E-commerce

Advertising: 6x slim personaliseren in de customer journey

0

Volgens New Adlucent Research reageren de meeste consumenten op gepersonaliseerde advertenties. Hierbij geeft 71 procent van de respondenten aan de voorkeur te geven aan een advertentie die gericht is op hun interesses en koopgewoontes. Innovatieve segmentatie maakt het mogelijk om consumenten te matchen met producten waar ze op dat moment écht naar op zoek zijn. Ook kun je hiermee op datzelfde moment een gepersonaliseerde boodschap tonen aan die consument. In dit artikel beschrijf ik, om je te inspireren, 6 manieren om ook op de voorkeur van de consument in te kunnen spelen.

Bedrijven die stofzuigers verkopen richtten zich voorheen op huisvrouwen of -mannen. Tegenwoordig kunnen die bedrijven advertenties targeten op ‘personen die op dit moment op zoek zijn naar een stofzuiger en die ook willen kopen’. Logischerwijs is dat een groep met een veel hoger potentieel om direct tot een aankoop over te gaan. Niet iedere huisvrouw of -man heeft namelijk op dit moment een stofzuiger nodig.

Als je weet dat de mogelijkheden voor het segmenteren van data tegenwoordig vrijwel oneindig zijn, is een specifiek gerichte advertentiecampagne essentieel voor succes. Nieuwe technologieën stellen marketeers in staat om ultra-gepersonaliseerde customer journeys te creëren en potentiële kopers aan te trekken met een aanbod dat precies voldoet aan hun individuele behoeftes.

Nieuwe technologieën stellen marketeers in staat om ultra-gepersonaliseerde customer journeys te creëren.

Hoe je dat doet? Ik beschrijf in 6 snelle tips enkele manieren waarop je effectief je klant, het product of de activiteiten kunt segmenteren, om succesvolle advertentiecampagnes op te zetten.

Tip 1. Segmenteer op productcategorie

Productcategorie-segmentatie is één van de meest robuuste segmentatietypes. Het is gebaseerd op producten die door een potentiële koper worden bekeken, zodat adverteerders unieke advertentiecampagnes kunnen uitvoeren in kleinere segmenten.

Een online sportwinkel die bijvoorbeeld ‘hardlopers’ probeert te bereiken, kan de activiteiten eenvoudig scheiden door specifieke modellen van schoenen of andere hardloopuitrusting te promoten bij mensen die artikelen in die categorie hebben bekeken.

Tip 2. Segmenteer op inschrijvingen

Advertentieactiviteiten kunnen ook gericht zijn op specifieke type gebruikers. Bijvoorbeeld op de bezoekers die zich nog niet hebben ingeschreven voor de nieuwsbrief. Met een gepersonaliseerde retargeting-campagne kun je deze groep bezoekers informeren over speciale acties voor geregistreerde gebruikers. Dit werkt goed voor de werving van nieuwe abonnees, terwijl je klanten die zich al hebben geregistreerd kunt uitsluiten.

Tip 3: Segmenteer op gedrag

Geavanceerde retargeting-oplossingen maken het ook mogelijk om bijvoorbeeld een additionele campagne te richten op gebruikers die ‘de website van de winkel al geruime tijd niet hebben bezocht’. Of die ‘een televisie hebben gekocht in de afgelopen drie maanden’.

Deze tactieken dragen bij aan het opbouwen van merkbewustzijn en helpen om een langdurige relatie op te bouwen met je klanten. Door bijvoorbeeld een ‘bedankt voor uw aankoop’-advertentie te tonen, een persoonlijke exclusieve korting aan te bieden of een aankondiging voor een pre-sale te doen, kun je als online marketeer jouw merk top of mind houden. En hiermee de aandacht afleiden van de concurrentie.

Customer journey

Tip 4. Segmenteer op basis van koopintentie

Campagnes kun je ook segmenteren op basis van het aantal aankopen dat een klant in het verleden heeft gedaan. Of bijvoorbeeld op basis van het aantal bekeken producten. Je kunt aparte campagnes inzetten met verschillende boodschappen. Ook kun je advertenties richten op heavy users die vaak kopen (bijvoorbeeld een speciale korting voor terugkerende klanten) of op degenen die zelden of nooit iets kopen (bijvoorbeeld een kortingscode voor een eerste aankoop).

Tip 5. Segmenteer op productwaarde

Als het een doelstelling is om de verkoop van producten uit een specifiek segment te laten groeien, dan kun je gepersonaliseerde retargeting ook optimaliseren voor specifieke productgroepen. In zulke gevallen kunnen algoritmes de items selecteren die in hetzelfde kostenbereik vallen als producten die eerder door de gebruiker zijn bekeken.

Tip 6. Segmenteer op device

Het is tegenwoordig kinderlijk eenvoudig om consumenten te segmenteren op basis van het device dat ze gebruiken. Desktop, mobiel of ieder ander apparaat dat gebruikt wordt om online te zoeken naar een product. Reclamecampagnes op verschillende platformen zorgen ervoor dat je als online marketeer campagnes cross-device kunt inzetten. Hiermee haal je voordeel door consumenten op het juiste moment en op het juiste scherm te bereiken.

Het is tegenwoordig kinderlijk eenvoudig om consumenten te segmenteren op basis van het device dat ze gebruiken.

Welke variabelen passen bij jouw doelstelling?

In deze tijd waarin data king is, kun je met gebruikerssegmentatie afstappen van traditionele targeting en dieper duiken in het gebruik van jouw data. Performancebasedmarketing-campagnes kunnen vandaag de dag gericht zijn op zo veel verschillende variabelen, dat je moet ontdekken welke het beste werken voor jouw doelstellingen.