Quick Tips

4 quick tips om je data tot leven te laten komen

0

Uit een onderzoek dat Frankwatching vorig jaar publiceerde, blijkt dat er in december 2015 wereldwijd al 3,26 miljard (!) internetgebruikers waren. De alsmaar groeiende populatie internetgebruikers zorgt voor een exponentiële groei van (bruikbare) data. Hoe zorg je ervoor dat iedereen in de organisatie optimaal van alle informatiestromen profiteert?

Het is geen nieuws dat we ons middenin een heuse data big-bang bevinden. Bedrijven zijn steeds meer in staat om op detailniveau informatie te vangen vanuit bijvoorbeeld verschillende (social)media-kanalen of Internet of Things, dit zal de bergen aan data in de nabije toekomst alsmaar vergroten.

Data-savvy managers

Volgens een onderzoek van McKinsey over big data was er rond 2011 al een tekort van ruim 1,5 miljoen data-savvy managers. We hebben het hier over professionals die ervoor moeten zorgen dat iedereen in de organisatie optimaal van alle informatiestromen kan profiteren. Professor Xiao-Li Meng, decaan en voormalig hoofd Statistiek van Harvard University, deed ooit de volgende uitspraak over dit onderwerp: “Je hoeft geen wijnmaker te worden om wijnkenner te zijn.” Met andere woorden, managers hoeven zelf geen data-expert te zijn. Maar om beter met data om te gaan, moeten zij wel begrijpen en kunnen uitleggen waar de wijn naar smaakt.

Het is namelijk de taak van de data-savvy manager om alle informatie uit die constante stroom snel en efficiënt bij sales, klantenservice en marketing te krijgen, zodat iedere stakeholder er direct zijn of haar voordeel mee kan doen.

Je hoeft geen wijnmaker te worden om wijnkenner te zijn. – Xiao-Li Meng

Kunstmatige intelligente, echte data

Hoewel de integratie van artificial intelligence (AI) nog redelijk in de kinderschoenen staat, kunnen slimme computers relevante data steeds makkelijker voor je filteren. Bedrijven zijn zich daar steeds meer bewust van. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde IDC-rapport naar de economische impact van AI op CRM-systemen, waarin staat dat tot 2021 steeds meer bedrijven AI zullen integreren.

Precies daarom is het zo belangrijk dat de datamanager van nu weet hoe hij zijn collega’s uitlegt wat die cijfers en conclusies (voor hen) betekenen. Graag geef ik je hieronder 4 tips, die jou kunnen helpen om de relevante input uit de informatiestromen op duidelijke en overzichtelijke wijze aan de verschillende afdelingen te presenteren.

1. Speel met emotie

Presenteer je bevindingen altijd op een inspirerende, bevlogen manier, zodat iedereen meteen weet dat je belangrijke informatie deelt. Je zult altijd meer teweegbrengen als je voldoende emotie stopt in je boodschap – de informatie beklijft makkelijker.

Kijk maar eens naar de TED Talk van Monica Lewinsky, de vrouw die verliefd werd op haar baas, en president van de Verenigde Staten, Bill Clinton. Zij maakt op indringende wijze haar punt, terwijl het publiek ademloos naar haar betoog over online pesten luistert.

Accepteer cookies

2. Visualiseer

‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’ is niet voor niets een adagium. Als je data visualiseert, wordt informatie op aantrekkelijke, eenvoudige en effectieve wijze gedeeld. Een slechte wijn met een mooi etiket zul je waarschijnlijk sneller uit de schappen pakken dan wanneer de slechte wijn ook nog eens een onaantrekkelijk etiket heeft.

Door de komst van online (social)media-kanalen is beeld een zeer doeltreffend communicatiemiddel geworden. De kracht van visualisatie wordt echter nog steeds onderschat, terwijl onze hersenen juist erg gevoelig zijn voor beelden. We nemen visuele informatie maar liefst 60.000 keer sneller op dan tekst. In een eerder artikel op Frankwatching werd dit al eens in kaart gebracht, wist je bijvoorbeeld dat een artikel met afbeeldingen 94 procent meer views genereert dan een artikel zonder afbeelding?

3. Geef inhoud & maak relevant

Naast van visuals houdt ons brein ook enorm van verhalen. Combineer deze twee en je hebt een story to stick! Als je informatie of data deelt met behulp van storytelling, helpt het om de data in een grotere context te plaatsen en vallen de puzzelstukjes in elkaar. Hierdoor blijft informatie gegarandeerd langer hangen.

Storytelling vind je overal terug, denk maar eens aan een wijnbar waar bij jou aan tafel het verhaal wordt verteld van de idyllische wijnvelden in Zuid-Frankrijk. Wanneer dat idyllische wijnveld ook nog eens op het label staat gedrukt, helpt het je verhaal te visualiseren en onthouden. Belangrijk is dat je het bericht eenvoudig en kort houdt en dat je snel tot de kern komt. Zorg daarbij dat je een helder beeld schetst van de situatie, waar je doelgroep zich in herkent.

4. Personaliseer

Het wordt met AI steeds makkelijker om je boodschap te personaliseren en doelgericht te zenden naar de relevante doelgroep. Het hebben van één-op-één contact wordt steeds belangrijker en door de komst van AI ook makkelijker. Met data kun je daar slim op inspelen. De ontvanger van de data kan bepalen welke aangeboden informatie wel of niet relevant voor hem of haar is. De aanbieder kan bepalen welke informatie hij onder welke doelgroep wil verspreiden. Hierdoor speel je op een slimmere manier in op je doelgroep en bepaal jij wie je benadert.

Het hebben van één-op-één contact wordt steeds belangrijker en door de komst van AI ook makkelijker. Met data kun je daar slim op inspelen.

De juiste suggestie op basis van smaak en voorkeuren

Het belangrijkste is dat de consument de juiste wijn geserveerd krijgt, naar zijn smaak en met het label die de consument aanspreekt. Met AI zul je in staat zijn de juiste suggesties te doen op basis van zijn smaak en voorkeuren. Succes gewenst en proost!