Content

Videodistributie: tips & tricks om video’s slim te verspreiden

0

Te vaak krijgen bedrijven na al dat harde werk om een steengoede video te maken, toch niet de verwachte aandacht. Daarom is het essentieel om goed na te denken over de kanalen, keywords, hosts en KPI’s die je kiest voor jouw videodistributie. Met deze tips & tricks gaan jouw video’s meer opleveren.

De belangrijkste kanalen voor video

1. YouTube: optimaliseer je video’s voor zoekmachines

Of het nu gaat om een how-to video of een product op je wish-list, YouTube is al jaren de tweede grootste zoekmachine ter wereld. Daarom is de eerste belangrijke regel: optimaliseer je video’s om hoger te scoren in de zoekresultaten!

Keywords

Zowel de naam van je bestand als de titel en beschrijving van je YouTube-video, moeten relevante keywords bevatten. Hiermee worden ze opgepikt door zoekalgoritmes. Het is zeker aan te raden om long-tail zoekwoorden te gebruiken. Dit zijn specifieke zoektermen van meerdere woorden die een laag concurrentieniveau hebben.

Om een goede lijst op te stellen maak je het best ook gebruik van de gratis Google Zoekwoordplanner (in AdWords). Of je laat je inspireren door de Google Trends-tool. Ook de suggesties die Google doet als je een zoekterm ingeeft in de zoekbalk, kunnen relevante zoekwoorden zijn voor jouw onderwerp. Let er wel op dat je nooit te ver afwijkt van de content van je video.

Tags

Daarnaast scoor je hoger als je diepgaande, beschrijvende tags toevoegt aan je video. Deze tags komen meestal uit je lijst met zoekwoorden en moeten overeenkomen met wat de YouTube-gebruiker ingeeft in de zoekbalk. Een combinatie van generieke en specifieke tags blijkt goed te werken. Voor meer inspiratie kun je ook voor YouTube gebruik maken van een gratis Keyword Tool.

Script

Ook een script toevoegen is een slimme zet, aangezien de crawlers van zoekmachines zo kunnen bepalen waar de video om draait. Zet de gesproken tekst uit je video om in een tekstbestand zonder opmaak. Je kunt hiervoor bestaande tekstbestanden omzetten naar .txt of werken met programma’s als Teksteditor of Kladblok.

Om de leesbaarheid te vergroten voor zoekmachines is het belangrijk om een witregel onder elke ondertitel te gebruiken. Denk ook aan vierkante haakjes om achtergrondgeluiden weer te geven en >> om sprekers van elkaar te onderscheiden.

Thumbnails

Tot slot raad ik aan om unieke, zelfgemaakte thumbnails te gebruiken zodat bezoekers jouw video kiezen boven de andere zoekresultaten.

Thumbnails van video's

2. Facebook: native video’s

Facebook verkiest native video’s boven video’s van YouTube of andere externe platformen. Upload je videobestanden rechtstreeks naar Facebook om je organisch bereik te vergroten. Bovendien worden native video’s automatisch afgespeeld en houdt Facebook het aantal views bij, zodat je snel en makkelijk inzichten krijgt in het succes van je video.

Om video’s efficiënt in te zetten als advertenties, is het belangrijk om een specifiek doel en doelpubliek te kiezen. Er zijn vele targeting-opties in de Facebook Ads Manager die daarbij kunnen helpen. Zoals Website Custom Audiences, waarbij je websitebezoekers opnieuw aantrekt via Facebook.

Ook Lookalike Audiences is een krachtige tool waarmee je een doelpubliek genereert op basis van de profielen van je converterende bezoekers.

Targeting op Facebook

3. LinkedIn: efficiënte targeting

Ook op LinkedIn krijgen native video’s meer zichtbaarheid dan externe video’s. Daarom is het aan te raden om videobestanden via LinkedIn Video rechtstreeks te uploaden. Verder kun je nieuw talent aantrekken en het engagement van je kijkers verhogen door video’s te plaatsen op je eigen Company Page.

Om te adverteren op LinkedIn zijn gerichte video’s ideaal. Je beperkt je doelpubliek het best aan de hand van industrie, functie en locatie, of efficiënte targetingmethodes zoals Account Targeting. Dit houdt in dat je een CSV-lijst uploadt van bestaande bedrijven om die dan te koppelen aan hun LinkedIn-bedrijfspagina’s, zodat je daarop kunt adverteren naar een kwalitatief publiek.

linkedin ad targeting opties

4. E-mail: maak het persoonlijk

We krijgen dagelijks een overdaad aan lange, tekstuele e-mails. Tijd voor verandering! Een leuke video maakt elke e-mail interessanter en persoonlijker, en zal je open rate verhogen. Op de meeste e-mailaccounts zijn embedded video’s nog niet mogelijk, dus werk met een screenshot of gif van je video en een play-knop om naar de landingspagina van je video te linken.

De juiste video host kiezen: 3 belangrijke parameters

Naast YouTube bestaan er nog vele andere videohosting-platforms, zoals Vidyard en Wistia. Om te onderzoeken welke host het best past bij jouw bedrijf, zijn er 3 aandachtspunten:

1. Personalisatie

Biedt het platform de mogelijkheid om kleuren en thumbnails aan te passen naar jouw branding? Dit oogt professioneler en maakt je video visueel sterker.

video personalisatie

2. Interactiviteit

Is het mogelijk om je video’s interactief te maken? Wat zijn de mogelijkheden rond call to actions en andere links? Interactiviteit is belangrijk om kwalitatieve gegevens te verzamelen over je kijkers en engagement te verhogen.

3. CRM-integratie

Wat zijn de mogelijkheden om leads te verzamelen en te segmenteren? Met tools als Turnstile kun je bijvoorbeeld e-maildressen verzamelen om later te kunnen interacteren met je kijkers op basis van hun kijkgedrag. Hiervoor is een vlotte integratie met je bestaand CRM-systeem natuurlijk cruciaal.

CRM integratie video

De juiste KPI’s voor jouw video’s

De KPI’s die je implementeert, zijn afhankelijk van je doelstellingen en de fase van de customer journey waarin je prospects en klanten zich bevinden. Als je bijvoorbeeld je naamsbekendheid wil verbeteren, is vooral de view count belangrijk. Als je doelpubliek zich in de consideration-fase bevindt, volgen je KPI’s de conversies die je van hen verwacht. Zoals een registratie voor de nieuwsbrief.

In de decision-fase kunnen het aantal clicks, bestellingen of offertes belangrijke KPI’s zijn. Tot slot zijn de kijkduur, retentie en de Net Promotor Score belangrijke KPI’s om van je klanten je ambassadeurs te maken.

Voorbeeldvideo’s

Video’s die mij voor elke fase inspireren:

Awareness

Accepteer cookies

Deze video is een voorbeeld van een perfecte social video. Hij is kort, de boodschap is duidelijk zonder geluid en hij wordt in square format getoond.

Consideration

Accepteer cookies

In de consideration-fase heeft de potentiële klant al enige interesse in je product. Deze video speelt hier op in met het communiceren van de belangrijkste USP’s van het product.

Decision

Accepteer cookies

De potentiële klant is bijna je nieuwe klant. Hij heeft enkel nog dat laatste duwtje in de rug nodig. En wie anders kan beter dat laatste duwtje geven dan één van je bestaande gelukkige klanten? Vlerick Business School liet zijn participanten van hun online MBA zelf een video maken, dit met het oog op het versterken van de authenticiteit.

Delight

Accepteer cookies

Je hebt klanten binnengehaald! Nu moet je naar de volgende fase: delight. Liefde en zorg geven aan je bestaande klanten, zorgt dat ervoor dat deze klanten ambassadeurs worden. Zoals bij deze video: als je je uitschrijft op de e-mails van Hubspot krijg dit als antwoord. Het verhaal gaat dat slechts 25% zich effectief uitschrijft.

Slimme distributie in 5 stappen

Onthou vooral deze vijf belangrijke regels voor slimme videodistributie:

  1. Kies het juiste kanaal voor elke video
  2. Optimaliseer je video’s voor zoekmachines
  3. Kies een specifiek doelpubliek en bereik hen met efficiënte targeting
  4. Kies een videohost die past bij jouw bedrijf en let op personalisatie, interactiviteit en CRM-integratie
  5. Bepaal specifieke KPI’s aan de hand van je doelstellingen

Waarmee ga jij als eerste aan de slag?