Loopbaan

Google start met Job Postings: jouw vacatures bovenaan in de resultaten

0

Wil je jouw vacatures onder de aandacht brengen, maar zie je door de bomen (vacaturesites) het bos (de ideale plek om jouw kandidaat te bereiken) niet meer? Google heeft recent een nieuwe mogelijkheid gelanceerd waarbij vacatures direct boven de zoekresultaten zichtbaar zijn. Ideaal voor bedrijven om je vacatures te promoten. In dit artikel lees je wat deze functie precies inhoudt en hoe je het succesvol inzet.

Bij een zoektocht naar een baan wordt Google vaak als startkanaal gehanteerd. Via Google kom je al snel uit bij grote vacaturebanken en daar vervolgen we onze zoektocht. Vacatures die bedrijven op hun eigen website plaatsen, komen veelal onder de resultaten van vacaturesites. Om jouw vacatures op deze vacaturesites te publiceren, moet je vaak betalen.

Google biedt sinds kort een nieuwe mogelijkheid om je vacatures direct bovenaan in de zoekresultaten te tonen via de functie: ‘Job Postings’. Voor bedrijven die hun vacatures willen promoten biedt dit vele voordelen. Welke?

1. Prominente plaats in de zoekresultaten

De vacatures worden boven de (reguliere) zoekresultaten weergegeven in een overzichtelijke interface. Waarbij het bedrijfslogo, reviews, beoordelingen en de vacaturedetails direct naar voren komen.

2. Meer en kwalitatief betere sollicitanten

De nieuwe gebruikerservaring biedt sollicitanten de mogelijkheid om te filteren op basis van verschillende criteria, zoals onderstaande kenmerken.

 • Locatie
 • Baan
 • Functietitel
 • Aanbevelingen (op basis van machine learning)
 • Tijdsbestek
 • Aantal werkuren

3. Grotere kans op conversie

Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat er een grotere kans is dat je vacature gezien wordt en hierdoor is de kans op conversie groter.

Samenwerking met Facebook & LinkedIn

Google gaat zelfs de samenwerking aan met de ‘concurrent’ om zo werkzoekenden van de juiste informatie te voorzien. Zo is er bijvoorbeeld een koppeling met Facebook en LinkedIn, maar ook met vacaturewebsites zoals Randstad, Monster, Careerbuilder en Glassdoor.

Op deze manier hoopt Google bezoekers langer vast te houden op de zoekmachine. De bezoeker ziet namelijk eerst een lijst met passende vacatures met daarin basisinformatie van de vacature. Pas als de lezer klikt op ‘lees meer’ verlaat de lezer Google en gaat naar de originele plaats van vacature.

Hoe zien de ‘Job Postings’ eruit?

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

De informatie wordt gehaald van bovengenoemde websites en ingeladen zoals we dat van Google gewend zijn, namelijk in een box boven de zoekresultaten. Deze content zie je bijvoorbeeld ook als je een specifieke vraag intypt. Door middel van een zogenoemde featured snippet (de Google Answer Box) zoekt Google het meest relevante antwoord voor de zoekopdracht. Dit werkt hetzelfde met de Job Postings.

Hoe zorg je ervoor dat je advertenties via deze weg zichtbaar zijn?

Het toevoegen van gestructureerde data in je vacaturepagina’s zorgt ervoor dat de vacatures via deze weg zichtbaar worden. Hoe doe je dat?

 1. Zorg ervoor dat Google je webpagina’s kan ‘crawlen’ (niet beschermd door een robot.txt-bestand of robots meta-tag)
 2. Voeg gestructureerde gegevens toe aan je webpagina
 3. Test en ontvang een preview van je gestructureerde data gegevens via de tool van google
 4. Heb je de gestructureerde data toegevoegd aan de vacaturepagina? Gebruik dan ‘fetchen’ als Google in Search Console om ervoor te zorgen dat Google deze content zo snel mogelijk indexeert. Doet je dit niet, dan duurt het aanzienlijk langer voordat Google de nieuw toegevoegde gestructureerde data crawlt
 5. Houd Google op de hoogte door een actuele sitemap op je website te hanteren. Volg de sitemap richtlijnen
 6. Verwijder een vacature uit de sitemap op het moment dat de vacature is vervuld

Job Postings is op dit moment alleen nog in de VS beschikbaar.

Toekomstbestendig je vacatures onder de aandacht brengen

Wanneer de Job Postings-optie ook in Nederland beschikbaar is, is nog niet bekend. In onderstaande video vind je nog een handige uitleg vanuit Google.

Accepteer cookies

Heb jij nog tips, laat het weten in een reactie.