Content

Contentcuratie: de zin, onzin en must-do’s

0

Is contentcuratie uit de mode? Curatie – het verzamelen, analyseren en delen van bestaande content – heeft in ieder geval last van een imagoprobleem. Toch zijn er zeker goede manieren om contentcuratie in te zetten als onderdeel van de contentstrategie. De tips & tricks op een rij.

De kunst van het verzamelen van relevante content, om die vervolgens op een aantrekkelijke manier te delen. Zo is contentcuratie samen te vatten. Bij contentcuratie gaat het om het verzamelen, selecteren, categoriseren, duiden, becommentariëren en verspreiden van content die anderen al hebben gemaakt. Dit in tegenstelling tot contentcreatie, waarbij je zelf waardevolle content maakt.

De kunst van het verzamelen van relevante content, om die vervolgens op een aantrekkelijke manier te delen.

Waarom contentcuratie?

Curatie lijkt een slimme strategie in een wereld waarin voortdurend een information overload op de loer ligt. Een paar veelzeggende cijfers: elke minuut versturen we meer dan vijftien miljoen sms-berichten, posten we 456.000 tweets en wijzigen we 600 Wikipediapagina’s. Tegelijkertijd worden iedere minuut ruim 3,6 miljoen zoekopdrachten uitgevoerd via Google.

De contentcurator kan fungeren als cross-mediale gids. Door relevante, betrouwbare, waardevolle informatie te vinden en die te plaatsen in een betekenisvolle context, hebben we minder last van information overload.

Inspiratie over de beste producten

Ook voor online shoppers kan contentcuratie uitkomst bieden. Bij ‘curated e-commerce‘ bieden deskundigen, influencers of communities informatie en inspiratie over de beste producten. Zoals Danny Klaassen eerder schreef op Frankwatching brengt curatie daarmee de menselijke factor terug in een online wereld die steeds meer wordt gedreven door algoritmes en andere technische dataprocessen.

“Algoritmes die mij producten aanraden, zullen dit doen door (beperkte) informatie over mij te extrapoleren. Op die manier gaan we echter voorbij aan serendipiteit, het onverwachte iets nieuws ontdekken. Curatie maakt het mogelijk om nieuwe inzichten of producten te ontdekken, waarvan je misschien nog niet wist hoe interessant ze voor jou kunnen zijn”, volgens Danny Klaassen.

Kies het juiste platform

Er zijn grofweg drie manieren om gecureerde content te publiceren.

  1. Gebruik gecureerde content voor owned media, zoals websites en nieuwsbrieven. Door de inhoudelijke en/of opiniërende aanvulling is gecureerde content – of het nu gaat om een blog, listicle of infographic – een prima aanvulling op eigen content.
  2. Benut platforms zoals Medium en Reddit voor het publiceren van gecureerde content die voor een breed publiek relevant is.
  3. Creëer een contentplatform voor gecureerde content en/of user generated content. The Cleanest Line, The Milk Story en De Techniek Achter Nederland zijn voorbeelden van contentplatforms waar kennis en dialoog samenkomen doordat de doelgroepen een podium krijgen om verhalen te delen. De curatie richt zich hier dan ook evenzeer op het redigeren van aangeleverde content als op het schrijven van geaggregeerde data.

Het mag duidelijk zijn: er is geen one size fits all-benadering voor contentcuratie. Net als bij brand journalism is ook bij contentcuratie de afstemming op de doelgroep een voortdurend aandachtspunt. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat gecureerde content wordt vertaald in uiteenlopende (tekstuele en/of visuele) uitingen en wordt gedeeld via verschillende kanalen.

Er is geen one size fits all-benadering voor contentcuratie.

Een plek in de contentstrategie

Contencuratie verdient zeker een plek in de contentstrategie, bijvoorbeeld als aanvulling op contentcreatie en ter ondersteuning van campagnes. Om contentcuratie echt effectief in te zetten, zijn een weldoordachte strategie en een structurele aanpak nodig. Maar misschien is de grootste uitdaging nog wel om het imago van contentcuratie op te vijzelen.

Welke kansen zie jij voor contentcuratie in de contentstrategie? Wat vind je goede voorbeelden van contentcuratie?