Tech

Mix & match: zo speel je als ondernemer in op de trends

0

De meeste ondernemers zijn gevoelig voor trends. Die weten al van screenagers, de realtime revolutie, de platformeconomie, verduurzaming, robotisering, business nomaden, iPublishing, blurring, abonnementisering en hyperlokaal zaken doen. Maar hoe kun je die trends ombuigen naar je eigen situatie?

Eerst wat interessante cijfers, ook voor ondernemers. Wist je dat:

 • 66% van de smartphonegebruikers naar hun smartphone grijpt om iets op te zoeken.
 • 91% van de smartphonegebruikers de telefoon pakt om ideeën op te doen bij het uitvoeren van een taak, waardoor er in een paar maanden al meer dan 100 miljoen uur ‘how to’-video’s zijn bekeken op YouTube.
 • 82% van de smartphonegebruikers de telefoon in een winkel raadpleegt bij een aankoop, en dat de mobiele conversieratio’s het afgelopen jaar 29% zijn gestegen.
 • er in het afgelopen jaar 2 keer zoveel ‘in de buurt’-zoekopdrachten waren dan in het jaar ervoor.

Dit zijn zogenaamde micromomenten, ook wel ‘ik wil’-momenten van de klant. Cijfers om paraat te hebben als je als ondernemer gaat nadenken over verdienmodellen.

Wat zijn hiernaast nou de niet te missen trends? In zijn boek Top Trends voor ondernemers (aff.) zet Willem Overbosch ze op een rij.

10 toptrends

 • Toptrend 1 is de digitale generatie en screenagers. Hoe bereik je hen?
 • Toptrend 2 gaat over de realtime revolutie. Wat betekent het voor ondernemers dat de consument altijd en overal online is, en overal van op de hoogte is? En welke gouden kansen biedt het je als je hier flexibel op durft in te spelen?
 • Toptrend 3 beschrijft de platformeconomie. Denk aan Airbnb, Uber, Facebook en Alibaba.
 • Toptrend 4 leert hoe je kunt groeien met duurzame vernieuwing. Het is vooral een oproep om MVO echt op te pakken.
 • Toptrend 5 gaat in op robotisering en over het wegnemen van angst (er zal altijd wek blijven).
 • Toptrend 6 is de opkomst van de digital business nomad. Hoe kun je ernaar streven altijd en overal te werken als er maar wifi is, uiteraard mogelijk gemaakt door alle clouddiensten?
 • Toptrend 7: iPublishing en de kracht van storytelling. Consumenten willen beleving en maatwerk.
 • Toptrend 8 gaat over blurring in business. Het vervagen van grenzen tussen bijvoorbeeld de detailhandel, horeca en dienstverlening. De bakker verkoopt nu ook belegde broodjes en Applestores zijn naast winkel ook een opleidingscentrum.
 • Toptrend 9: abonnementisering, wat mij betreft hyperrelevant. Hoe zet je als ondernemer de stap naar as-a-service? Kun jij iets met het concept maaltijdbox, dollarshaveclub, of het PA-abonnement iloveheadroom.com?
 • Toptrend 10: van internationaal naar hyperlokaal. Lokaal voedsel, lokaal bier, en urban farming. We gaan terug naar het vertrouwde.

Trends omzetten in verdienmodellen

De cijfers en trends worden pas echt interessant met het trendcanvas, dat verderop in het boek van Overbosch aan bod komt. Hoe kun je de trends ombuigen naar je eigen situatie? Het is een makkelijk stappenmodel dat helpt om alle bovengenoemde trends om te zetten in verdienmodellen.

Aan de hand van dat canvas ga je als volgt te werk:

Stap 1. Een trend kiezen en begrijpen

Kies een trend. Ga die trend ontleden, benoem voorbeelden en beschrijf hoe de trend is ontstaan vanuit het ‘DESTEP-model’.  Dit model beschrijft de 6 grote bewegingen waar trends uit voortkomen:

Demografische ontwikkelingen
Economische ontwikkelingen
Sociale ontwikkelingen
Technologische ontwikkelingen
Ecologische ontwikkelingen
Politieke ontwikkelingen

Stap 2. Beoordelen

Beoordeel of de kansen die de trend biedt bij je bedrijf passen. Verdiep je hierbij ook in doelgroepen. Voor welke groep mensen wil je in de toekomst meer betekenen? Passen hun klantbehoeften bij je bedrijf en je kernwaarden? Het zijn allemaal aspecten waarmee je kunt spelen. Zo vergroot je de kans om de trend succesvol in te zetten voor je bedrijf.

Stap 3. Trendmixen

Hier begint het creatieve werk. Je gaat tientallen combinaties maken door telkens een trend of meerdere trends met een van de doelgroepen en een van de behoeften te matchen. Of met de waarden of organisatie-aspecten. Een voorbeeld:

Je bent kapper. Je hebt af en toe veel en dan weer weinig klanten gedurende de dag. Je ziet dat een grote groep klanten (digitale nomaden) heel flexibel is, maar minder te besteden heeft.

Trend: nieuwe organisatie-structuren
Doelgroep: digitale nomaden
Behoefte: goede prijs
Organisatie-aspect: leegloop op uren

Al trendmixend kom je zo op het idee om een flex-cliëntenpoule op te zetten. Klanten die je op het laatste moment kunt oproepen, waardoor die flex-klant ook minder hoeft te betalen voor de knipbeurt. Jij een goede bezetting, zij lage prijs. Win-win.

Stap 4. Scoren op impact en effort

Als je tientallen van dit soort staatjes gemaakt hebt, scoor je elk idee op het gebied van impact en effort. Het is een handige methode om je te kunnen concentreren op de juiste trends en ideeën voor jouw bedrijf.

Ondernemer aan het werk

De moeite waard voor ondernemers

Je kunt online zoveel vinden over trends, dat een boek erover al snel overbodig of tenminste verouderd lijkt. Toch zijn er 3 dingen die dit boek de moeite waard maken:

 • Willem is een inspirerende ondernemer, die zich op elke bladzijde inzet om te zorgen dat ondernemers ook echt aan de slag kunnen met de trends. Hij beschrijft dus niet alleen de trends, maar vooral ook de kansen die ze jou als ondernemer bieden. En vervolgens somt hij nog eens op wat je concreet kunt doen om die kansen zo slim mogelijk te benutten. Van macro naar micro.
 • Daarnaast komen in elk hoofdstuk dé specialisten per specifieke trend aan het woord. Dat helpt enorm bij de duiding van de trends. Je krijgt als het ware 16 schrijvers voor de prijs van 1.
 • En last but not least: het boek eindigt met het hierboven beschreven überpraktische trendcanvas van Chantal Verweij. Dat hoofdstuk is echt de slagroom op de taart.

Ik ken Willem Overbosch niet. In het boek komt hij over als een zeer inspirerende spreker. Als oprichter van MKB-servicedesk weet hij precies wat er speelt bij ondernemers. En hij verwoordt op pagina 54 een droom die we delen:

Mijn droom is een ‘Runkeeper’ voor ondernemers te maken. Waarmee je voor je bedrijf doelen kunt stellen en realtime kunt volgen hoe het daarmee staat.

Tegelijkertijd heb ik nog wel wat aan te merken op zijn boek. Ik moest me er soms echt toe zetten om erin door te lezen. Dat komt omdat het wel een heel bonte verzameling is van tips en adviezen. Daarnaast worden de trends rijp en groen door elkaar gebruikt. De trend abonnementisering is volgens mij geen trend, maar een verdienmodel. Het speelt in op de trend ‘gemak’. En zo is de platformeconomie van een heel andere orde dan pakweg de digitale nomad-trend.

De infographics interesseerden me nog het meest. Helaas zijn de meeste onleesbaar, en ontbreken hier en daar de verwijzingen. Ik heb het idee dat de uitgever er minder liefde in heeft gestoken dan Overbosch zelf.

Ook staat het boek vol met een bepaald soort platitudes. “Je klant zit op social media, zorg dat je erbij bent. Weet wat ze over je zeggen, leer hun taal, en bouw een community.” Of dit checklistje voor digital nomads: “Kijk of er goede wifi is, of er stopcontacten zijn en of er koffie en thee is.” Dat soort goedbedoelde schoolmeesteradviezen halen het boek onnodig naar beneden. Als je daar overheen kunt lezen, is het boek zeker interessant.

Voor wie?

Het boek is vooral voor ondernemers (en andere marketeers) die inspiratie zoeken voor vernieuwing. En daar een praktisch canvas-model bij kunnen gebruiken.

Over het boek

Titel:  Top trends voor ondernemers
Auteur: Willem Overbosch
Uitgever: van Duuren management
Jaar: 2017
Nummer: 9789089653635
Mediatype: Boek, 208 bladzijdes
Prijs: €24,99
Bestellen: via Managementboek (aff.)