Social media

Stories, ads & 7 andere tips voor een kickstart van je Instagram-strategie

0

Meer dan 3 miljoen Nederlanders hebben een Instagram-account. En maar liefst de helft daarvan gebruikt het platform dagelijks. Je wil het daarom ook zeker niet uit je online-marketingstrategie laten. In dit artikel geef ik daarom negen tips om meer mensen te bereiken met jouw Instagram-account.

1. Post op de juiste tijd

Instagram is een van de grotere platforms om je publiek te bereiken. Zeker als jouw publiek bestaat uit jongeren van 15 tot 19 jaar (circa 66% van de Nederlandse Instagram-gebruikers) en (jong-)volwassenen van 20 tot 39 jaar (circa 36% van de gebruikers), zo blijkt uit het onderzoek van Newcom.

Om deze doelgroepen optimaal te bereiken is het allereerst belangrijk om op het juiste moment te posten. Uit een onderzoek van Hootsuite blijkt dat de optimale tijd om te posten op Instagram tussen 12:00 uur en 13:00 uur ’s middags ligt. Daarnaast blijkt ook de frequentie van het plaatsen belangrijk. Voor elk type doelgroep en zeker voor elk type Instagram-account is dit anders, maar over het algemeen geldt dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Het is dan ook beter om meer tijd en moeite te steken in één goede post dan in tien posts waar je zelf minder tevreden over bent.

2. Post ook video’s

Dat het platform in het begin alleen bedoeld was om foto’s te delen, moet je niet beletten om nu alle mogelijkheden van content op Instagram te benutten. Allereerst zou je gebruik kunnen maken van korte video’s. Hoewel foto’s vaak meer likes opleveren dan video’s, zorgen die laatste wel voor meer reacties. Reacties betekenen dat een gebruiker een langere tijd aan het interacteren is met je merk, waardoor je die gebruiker sneller als mogelijke klant aan je kan binden.

3. Maak stories

Naast video’s is Instagram een van de eerste platforms geweest die de story-feature van Snapchat heeft overgenomen. Deze nieuwe mogelijkheid geeft gebruikers van Instagram (en sinds een tijdje ook WhatsApp en Facebook) de mogelijkheid om foto’s of korte video’s achter elkaar te zetten, om hiermee een verhaal te vertellen. Veel Instagrammers gebruiken het, net als op Snapchat, als een soort dagboek.

Hoewel stories een hoop meer tijd en energie vragen dan een enkele foto of video, kun je hiermee wel langer schermtijd opnemen van je volger. Daarnaast kun je de gebruiker persoonlijker aanspreken en hen meenemen in de dagelijkse activiteiten van jouw bedrijf.

4. Zend live uit

Wil je nog een stap verder gaan, dan kun je zelfs live gaan met Instagram. Buffer is hier zelf al mee begonnen en plaatst hun video’s ook op YouTube. Live geeft je nog meer de mogelijkheid om met je volgers te interacteren, maar er hangen natuurlijk wel meer risico’s aan dan bij foto’s, video’s of stories het geval is.  Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om mensen tijdens de livestream nog toestemming te vragen of zij gefilmd worden, het wordt immers direct gepubliceerd. Dit kan dan ook problemen geven met het portretrecht.

5. Maak posts speciaal voor Instagram

In welke mate het Instagramprofiel van jouw bedrijf interactie met de gebruiker veroorzaakt, hangt voor een groot deel af van de content die je plaatst. Hiervoor is al duidelijk geworden dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit, maar hoe maak je nu kwalitatieve posts voor Instagram?

Allereerst is het belangrijk dat je niet alleen gebruikmaakt van crossposts. Socialmediaplanners en -tools stellen je vaak in staat om berichten op meerdere platforms tegelijkertijd te plaatsen, maar deze berichten bevatten dan allemaal dezelfde tekst en afbeeldingen. En dat terwijl gebruikers vaak andere berichtgroottes en inhoud verwachten op verschillende platforms. Een Instagrampost bevat bijvoorbeeld veel meer hashtags dan een Facebookpost. Het is dus een goed idee om posts te maken die speciaal zijn gericht op Instagram. Houd de beschrijving kort en plaats daaronder (met eventueel een aantal witregels ertussen) een aantal relevante hashtags.

6. Organiseer een wedstrijd

Daarnaast kun je, net als op andere platforms, voor meer interactie zorgen door bijvoorbeeld wedstrijden te organiseren. Voornamelijk kleine merken maken hier nogal eens gebruik van.

Accepteer cookies

Ook kun je meer interactie krijgen door je volgers een vraag te stellen of hen de mogelijkheid te bieden om hun mening over een product of dienst te bieden in een reactie.

7. Post user generated content

De meest extreme mogelijkheid om meer interactie te krijgen met Instagramgebruikers, is door niet jouw eigen content te plaatsen, maar die van de gebruiker. Heb je bijvoorbeeld een kledingmerk en plaatst een Instagrammer een selfie waarin hij of zij jouw product draagt? Plaats deze foto (met toestemming!) dan op jouw eigen profiel met een verwijzing naar het originele profiel. Laat daarbij ook duidelijk weten dat de foto is gemaakt door die Instagrammer (een simpele @-mention is niet voldoende in verband met auteursrechten). Vermeld dit bijvoorbeeld als volgt: ‘Deze foto is gemaakt door @ChrisSchoonens.’ Albert Heijn maakt veel gebruik van user generated content, ook in hun ruimtevaart-actie.

Accepteer cookies

8. Adverteer met Instagram ads

Als je een zakelijk profiel op Instagram hebt, biedt het platform je de mogelijkheid om met jouw posts meer bereik te genereren door deze via advertenties te promoten. Het beste is om hiervoor de posts te gebruiken die nu al de meeste likes of positieve reacties hebben gekregen. Hoe je nu precies advertenties plaatst, vind je in dit artikel. Wel zou ik je aanraden eerst bovenstaande strategieën toe te passen, die kosten je niets (in ieder geval niet direct) en leveren vaak sneller oprecht geïnteresseerden op.

9. Wees een echte Instagrammer

Tot slot is het, zeker als vertegenwoordiger van een bedrijf, belangrijk om je te gedragen als een echte Instagrammer. Hoe je dat doet? Post relevante content, interacteer met gebruikers die reageren op je posts en reageer en like zelf ook foto’s en video’s op profielen van anderen.

Gebruik jij al Instagram om jouw bedrijf online te profileren? Zo ja, hoe zet je dat in en gebruik je bovenstaande tips misschien al? Laat het me weten in een reactie!

Bron:   Optimal Timing, Videos, and More: 10 Easy Ways to Boost Your Instagram Reach