Strategie

Google Jobs-ranking: startklaar met deze 6 tips

0

Met de lancering van de Job Postings-optie van Google levert de zoekmachine een vacaturezoekfunctie die previews van vacatures direct boven de zoekresultaten laat zien. De grote uitzendbureaus krijgen met een nieuwe, grote concurrent te maken (waarmee zij zouden kunnen samenwerken). Wil jij buiten de grote vacaturebanken om vacatures promoten? Dan moet je je website technisch optimaliseren voor Google Jobs én zorgen dat je een goede positie behaalt in de vacaturezoekresultaten. In dit artikel vind je zes zaken die van belang zijn bij het optimaliseren voor Google Jobs.

Voor zowel werkzoekenden als bedrijven gaat er een wereld open. Dit zijn enkele van de voordelen van Google Jobs:

  • Vacatures beter onder de aandacht brengen
  • Meer en kwalitatief betere sollicitanten
  • Een grotere kans op conversie

Laten we allereerst kort ingaan op de werking van Google Jobs. Google Jobs, dat in mei van dit jaar in Amerika aangekondigd werd, is zelf géén vacaturebank, dus er bestaat geen mogelijkheid om vacatures ‘op Google Jobs te plaatsen’. In plaats daarvan verzamelt Google vacatures die al gepubliceerd zijn op bijvoorbeeld Facebook, LinkedIn, Glassdoor, Monster en Careerbuilder; een kleine greep uit de platformen waarmee Google Jobs samenwerkt.

Machine learning voor een match tussen vacature en werkzoekende

Met behulp van Google’s kennis en technologie (zoals machine learning) koppelt Google Jobs vervolgens bepaalde vacatures aan de zoekopdracht van een werkzoekende. Filters voor locatie, titel, categorie/type, datum en het soort dienstverband maken de resultaten voor de werkzoekende inzichtelijk en goed vindbaar. Ook laat Google op basis van kunstmatige intelligentie andere relevante functies zien die ook overeenkomen met de voorkeuren van de werkzoekende.

Naast de vacatures van platformen waarmee Google Jobs een samenwerkingsverband heeft, worden ook vacatures van bedrijven getoond. Google Jobs creëert hiermee de ultieme kans voor bedrijven om buiten de grote vacaturebanken om vacatures te promoten. Deze vacatures moeten dan wel geoptimaliseerd zijn met behulp van job postings structured data. In dit artikel is daarvoor een beknopt stappenplan te vinden.

18 procent meer sollicitaties

Op dit moment is Google Jobs alleen in Amerika actief. In mei vond het jaarlijkse Google-evenement I/O 2017 plaats. Daar liet CEO Sundar Pichai al weten dat uit eerste tests van Google Jobs bleek, dat het bedrijf Johnson & Johnson 18 procent meer sollicitaties scoorde. En SmartRecruiters laat op zijn website weten enthousiast te zijn over de kwaliteit van sollicitaties die uit Google Jobs voortkomen.

De verwachting is dat Google Jobs binnenkort ook in Nederland wordt uitgerold, maar de precieze datum is nog niet bekend. Zorg dat jouw bedrijf klaar is voor de lancering van Google Jobs. Daarvoor stippen we hieronder zes zaken aan die van belang zijn voor een goede positie van je vacatures in Google Jobs.

Het bedrijf Johnson & Johnson scoorde 18 procent meer sollicitaties.

1. Schrijf pakkende functietitels

De functietitel is de ‘headliner’ waarmee je je kandidaten moet triggeren om te klikken op jouw vacature. Zeker voor onbekende bedrijven is het waardevol om een opvallende twist te geven aan een functietitel. Dit is de enige manier waarop zij in de zoekresultaten kunnen opvallen (bekende bedrijven trekken vaak al de aandacht met hun herkenbare logo).

Zorg er wel voor dat je niet afwijkt van de trefwoorden waarop je met je vacature gevonden wilt worden. Maak door een subtiele toevoeging jouw functietitel origineel. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een speciale vaardigheid die je verwacht van de kandidaat (Copywriter met gevoel voor beeld, Creatieve marketingmedewerker). Bijkomend voordeel is dat een creatieve functietitel vaak beter werkt op social media en daardoor meer bereik oplevert.

Twijfel je welke term je moet gebruiken voor de meeste hits? Check dit dan met behulp van Google Trends.

Voor een goede conversie is een gemakkelijke weg naar het opsturen van een cv, het invullen van een sollicitatieformulier of het aanvragen van een kennismakingsgesprek van belang. Hoe meer clicks je krijgt, hoe beter de positie van je vacatures zal zijn.

Online marketingblik op de recruitmentstrategie

Bovenstaande zaken zijn van invloed op de vindbaarheid van jouw vacatures in Google (Jobs). Ze vragen om een (online) marketingblik op je recruitmentstrategie. Wanneer Google Jobs ook in Nederland beschikbaar zal zijn is zoals gezegd nog niet bekend, maar het kan geen kwaad om je openstaande vacatures nu alvast te checken op de genoemde zaken. Ook zonder de Google Job Postings-optie zal dat je positie ten goede komen.

Omdat Google Jobs pas enkele maanden actief is in de Verenigde Staten, is er nog weinig bekend over resultaten en gebruikerservaringen. We kijken verwachtingsvol uit naar de cijfers.