Online marketing

Dé beste Google AdWords functies van 2017 en de verwachte nieuwe functies voor 2018

0

In 2017 heeft Google enorm veel nieuwe functies gelanceerd voor Google AdWords. De één nog interessanter dan de ander, maar hoe zet je deze functies nou het beste in? Welk van deze functies is een must om toe te passen in jouw analyse- en optimalisatieproces en zorgt voor meer efficiency en betere resultaten? Hieronder som ik de belangrijkste nieuwe Google AdWords-functies van 2017 voor je op met de daarbij behorende best practices!

1. Gepersonaliseerde advertenties met de IF-functie

De IF-functie is gelanceerd in januari 2017 en maakt het mogelijk om een tekstadvertentie aan te passen op basis van de doelgroep. Door middel van voorwaardes, wordt de advertentietekst aangepast op basis van de doelgroep.

IF-functie Google AdWords

Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een andere advertentie te laten zien aan mannen dan aan vrouwen, onderscheid te maken in advertenties voor verschillende leeftijdscategorieën of eerdere websitebezoekers van een specifieke pagina. Door je advertentieteksten te personaliseren, is deze relevanter voor de doelgroep. Dit resulteert in een hoger CTR en lagere klikkosten.

2. Prijsextensies op alle apparaten

Sinds maart is het mogelijk om prijsextensies te laten zien bij je advertenties op alle apparaten. Hierdoor ben je in staat verschillende prijscategorieën van je product of dienst te vermelden bij je advertentie. Extensies zijn één van de factoren die invloed hebben op je advertentiepositie. Door gebruik te maken van de prijsextensie realiseer je een hogere advertentiepositie met behoud van je cost-per-click.

Daarnaast vermijd je klikken van gebruikers die je producten of diensten te duur vinden. Dit kan resulteren in een lager CTR, maar een stijging in de relevantie van de klikken (lager bouncepercentage, langere sessieduur en meer pagina’s per sessie). Anderzijds bezet je door de prijsextensie meer advertentieruimte, waardoor het CTR ook kan toenemen en er minder ruimte is voor concurrenten.

3. Bodaanpassingen voor oproepen

In een mobile first world, waarbij directe bereikbaarheid en snelle service verwacht worden van je doelgroep, is de bodaanpassing voor oproepen een geweldige functie. De bodaanpassing voor oproepen maakt het mogelijk een bodverhoging of -verlaging te doen bij de vertoning van een oproep-extensie. Is het voor jou van belang dat je doelgroep telefonisch contact met je opneemt om bijvoorbeeld een afspraak te maken? Dan is een bodverhoging de oplossing. Wil je liever niet gebeld worden? Dan kun je een -90% bodverlaging toepassen. Bodaanpassingen voor oproepen kun je toepassen door de klikken op ‘Geavanceerde bodaanpassingen‘ in het hoofdmenu van de nieuwe interface van Google AdWords.

Bodaanpassing oproepen4. Inzicht in de prestaties van bestemmingspagina’s

Deze inzichten bieden je de mogelijkheid om gemakkelijk vergelijkingen te maken tussen de prestaties van verschillende bestemmingspagina’s in Google AdWords. Test verschillende productpagina’s, dienstpagina’s, landingspagina’s en zie in één oogopslag het resultaat tussen een A- en B-variant. Zo is te zien welke bestemmingspagina beter presteert op basis van bijvoorbeeld het conversiepercentage, sessieduur, bouncepercentage, etcetera. Het is enkel mogelijk om deze data te bekijken in de nieuwe interface van Google AdWords.

Ook is het mogelijk om de prestaties van een bestemmingspagina te zien op basis van de geschiktheid voor mobiele apparaten en de AMP-klikfrequentie. Met deze nieuwe inzichten ben je in de mogelijkheid om effectievere bestemmingspagina’s in te zetten en haal je meer uit je Google AdWords-campagnes.

Bestemmingspagina Google AdWords

5. Flexibelere dagbudgetten

Het dubbele van je dagbudget per campagne kan worden uitgegeven in verband met de flexibiliteit van het zoekvolume. Dit betekent dat, als je een dagbudget hebt ingesteld van €10,00 er €20,00 kan worden uitgegeven. Echter kan er nooit meer dan 30,4 x van jouw dagbudget per maand worden uitgegeven. Als je een dagbudget van €10,00 hebt ingesteld, kan er dus nooit meer dan €304,00 per maand worden uitgegeven.

In de praktijk is het van belang de uitgaven van je Google AdWords-campagne nauwkeuriger te monitoren. Ondanks dat je niet meer dan 30,4 x je dagbudget per maand kunt uitgeven, is het vanaf nu dus wel mogelijk aan het begin van de maand een groot deel van je budget uit te geven. Hierdoor wordt het aan het einde van de maand minder vaak vertoond. Voor een gelijkmatige verspreiding van je budget is het dus misschien van belang je dagbudgetten te verlagen.

6. Segment ‘dagen tot conversie’

Met het nieuwe segment ‘dagen tot conversie’ is het inzichtelijk hoeveel dagen er tussen een klik en conversie zitten. Deze data is met name interessant om te analyseren bij display- en remarketing-campagnes, omdat je bij deze campagnes kunt instellen hoeveel dagen de doelgroep wordt bereikt. Is bijvoorbeeld te zien dat bij jouw remarketing-campagne er 10 dagen tussen een klik en conversie zitten, dan kun je hier de lengte van jouw remarketinglijst op aan passen en bespaar je onnodige klikkosten.

segment dagen tot conversie7. Locatie-extensie bij InStream-advertenties

Advertentieresultaten die gericht zijn op lokale oplossingen zijn extreem relevant voor gebruikers die snel een probleem willen verhelpen. Voor retailers is het dan ook zeker van belang om de locatie-extensie in te zetten, om aan jouw doelgroep te laten weten dat je in de buurt bent gevestigd. Vanaf oktober is het mogelijk om je locatie-extensie in te zetten bij YouTube-campagnes.

Bij YouTube-campagnes die zijn gericht op de actieve fase van het aankoopproces van jouw doelgroep, zoals bijvoorbeeld een remarketing-campagne via YouTube, stimuleert de locatie-extensie een klik naar de locatie van jouw bedrijf in Google Maps. Heb jij een YouTube-campagne lopen met een videoadvertentie over jouw showroom die de kijker ervan heeft overtuigd om langs te komen? Dan zorgt de klik op de locatie-extensie direct voor een routebeschrijving naar jouw bedrijf in Google Maps.locatie-extensie instream ads

8. De promotie-extensie

Zijn jouw campagnes gericht op performance en wil jij extra aandacht leggen op een kortingsactie? Dan is een promotie-extensie de oplossing! De promotie-extensie biedt de mogelijkheid om een kortingsactie te benoemen bij belangrijke aankoopgelegenheden voor consumenten. Hierbij kun je, optioneel, een kortingscode verstrekken. Omdat de kortingscode optioneel is, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de korting alleen te verstrekken aan eerdere websitebezoekers die niet geconverteerd zijn. Hiermee stimuleer je dat de eerdere websitebezoekers alsnog een aankoop doen.

promotie extensie

De promotie-extensie is uitermate geschikt om bekendheid te creëren voor jouw kortingsactie. Je maakt prijsvoordeel ten opzichte van jouw concurrenten direct zichtbaar voor jouw doelgroep!

Nieuwe functies in 2018

Met de bovenstaande nieuwe Google AdWords-functies van 2017 beheer jij in 2018 efficiënter jouw Google AdWords-account, ben je in staat sneller optimalisatiekansen te spotten en bied je jouw doelgroep nog relevantere advertenties. Tijdens het jaarlijks Google Marketing Next Event maakt Google onder andere nieuwe Google AdWords-functies bekend, die zowel op korte als op lange termijn verwacht worden.

Er is al een aantal nieuwe functies voor 2018 bekend gemaakt. Deze nieuw functies bieden erg interessante mogelijkheden voor ons als Google AdWords-gebruikers!

1. In-market doelgroepen voor search-campagnes

In-market doelgroepen zijn door Google gecategoriseerde gebruikers die “in de markt zijn” voor een product of dienst op basis van hun internetgedrag. Een persoon die bijvoorbeeld veel websites bezocht heeft over tweedehandsauto’s, valt onder de in-market doelgroep: motorvoertuigen (tweedehands). In 2018 gaat het mogelijk zijn om deze doelgroepen ook te bereiken in het zoeknetwerk van Google. Je bereikt je doelgroep in de actieve fase van hun aankoopproces en is dus erg geschikt om kwalitatieve websitebezoekers en conversies te genereren!

2. AMP-advertenties & landingspagina’s voor search- en display-campagnes

Lange laadtijden van je bestemmingspagina zijn moordend voor je conversiepercentage. AMP’s, oftewel Accelerated Mobile Pages, zijn hier dé oplossing voor, omdat je gebruikers leidt naar een snelle mobiele pagina van je website. Voorheen waren AMP’s alleen organisch in te zetten.

In 2018 gaat het mogelijk zijn om AMP-advertenties en landingspagina’s in te zetten voor search- en display-campagnes. Bij display-campagnes zal de laadtijd van de AMP-advertentie 5 keer zo snel zijn ten opzichte van een niet-AMP-advertentie. Met de komst van AMP-advertenties en landingspagina’s zul jij geen conversies meer mislopen door té lange laadtijden!

3. Google Optimize en Google AdWords

Via Google Optimize doe je verschillende hypotheses en zet je A/B-experimenten op voor jouw website of webshop. Het zou natuurlijk ideaal zijn om te adverteren met een A- en B-variant van jouw bestemmingspagina, om er achter te komen welke variant het beste presteert. In 2018 zal dit mogelijk zijn, dan kun je namelijk Google Optimize koppelen met Google AdWords! Hierdoor ben je nog sneller in staat accurate conclusies te trekken uit A/B-experimenten, omdat je ook bezoekers vanuit Google AdWords meeneemt in je analyse. Op deze manier zet jij de beste presterende bestemmingspagina in voor jouw Google AdWords-campagnes.

Verwachting voor 2018

Met de bovenstaande verwachte functies voor 2018, bereiken we nóg meer relevante gebruikers in Google, verliezen we geen conversies meer door lange laadtijden en hebben we sneller inzichtelijk welke bestemmingspagina’s het beste presteert. Terugkijkend naar voorgaande jaren, zullen er waarschijnlijk nog veel meer nieuwe Google AdWords-functies gelanceerd worden in 2018. Ik kijk er nu al naar uit!