Content

Automatisch ondertitelen van video doe je met Clips

0

Een van de grootste pijnpunten van videoproducers en -editors? Die ellendige ondertiteling. De app ‘Clips’ ondertitelt je video’s automatisch tijdens de opname. Hoeven we in de toekomst helemaal niet meer handmatig te ondertitelen?

Het ondertitelen van video’s kost over het algemeen veel tijd. Het is wel noodzakelijk, meer dan 80 procent van de video’s op bijvoorbeeld Facebook wordt bekeken zonder audio.

Accepteer cookies

Hoe werkt Clips?

De gratis app ‘Clips‘ van Apple ondertitelt je video automatisch tijdens de opname. De app gebruikt hiervoor de spraakherkenning van je telefoon.

  1. Download de app (alleen verkrijgbaar op mobiele apparaten van Apple).
  2. Selecteer een ondertitelingsstijl onder het spraakwolkje linksboven.
  3. Houd de rode knop ingedrukt om op te nemen.

De ondertiteling komt automatisch in beeld. Live, terwijl je het uitspreekt. De captions en stijl kunnen achteraf eventueel nog aangepast worden binnen de app.

Clips toegepast

Ik gebruik de app Clips voor de nieuwste video’s op Frankwatching, voornamelijk voor de tijdsbesparing door de automatische ondertiteling. En ook op mijn persoonlijke LinkedIn-profiel heb ik bijzondere resultaten behaald met de video’s die ik geheel maak met Clips. Ik denk dat dit onder andere komt door de automatische ondertiteling.

Een aantal eigenschappen om rekening mee te houden als je ook enthousiast wordt van Clips:

  • Alle video’s moeten binnen de app worden opgenomen. Video’s die achteraf worden geïmporteerd (opgenomen) naar Clips, hebben geen ondertitelingsfunctie.
  • Clips filmt in vierkant formaat.
  • Clips gebruikt de spraakherkenning van je telefoon. Zorg dus dat de taal van je telefoon staat ingesteld op de taal waarin je de video opneemt.

Met Clips maak je op een hele andere manier video’s dan met standaard edit-apps. Alle video’s en foto’s moeten worden opgenomen binnen de app, hierdoor kun je ook voice-overs maken over bewegende foto’s bijvoorbeeld. Clips heeft naast automatische ondertiteling nog vele andere leuke functies, zoals graphics, effecten en muziek. Deze zijn nog wel behoorlijk beperkt.

Automatische ondertiteling: de toekomst

Toen ik Clips voor het eerst gebruikte, was ik ontzettend enthousiast. En nog steeds. Uiteraard over de leuke functie van automatisch ondertitelen, maar vooral voor de mogelijkheden die deze functie met zich meebrengt voor de toekomst. Er zijn verschillende apps die de spraakherkenningsfunctie op een leuke manier gebruiken, maar ik heb nog niet eerder een app gezien die spraakherkenning en video zo goed integreert.

Elk mobiel apparaat heeft tegenwoordig spraakherkenning, dus het zal vast niet lang duren voordat soortgelijke apps op de markt komen. Bovendien zou deze functie ook toegepast kunnen worden op verschillende talen. Je neemt een videootje op in het Nederlands, en hij wordt automatisch ondertiteld in het Engels. Zie jij het voor je? Ik wel!

Wat is jouw ervaring met Clips? En wat zijn jouw favoriete video-apps? Laat een reactie achter!