Content

Dag rechthoekig beeld, hallo vierkante video!

0

De allernieuwste apps en bijna alle sociale netwerken zijn er nu helemaal op ingespeeld: vierkante video. En dat is niet gek, vierkante (1:1) video’s krijgen meer interactie en views dan rechthoekige (16:9) video’s. Maar… waarom?

Is het je al opgevallen dat veel populaire video creators overgestapt zijn op vierkante video? Voornamelijk op netwerken als Facebook, LinkedIn en uiteraard Instagram wordt er volop gebruikgemaakt van vierkante video’s in plaats van liggende of staande video’s. Video’s met een vierkant formaat vervangen geheel de rechthoekige varianten.

Vierkante video’s hebben meer interactie, meer views, en meer bereik dan precies dezelfde video’s in een horizontaal of verticaal jasje. In onderstaande video laat ik je zien hoe dat kan:

Accepteer cookies

Vierkante video groter in beeld

Vierkante video’s worden momenteel voornamelijk ingezet voor doelgroepen die video’s afspelen op mobiele apparaten. Op een mobieltje neemt een vierkante video namelijk 78% meer ruimte beslag in je beeld dan een liggende video. Een vierkante video heeft een hogere waarschijnlijkheid om op te vallen, omdat deze een stuk groter in beeld is dan een horizontale video.

Vierkante video = altijd goed

Hoe vaak moet jij je mobieltje draaien om een videootje goed te kunnen zien, van horizontaal naar verticaal of andersom? Met een vierkant videootje hoeft dat niet. Hoe jij je mobiel ook houdt (liggend of staand), een vierkante video neemt altijd evenveel ruimte in beslag en is altijd goed in beeld.

De toekomst?

Sociale netwerken zijn druk aan het experimenteren met vierkante video. Facebook, LinkedIn en uiteraard Instagram zijn al volop ingespeeld op het gebruik. Populaire apps zoals ‘Clips‘ van Apple en edit-software als ‘Filmora’ van Wondershare spelen ook in op vierkante video. Zelfs YouTube’s mobiele app zal zeer binnenkort alle soorten videoformats ondersteunen. Dat betekent: nooit meer zwarte balken naast een verticale video (wow!)  en uiteraard wordt ook vierkante video ondersteund.

Kijkt jouw doelgroep vooral op mobiel naar je video’s? Dan zou het zeker interessant kunnen zijn om eens te gaan experimenteren met vierkante video’s. Ik ben zelf ook compleet overgestapt op vierkante video’s op LinkedIn en Facebook, en ook de video’s van Frankwatching zijn nu allemaal vierkant. Tot nu toe met goed resultaat! Wat zijn jouw bevindingen? Laat het weten in de reacties.