betrekken: laat je publiek bij jou blijven.
  • Entertainment/lachen: maak er met je publiek een feestje van.

Zijn beste tip? Denk in formats. Zo heb je een duidelijke structuur voor je content en maak je het zowel jezelf als je doelgroep gemakkelijk.

Hoe zie jij deze trends voor online influencers in de reisbranche?

Afbeelding inleiding met dank aan Unsplash/Annie Spratt.