Content

Wordt de videomarkt in België en Nederland volwassen? [onderzoek]

0

We weten al langer dat video wereldwijd zijn plaats verovert in de communicatie en content van bedrijven. Internationale thought leaders als Cisco bevestigen dat video 82 procent van het internetgebruik zal uitmaken in 2021, maar hoe relevant zijn cijfers als deze voor België en Nederland? Volgens ons was het tijd voor een diepgaand onderzoek naar de positie en evolutie van videomarketing in de Lage Landen.

Zes belangrijke cijfers: 

  • 81% van de 450 deelnemende bedrijven gebruikt video in marketingcampagnes
  • 82% van de bedrijven is van plan om video te gebruiken in de toekomst
  • 47,6% combineert interne en externe bronnen om video te maken
  • 85% gebruikt video met naamsbekendheid als belangrijkste doel
  • 54,3% is van plan om binnenkort interactieve video’s te gebruiken
  • 70% is van plan om binnenkort gepersonaliseerde video’s te gebruiken

Doelstellingen van video

Naamsbekendheid is en blijft de belangrijkste doelstelling voor bedrijven in België en Nederland (85%), net als in de rest van de wereld. Leads genereren is met 63 procent het tweede belangrijkste doel. De meeste respondenten hebben verschillende doelstellingen aangeduid, van merkbekendheid tot meer sales, wat bevestigt dat video een belangrijke tool is voor alle fases van de customer journey. Onthoud dus dat video niet enkel belangrijk is voor naamsbekendheid. Het kan ook heel doeltreffend zijn voor het einde van de funnel, zoals conversieratio’s of klantretentie verbeteren!

Welke afdelingen gebruiken video?

Marketingteams gebruiken zonder twijfel het vaakst video in hun campagnes. 92 procent van de respondenten uit België en Nederland blijkt video te gebruiken voor marketingdoeleinden. Ook communicatieafdelingen blijven geloven in de kracht van video. Wat echter opvalt, is dat ook salesteams steeds vaker video gebruiken om hun klanten te overtuigen.

Bovendien duiden de meeste respondenten ook hier verschillende afdelingen aan. Dat bevestigt dat video niet langer alleen gebruikt wordt voor het begin van de customer journey, maar ook vertrouwen heeft gewonnen als communicatiemiddel voor afdelingen als sales en HR. Bedrijven in de Lage Landen geven ook aan dat ze in de toekomst steeds meer budget aan videomarketing zullen besteden, zodat elke afdeling kan genieten van de doeltreffendheid van video.

Populairste videotypes

Bedrijven uit het onderzoek stellen dat ze de komende drie jaar voornamelijk dezelfde videotypes zullen gebruiken als nu: product-, social- en explainervideo’s. Hieruit kunnen we afleiden dat de meeste bedrijven tevreden zijn over de resultaten van hun huidige video marketing. Andere video’s die volgens dit onderzoek populair zullen worden zijn klantengetuigenissen en one-to-one video’s, aangezien een belangrijk aantal bedrijven deze video’s wil gebruiken in de toekomst.

Nieuwere videotechnologieën als virtual en augmented reality (VR & AR) blijken niet zo populair. Wellicht ligt de drempel om deze te gebruiken nog te hoog, door de hoge kosten en de nodige technische kennis. 360°-video scoort wel goed: bijna de helft van de respondenten wil dit type video gebruiken in de nabije toekomst. Met 360°-video krijgen bedrijven bijna hetzelfde effect als met VR, maar het is veel minder duur en heel makkelijk te gebruiken.

De take aways

Dit zijn dé take aways uit het onderzoek.

Videocontent verandert

Bedrijven in België en Nederland gaan nu écht aan de slag met gepersonaliseerde en interactieve content.

De videomarkt wordt volwassen

Er wordt meer budget voorzien voor videomarketing en er wordt meer nagedacht over een volledige videostrategie.

Expertise

Expertise wordt extern gezocht om de kwaliteit te verhogen en gebruik te kunnen maken van de laatste technologie en trends.

Chief video officers

Toch stellen bedrijven ook interne CVO’s (chief video officer) aan om de video first mentality uit te rollen in hun eigen bedrijf. Dit houdt in dat bedrijven iemand inhuren die video zo strategisch mogelijk moet integreren in de werking en communicatie van een bedrijf. Dit gaat een enorme impact hebben op de kwantiteit en kwaliteit van bedrijfsvideo’s.

De juiste video’s op de juiste kanalen

Een doeltreffende videostrategie betekent ook dat je de juiste video’s op de juiste kanalen gaat posten.

Kanalen met de hoogste ROI

Een belangrijke tip: Facebook is volgens bedrijven in de Lage Landen het kanaal met de hoogste return on investment, gevolgd door YouTube.

Kanalen met de laagste ROI

Snapchat en Twitter hebben de laagste return on investment, dus je kunt beter meer investeren in de andere kanalen.

Experimenteer met 360°- en personalized video

Bedrijven in de Lage Landen zijn mee met digitale trends als 360°- en personalized video. Wacht dus niet langer om te experimenteren met deze videotypes voor jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een 360°-video waarmee je publiek jouw evenement live kan meemaken.

Meet de resultaten van je video’s

Videomarketing is meetbaar tot op conversieniveau. Wie de prestatie van elke video niet nauw opvolgt, kan onmogelijk zijn videostrategie optimaliseren en zal meer geld spenderen dan nodig. Om de kwaliteit van je video te beoordelen, mag je niet alleen kijken naar het aantal views. Denk volgende keer eens aan de play rate: hoeveel mensen die je video laden, bekijken hem ook echt? Ook conversieratio en click through rate kunnen belangrijke indicaties zijn van hoe goed je video werkt.

Herken jij je in deze uitkomsten over videomarketing? Welke positie neemt het in in jouw organisatie?