Online marketing

Voice search: zo pas je je SEO-strategie erop aan

0

“Wat is de zin van het leven?”, “Kun je voor me beatboxen?” en: “Houd je van me?”. Het is een greep uit de vragen die iPhone-gebruikers aan Siri, de digitale voice assistent van Apple, stellen. Siri werd in het begin, mede vanwege zijn stuntelige antwoorden en soms hilarische reacties, door velen gebruikt voor dit soort semi-filosofische gesprekken over koetjes en kalfjes. In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is om als digitale marketeer de opmars van voice search in de gaten te houden.

De mogelijkheden van het digitale voice search platform zijn eindeloos en gaan door de razendsnelle ontwikkelingen veel verder dan simpele dialogen. Bovendien is Apple niet de enige die deze applicatie aanbiedt: ook onder andere Google, Facebook, Microsoft en Amazon maken gebruik van spraakassistenten.

Om vindbaar te blijven onder deze nieuwe omstandigheden is het essentieel om jouw marketingaanpak mee te laten groeien. Lees daarom hoe voice search de spelregels van zoekmachineoptimalisatie langzaamaan verandert en hoe jij van deze ontwikkelingen kan profiteren.

Google Home

Vorig jaar introduceerde Google een nieuw slim voice search platform: Google Home. Met dit kleine apparaat kun je via spraakopdrachten uiteenlopende acties laten uitvoeren. Denk aan het dimmen van het licht of het bellen van een collega. Google Home kan in principe aan van alles gekoppeld worden: van je koffieapparaat tot je thermostaat, telefoon en televisie.

Met behulp van Google Assistant kan Google Home bovendien al je vragen beantwoorden. Door machine learning wordt het apparaat getraind om steeds relevantere informatie te geven. Op die manier kan Google Home jou op een steeds persoonlijkere en doelgerichtere manier assisteren.

Google HomeBen je op zoek naar een goed restaurant? Dan zal hij op basis van jouw interesses, voorkeuren, locatie, bestel- en gespreksgeschiedenis een passend antwoord geven. Dus niet meer, zoals in online Google search, een lijst met mogelijkheden die het hoogst scoren in de zoekmachine. Maar als een ware vriend, die precies weet wat jouw drijfveren zijn en jou inspireert. Op basis van extensieve kennis en ervaring kan Google Home jou een gepersonaliseerd advies geven.

Dat dit de spelregels voor SEO-marketeers aanzienlijk verandert, moge duidelijk zijn. Lees verderop meer over hoe je jouw marketinguitingen hierop kunt aanpassen. Om volledig op te hoogte te blijven van deze technologische ontwikkelingen en om meer te leren over de mogelijkheden en functionaliteiten ervan, heeft Lead Today een Google Home aangeschaft. Omdat het apparaat alleen nog in de Verenigde Staten verkrijgbaar is, moeten we de zoekopdrachten wel in het Engels inspreken. Maar wat is het belang van Google Home voor ons als digitaal marketingbureau?

Hoe kan voice marketeers helpen?

Ten eerste is Google Home belangrijk omdat voice-technologie al jaren een enorme bloei doormaakt en ook in 2017 steeds groter zal worden. In zijn keynote speech tijdens Google I/O 2016 gaf Google-CEO Sundar Pichai aan dat tegenwoordig 20 procent van alle zoekopdrachten via voice commands plaatsvindt.

Bovendien worden voice search platforms steeds slimmer. Twee jaar geleden was nog 20 procent van hun antwoorden foutief of irrelevant, het aantal errors is inmiddels teruggedrongen naar 8 procent, zegt Behshad Behzadi van Google. Dit is volgens Behzadi de belangrijkste reden dat steeds meer mensen voice search gebruiken.

Hoogste tijd dus om je zoekmachineoptimalisatie aan te passen aan deze nieuwe ontwikkelingen. Zo worden in voice search langere en natuurlijkere zinnen gebruikt dan in text search, waar meer gebruik wordt gemaakt van korte, short-tail zoektermen. Het gevolg is dat mensen die voice search gebruiken, waarschijnlijk ook langere en directere antwoorden terug wensen.

Interactieve conversaties via voice search

Als iemand bijvoorbeeld op een online zoekmachine intypt ‘president Verenigde Staten’, kan hij uiteenlopende resultaten verwachten. De zoekmachine weet immers niet naar welke informatie de gebruiker op zoek is: de naam van de huidige president? Het aantal presidenten dat de Verenigde Staten heeft gekend? Of wanneer de eerstvolgende Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen plaatsvinden?

Bij voice search platforms als Google Home zal de zoekopdracht meer weg hebben van een interactieve conversatie, waarbij de antwoorden direct en logisch volgen op de vraag. Vragen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Wie is nu de president van de Verenigde Staten?
  • Hoe oud is de huidige president van de Verenigde Staten?
  • Wat zijn de laatste nieuwsberichten omtrent de president van de Verenigde Staten?

Als antwoord kun je ook een lopende zin terugverwachten van Google Home, waardoor het lijkt alsof je met een heel slimme vriend aan het praten bent.

Als je als marketeer jouw SEO-strategie wilt aanpassen aan de huidige technologische ontwikkelingen is het dus zaak om te begrijpen hoe voice search werkt:

  • Wat voor antwoorden geeft Google Home?
  • Waar haalt het zijn informatie vandaan?
  • Hoe reageert Google Home op de verschillende vragen?
  • Op welke manier zullen gebruikers voice search gebruiken om antwoorden op hun vragen te vinden?

Marketingaanpak afstemmen op voice search

Reviews en locatie-info

Als SEO-marketeer is het zinvol om meer aandacht te besteden aan reviews en locatie-informatie. Vragen via voice search worden vaak gekenmerkt door een waardeoordeel of een locatie, zoals in dit voorbeeld: “Wat is het beste restaurant in de buurt?” Goede reviews en geoptimaliseerde en accurate referenties bij third party sites zijn dan essentieel om je vindbaarheid op zoekmachines te vergroten.

Gebruik FAQs

Een andere manier waarop je jouw content voice search vriendelijker kunt maken is door Frequently Asked Questions (FAQs) op te nemen in jouw website. FAQs hebben dezelfde volledige en gedetailleerde opbouw als zoekopdrachten via voice search. Daardoor zal een voice search platform jouw content als relevant kenmerken. Met behulp van een gedetailleerde FAQ-pagina, gebaseerd op de meest voorkomende vragen van je doelgroep, zullen voice search platforms jouw informatie mogelijk sneller gebruiken.

SEA

Tenslotte kan voice search op den duur ook effect hebben op jouw SEA-activiteiten. Op dat gebied zijn er nog wel wat hordes te nemen: hoe breng je een advertentie ten gehore? Of moet een advertentie altijd ondersteund worden door een scherm? Ongetwijfeld worstelen bedrijven als Google, Microsoft en Facebook ook met deze vraagstukken, en zal een oplossing niet ver weg zijn.

Hoewel paid voice search dus nog in de kinderschoenen staat, is het wel goed om alvast rekening te houden met de manier waarop je AdWords gebruikt. Om in te spelen op het conversatieachtige karakter van voice search kun je in AdWords meer gebruikmaken van ‘modified broad match’. Daarmee kun je brede zoektermen minder breed maken, zodat advertenties ook via relevante variaties op jouw zoekwoorden gevonden worden.

Zo kun je aangeven dat je gevonden wilt worden op een combinatie van ‘nieuws’, ‘president’ en ‘Verenigde Staten’, onafhankelijk van de lengte van de zoekopdracht. Zolang die drie zoekwoorden worden genoemd in de voice search, kan jouw advertentie gemakkelijker gevonden worden. Of de vraag nou bestaat uit vijf of dertig woorden. Uiteraard is je vindbaarheid ook afhankelijk van andere factoren, zoals de kwaliteit van de advertentie, concurrentie, bod op zoekwoord en nog veel meer zaken.

Google Home nóg slimmer maken

Behalve dat voice search vanuit SEO-oogpunt handig is, kunnen voice search platforms ook nuttig zijn in de marketinguitvoering. Google Assistant raakt door middel van machine learning steeds beter ingespeeld op de gewoontes en behoeftes van de gebruiker. Google legt machine deep learning uit als een vorm van artificial intelligence genaamd neural networks. Dit zijn zelforganiserende systemen die gemodelleerd zijn naar de manier waarop ons brein werkt. Deze systemen gebruiken geavanceerde algoritmes en oneindig veel data om zichzelf te trainen.

Google’s doel is om de Google Assistant een integraal onderdeel te laten uitmaken van het leven van de gebruiker. Zo kan Google Assistant een ‘persoonlijke Google’ worden voor iedereen.

In het geval van Lead Today kan onze Google Home een verlengstuk worden van ons marketingbureau. Door een verbinding te creëren met onze marketingcampagnes en Google Analytics-accounts hopen we met behulp van Google Home snel en gemakkelijk inzicht te krijgen in onze leadgeneratie-resultaten. Bij het maken van een rapportage hoeven we dan niet meer zelf alle statistieken te scannen op informatie, maar kunnen we Google Home om input vragen.

Voorbeelden van hoe zo’n conversatie zou klinken:

  • “Ok Google, how many conversions did our LinkedIn Whitepaper campaign generate since January 1st 2017?”
  • “How many leads did the LinkedIn Whitepaper campaign generate through Google Adwords since the last two weeks?”

Idealiter geeft Google Home ons met de juiste antwoorden een snelle inkijk in onze campagneresultaten, zodat wij nog meer tijd hebben om onze campagneactiviteiten te optimaliseren.

Google Home bij Lead Today

Google Home Lead Today

Hoewel Google Home vooral wordt verkocht als apparaat voor thuisgebruik, willen wij dus testen in hoeverre het op de werkvloer een bijdrage kan leveren. Door machine deep learning zou het immers mogelijk moeten zijn om Google Home als het ware te kneden, zodat hij ons optimaal kan assisteren in onze marketingactiviteiten.

Wil je op de hoogte blijven van ons Google Home experiment? In dit vervolgartikel laten we je weten in hoeverre Google Home ons daadwerkelijk ‘assisteert’.