Content

Multi-inzetbare content voor meer bereik: zo pak je het aan

0

Het jaar is bijna ten einde en dus tijd om vooruit te kijken. Wat wordt volgend jaar de trend op het gebied van contentmarketing? Multi-inzetbare content! Een zelfbedachte term, die wat mij betreft betekent dat je de vorm van content makkelijk moet kunnen aanpassen, zodat je het optimaal kunt pushen op verschillende kanalen. Hiermee vergroot je de kans om je doelgroep uit te breiden. Hoe kun je simpel multi-inzetbare content creëren?

Met alleen een blog schrijven en dan een link delen op verschillende kanalen kom je er niet meer. Zeker met de hoeveelheid content die er iedere minuut online wordt gedeeld online, moet je het net even anders doen.

Daarom is het van belang om je content zo te schrijven, dat je het voor ieder kanaal makkelijk kunt aanpassen. Dan kun je het steeds net even anders pushen en onder een grotere doelgroep onder de aandacht brengen. Als een grotere doelgroep je content ziet, is de kans dat je een potentiële klant treft ook groter.

Dit werkt voor iedere dienst/product natuurlijk weer anders, en ik besef goed dat dit simpel gezegd is. In dit geval bedoel ik met een grotere doelgroep juist ook dat je een publiek kunt bereiken dat anders net buiten je scoop kan vallen. Ontdek waar jouw potentiële bezoeker zich nog meer bevindt door groots in te zetten.

Shareable content vs. multi-inzetbare content

Om je content groots in te zetten, is het van belang dat je je blog makkelijk kunt omzetten in een video, infographic of dat je je artikel in serievorm kunt verspreiden. Is dit dan geen shareable content? Nee, sharaeble content gaat juist om het maken van content voor een specifieke doelgroep, terwijl je met multi-inzetbare content een zo groot mogelijke groep wil bereiken.

3 elementen van multi-inzetbare content

Dat klinkt ingewikkeld. Maar als je let op deze drie dingen, is je content makkelijker om te zetten naar een andere vorm, zonder dat je steeds iets volledig nieuws hoeft te schrijven.

1. Leesbaarheid

Juist om je blog makkelijk te kunnen aanpassen, is leesbaarheid echt van groot belang. Zorg dat je echt werkt met een duidelijke inleiding, kopjes en conclusie. Dat wist je al, maar het spelen met de vorm van een blog is soms erg verleidelijk.

Van tekst naar video

Zorg voor een kristalheldere structuur, zodat je makkelijk één deel kunt uitlichten en hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een script voor een video. Als je een duidelijke introductie hebt, hoef je weinig meer aan je videoscript te doen.

Overweeg eens je blog te promoten via LinkedIn video. De resultaten schijnen verrassend goed te zijn. Vooral de potentiële interactie rondom een video helpt om je content goed onder de aandacht te brengen.  Uiteraard vraagt de uitvoering nog wel om een aantal aandachtspunten.

Wie zet je voor de camera?

De persoon die je boodschap vertelt, moet passen bij wat je over wil brengen. Welke collega heeft charisma en spat van het beeldscherm af?

Horizontaal, verticaal of vierkant?

Maak een duidelijke keuze voor een video-formaat: horizontaal, verticaal of vierkant. Anders kijkt de video niet lekker weg. Als je wisselt, leidt dit de kijker af van je boodschap en is de kans klein dat de video gedeeld gaat worden. Daarnaast is het ook altijd een goede investering om een statief aan te schaffen, zodat je stabiel beeld krijgt.

Stilte

Niets zo vervelend als een video waarin achtergrondgeluid te horen is. Zorg dat je de video opneemt in een stille ruimte.

Begin hier maar eens mee en zo kun je het steeds professioneler gaan aanpakken. Je vindt in dit blog van LinkedIn meer tips, en hier zie je hoe je een video toevoegt aan een post. Het hoeft niet veel tijd te kosten, is net even anders en zorgt voor een ander bereik. Het belangrijkste hierbij is dat je het eens probeert.

Een voorbeeld. Hieronder lees je de inleiding van een blog over het bereik van de politie op social media. Deze inleiding zegt alles over de inhoud en kan zo dienen als videoscript.

Wat voor een call-to-action past hierbij? In mijn ogen is dit het noemen van bijvoorbeeld een link in de video en deze link ook laten verschijnen in beeld. Wat bij ook zeker kan werken is het plaatsen van de link als antwoord op een reactie.

2. Houd een aantal zaken algemeen

Om je content op meerdere kanalen makkelijk te kunnen pushen, is het belangrijk dat er in je content een paar zaken te veralgemeniseren zijn. Zo kun je je content makkelijk een nèt andere invalshoek geven, zodat het past bij een ander kanaal of een andere doelgroep.

In principe kan er gesteld worden dat een video goed werkt voor social media (vooral LinkedIn en Facebook) en e-mail(nieuwsbrieven). Zet dit in als doel om de interactie te verhogen en nieuwe (potentiële) klanten je bedrijf onder de aandacht te brengen.

Een infographic, die ik nader toelicht bij het volgende punt, past goed bij social media, omdat het makkelijk deelbaar is. Bereik snel, veel mensen. Of hier kwalitatief publiek uit voortkomt is de vraag, maar experimenteer.

Een blogserie of content in een net andere vorm, zoals in onderstaand voorbeeld, past goed op je website. En een serie zet je natuurlijk uit via e-mail. Achterhaal nieuwe e-mailadressen door de serie aan te bieden als download.

Om het laatste punt te illustreren, geef ik je graag volgend voorbeeld. Het artikel ‘8 rules for the Startup Marketer‘ is zo geschreven dat het nu prima past bij startup marketeers, maar met een iets andere introductie kan de titel zo aangepast worden naar ‘8 zaken die je als marketeer niet mag vergeten in de warboel van alle nieuwe trends 2018’. Daarnaast kun je het artikel nog eens gebruiken in serievorm als je een paar extra punten toevoegt. Of maak een video van een aantal losse punten waarin je verwijst naar de blog. Multi-inzetbaar, zonder dat je er veel tijd aan kwijt hoeft te zijn.

3. Noem cijfers

Naast dat cijfers overtuigend werken, zorgen cijfers ook voor makkelijke omzetbaarheid van je artikel. Met een aantal cijfers in je blog, maak je er makkelijk een infographic van, voor betere deelbaarheid op social media. Of maak je een toffe video.

Het voorbeeld hieronder is heel geschikt om een infographic van te maken en te delen. Zet er een tekst bij als ‘Meer cijfers? Die lees je in dit artikel…’ En je bent klaar. Er zijn verschillende tools waarmee je zelf gemakkelijk een infographic kunt maken. Daar heb je geen uitgebreide designvaardigheden voor nodig. Probeer bijvoorbeeld Infogram eens.

Of maak een animatievideo, waarin de cijfers verschijnen, en verwijs naar je blog. Net even anders, steeds passend bij een ander medium, terwijl je echt maar één blog schrijft. Het omzetten hoeft niet veel tijd te kosten, omdat je content is geschreven met een allround gedachte.

Hoe meet ik de resultaten?

Houd bij of je multi-inzetbare content een ander resultaat krijgt dan je ‘normale’ content. Krijg je meer reacties? Wordt jouw post inderdaad beter gedeeld met een infographic dan wanneer je er een link bij zet? Maak een vergelijking tussen de verschillende vormen en kijk vooral wat voor jouw merk werkt. Hiervoor kun je de tools gebruiken waarmee je normaal gesproken ook je aantal lezers, de tijd op de pagina, de retweets en shares meet.

multi-inzetbarecontent

Zelf vind ik het ook altijd goed om naast de cijfers te kijken naar het gevoel dat bepaalde content oproept bij lezers. Dit is moeilijk te meten, maar kijk bijvoorbeeld ook eens naar de reacties. Zijn die anders van toon? Reageren er mensen die normaal niet reageren? Heb je er opeens volgers bij uit een ander segment?

Kortom, let bij het schrijven van je content volgend jaar extra op de leesbaarheid, de mogelijkheid tot veralgemeniseren en cijfers. Deze drie dingen helpen om je content makkelijk allround in te zetten. Zo kun jij met opvallendere vormen van je blog een grotere doelgroep bereiken.