Online marketing

Google Home & voice search: 4 tips om je er nu al op voor te bereiden

0

“Ok Google, goodmorning!” Google Home is inmiddels een vaste partner aan onze vergadertafel geworden. Hoewel we onze ‘nieuwe collega’ niet zo vaak bij het gesprek betrekken als vooraf besloten, proberen we hem regelmatig wat bij te leren. Maar na drie maanden herbergt de voice search-assistent nog steeds een schat aan onontdekte mogelijkheden, klaar om door ons gebruikt te worden.

Lees in dit artikel meer over onze ervaring met Google Home. Ook geef ik hier tips om je marketingaanpak voor te bereiden op een toekomst waarin search een compleet andere wending zal nemen: ”In five years, we think 50 percent of queries will be on speech or images” aldus Andrew Ng in 2014. Hij is hoofd van het onderzoeksteam van het Chinese Baidu, de op één na grootste zoekmachine ter wereld.

In five years, we think 50 percent of queries will be on speech or images.

Experiment Lead Today

Wij besloten Google Home in te zetten als verlengstuk van ons marketingbureau, om snel en makkelijk inzicht te krijgen in onze leadgeneratie-resultaten. Onze ervaring is dat interactie met Google Home tegelijkertijd een spannend en langdurig proces is. Spannend omdat het meer inzicht geeft in de eindeloze technologische mogelijkheden van de toekomst. En langdurig omdat het veel tijd en energie kost om de slimme software van Google zo te kneden dat het daadwerkelijk de juiste en relevantste antwoorden geeft.

Google Home: een stroeve gesprekspartner

Gesprekken met onze Google Home verliepen dan ook niet altijd even soepel. Het is handig voor een snel antwoord op een feitenkennisachtige vraag – wie is de koning van Nederland bijvoorbeeld. Toch verontschuldigde Google Assistant zich bij complexere vragen dat het ons niet kan helpen. Het is wel mogelijk om de assistent slimmer en praktischer te maken, maar daar gaat heel wat tijd en programmeerwerk in zitten.

Het doel van Google-oprichter Larry Page, dat “the perfect search engine should understand exactly what you mean and give you back exactly what you need”, is nog niet bereikt. Maar gezien het razendsnelle tempo waarin technologische vooruitgang tegenwoordig plaatsvindt, zijn wij hoopvol dat dit binnen drie jaar drastisch zal verbeteren.

Vertrouwen in Google Home moet groeien

Behalve stroeve gesprekken, zorgt een gebrek aan vertrouwen in onze digitale assistent ervoor dat we Google Home nog niet volledig in onze armen sluiten. Ook al geeft de Google Assistant een antwoord dat geloofwaardig klinkt, het blijft lastig om blindelings te vertrouwen op het kleine apparaatje. Het gevolg is dat we de informatie vaak via de website van Google even dubbelchecken. De beoogde tijdswinst van voice search is er dus nog niet.

Dat heeft er ook mee te maken dat Google Home slechts één antwoord geeft op een vraag. En dat terwijl we als geoefende websurfers gewend zijn aan een oneindige lijst van mogelijk juiste antwoorden. Dit geeft ons een vals gevoel van zekerheid: alsof we zelf nog invloed kunnen uitoefenen op de juistheid van het antwoord. Wij zijn immers zelf degene die beslissen welke link we aanklikken. Bij voice search zijn we overgeleverd aan de goede bedoelingen van de software, die ons met slechts één antwoord moet overtuigen van de waarheid.

Door deze nieuwe manier van informatie wordt het voor jou als marketeer lastiger om niet te verdwijnen in de gigantische stapel online content. Als er in voice search maar één positie belangrijk is, wordt de strijd om een hoge ranking nog heviger. Dit brengt me op de volgende vraag: hoe kan de digitale marketingwereld zich voorbereiden op een toekomst waarin voice de zoekopdrachten steeds meer gaat bepalen?

Marketing voorbereiden op voice search

1. Maak je website conversational

Voice search introduceert een conversational era, waarin websiteontwikkelaars een hele andere rol gaan spelen. Waar ze nu vooral bezig zijn met het coderen van ingewikkelde programmeertaal, moeten ontwikkelaars zich in de toekomst vooral focussen op het schrijven van teksten die een echte conversatie weerspiegelen.

Natuurlijke gesprekken zijn echter heel lastig te coderen. Daarom is het belangrijk om deze tips in je achterhoofd te houden:

 1. Creëer een persona voor je chatbot
 2. Breng de meest essentiële gesprekken in kaart.
  Door de belangrijkste vragen van potentiële klanten te achterhalen, weet je beter hoe je jouw content het beste inzet. Zo kun je een dialoog aangaan, waarbij je anticipeert op mogelijke vervolgvragen. Over het ontwikkelen van de juiste content kom ik verderop in dit artikel nog terug.
 3. Denk na over de context van het gesprek.
  Met voice search wordt de context van een gesprek steeds belangrijker. Dankzij AI en machine learning zijn voice search-platforms beter in staat om gesprekken in een bepaalde context te plaatsen, gebaseerd op bijvoorbeeld de locatie of historische data van de gebruiker. Op die manier kunnen de platforms relevantere antwoorden bieden. Door de verschillende mogelijkheden te verkennen, kun je bezoekers relevante informatie bieden die past binnen de context van het gesprek.
 4. Wees er alert op dat een conversatie geen errors mag bevatten

2. Automatiseer je advertenties

Omarm de geautomatiseerde mogelijkheden van advertentieplatforms bij het opzetten van SEA-campagnes in het nieuwe voice search-tijdperk. Met geautomatiseerde opties worden namelijk ook de intentie en context van een zoekopdracht meegenomen. Daardoor is het resultaat veel geavanceerder dan de traditionele “als x, dan y”-redeneringen.

Om je advertising klaar te stomen voor voice search, kun je het beste ‘slim bieden’ inzetten in AdWords. Hierbij worden de beste biedstrategieën toegepast met behulp van machine learning, zodat het aantal conversies stijgt. ‘Slim bieden’ past de optimale biedstrategie toe, door rekening te houden met een breed scala aan contextgebonden signalen. Denk aan locatie, sitegedrag en demografische gegevens.

Om je advertising klaar te stomen voor voice search, kun je het beste ‘slim bieden’ inzetten.

Hoewel adverteren dankzij ‘slim bieden’ een stuk eenvoudiger wordt, werkt deze AdWords-functionaliteit in de praktijk nog niet optimaal. Gezien de ontwikkelingen op het gebied van search, kan ik me voorstellen dat Google hierin snel een verbeterslag zal maken. Daardoor zal het in de toekomst een uitstekend middel zijn om het aantal conversies te verhogen.

3. Beantwoord vragen met je content

De vijf W’s; wie kent ze nog? Deze W’s – Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom – zullen steeds belangrijker worden in contentmarketing. In voice search is namelijk een sterke toename zichtbaar in zoekopdrachten die beginnen met de vijf W’s. Om sneller gevonden te worden door digitale assistenten als Google Assistant is het dus handig om de vijf W’s te gebruiken in je content. Voorbeelden zijn:

 • Wat is het grootste land van de wereld?
 • Waar is de dichtstbijzijnde fietsenwinkel?
 • Wanneer komt het nieuwe model Volkswagen Golf uit?

De ‘waar’-vraag is misschien wel het belangrijkst in je nieuwe contentaanpak. Omdat voice search vaak on the go wordt gebruikt, zullen termen als ‘in de buurt’ en ‘dichtstbijzijnde’ veel vaker gebruikt worden.

Om sneller gevonden te worden door digitale assistenten als Google Assistant, is het handig om de vijf W’s te gebruiken in je content.

Om de toename van dit soort zoekopdrachten tegemoet te treden, is het handig om meer gelokaliseerde content te ontwikkelen. Dit betekent ook dat je je locatie-informatie compleet en up-to-date houdt, bijvoorbeeld door het plaatsen van een routebeschrijving op je website of het gebruik van locatie-extensies in je advertenties.

4. Verbeter de ‘crawl-ability’ van je website

Om je ranking in zoekmachines te verbeteren, is het sowieso nuttig om te testen hoe toegankelijk je website is voor webcrawlers. Dit zijn robots van zoekmachines die jouw website doorzoeken op informatie. Hoe eenvoudiger is het voor zoekmachines als Google om je website te crawlen, hoe meer informatie Google over je website heeft. Dat vergroot dan weer de kans dat jouw website de hoogste positie in de zoekresultaten bemachtigt.

Er zijn een paar manieren om jouw website meer crawl-vriendelijk te maken:

 • Deel je sitemap(s) met grote zoekmachines als Google en Bing, zodat ze een juist overzicht hebben van alle webpagina’s
 • Gebruik schema markup en structured data, zoals Google Rich Cards en Rich Snippets. Hiermee geef je zoekmachines context over jouw website-data en verrijk je de content

Rich snippets en rich cards www.webmasters.googleblog.com

Het doorgronden van Google Home is nog work in progress. Bij elke nieuwe mogelijkheid die we ontdekken, lijken weer nieuwe deuren te openen. Dat toont ook wel aan dat we nu echt aan het startpunt van het voice search-tijdperk staan.

Tegelijkertijd werkt het enthousiasme van ’s werelds grootste zoekmachines én de producenten van voice search-platforms aanstekelijk. De eindeloze en soms futuristische toepassingen van voice search maken interactie met onze Google Home spannend en veelbelovend. Het is een grote ontdekkingsreis, waar wij van Lead Today dolgraag onderdeel van zijn!