Online marketing

Zo kom je tot waardevolle concurrentie-inzichten: 5 tips

0

Veel marketeers maken gebruik van Google Alerts. Voor henzelf én de concurrenten. Of ze krijgen om de haverklap een mailtje met ‘kijk wat concurrent X doet’. Deze enorme hoeveelheid aan competitive intelligence wordt niet altijd even goed benut. Is het niet slimmer om de concurrentie-analyse te beperken tot de écht waardevolle en actiegerichte inzichten? 5 tips.

Voordat ik mijn tips met je deel, is het belangrijk iets in het achterhoofd te houden. Concurrentie-inzichten zijn waardevol omdat ze je helpen bij je dagelijkse beslissingsprocessen. Toch zou het naar mijn mening nooit het doel moeten zijn om een strategie van een concurrent te kopiëren. Zo uniek mogelijk zijn kan anno 2018 juist een kracht zijn. Desondanks kunnen inzichten altijd gebruikt worden als fundament van je strategische beslissingen.

Tijd voor de praktijk.

1. Hoe is het online landschap verdeeld?

Het verdelen van het online landschap in relevante segmenten kan nieuwe inzichten verschaffen. Veel bedrijven werken dagelijks op succesvolle wijze met een vorm van het AIDA-model. Een andere manier om het landschap te verdelen, is door te kijken welke ruimte je bezit, welke ruimte je dagelijks verdient en voor welke ruimte je betaalt. Ook wel earned, paid en owned media genoemd. Als het digitale landschap verdeeld is, kan het waardevol zijn om je positie in elk van deze segmenten te kennen. Dit kan alleen goed gedaan worden als deze afgezet kan worden tegen de posities van directe concurrenten. Het kennen van de verdeling van het digitale landschap leidt tot een beter begrip van jouw markt. Dit zal je helpen bij het nemen van de juiste strategische beslissingen.

2. Waar laat ik het liggen?

Na dit eerste inzicht te hebben verworven, is een logische volgende stap te controleren waar je momenteel achterloopt op de concurrentie. Je eigen Google Analytics-account zegt misschien dat je momenteel de meeste omzet/grootste ROI genereert vanuit SEA, en de minste vanuit social. Een beslissing gebaseerd op dit inzicht zou kunnen zijn dat het SEA-budget verruimd moet worden en er minder focus op social moet zijn. Maar als inzichten van de concurrentie aantonen dat die concurrentie veel meer volgers heeft én die volgers ook nog meer engaged zijn, kan dat tot andere beslissingen leiden. Zo kun je op dit punt misschien beter met je social manager in gesprek gaan over de huidige strategie, voordat je het kanaal afschrijft op basis van je eigen data.

3. Waar is de (digitale) marktleider heel goed in?

Blijvend bij bovenstaand voorbeeld, is het hierna misschien een goed moment om jezelf te inspireren. Als er een partij marktleider is op het gebied van social, is het aan te bevelen om eens te kijken hoe die zijn publiek aanspreekt. Wat doet deze partij beter? Als je dit onderzoek doet, houd het dan vooral niet bij alleen je eigen markt. Er zijn veel slimme en coole bedrijven waar je inspiratie vandaan kunt halen. Als je geïnspireerd bent, benchmark je je eigen strategie en repareer je de losse eindjes op een manier die past bij jouw merk en die waarde toevoegt voor je (potentiële) klanten.

analyse

4. Lever ik een goede mobiele ervaring?

Sinds de functionaliteiten van mobiele apparaten significant verbeterd zijn en het adoptieratio gestaag doorgroeit, praten marketeers over ‘het jaar van mobiel’. We kunnen op zijn minst zeggen dat de potentie van mobiele apparaten in marketing bekend is. Om deze reden hebben veel bedrijven de afgelopen jaren met wisselend succes hard gewerkt aan hun mobiele ervaring. Omdat er veel tijd in gestopt is en de potentie groot is, zal het de moeite waard zijn om jouw mobiele ervaring af te zetten tegen die van je concurrenten. Er zijn verschillende metrics beschikbaar die je kunnen helpen om je mobiele ervaring te benchmarken. Voorbeelden hiervan zijn de ratings van je app, het gemiddelde aantal downloads van je app en je mobiele SEO-ranking ten opzichte van je desktop SEO-ranking. Als de app van je concurrent beter wordt beoordeeld, vaker wordt gedownload en je concurrent de mobiele SEO-rankings domineert, kan het zijn dat er nog wat werk aan de winkel is.

5. Hoe is de seasonality in de markt (en hoe reageer ik hier op)?

Nagenoeg elke industrie heeft een bepaalde mate van seasonality. De reisbranche is een voor de hand liggend voorbeeld, maar ook dagelijkse producten, zoals boodschappen, laten elk jaar pieken in gebruik zien rondom bijvoorbeeld kerst en de paasdagen. Voor sommige markten is het minder duidelijk wanneer de consumenten het meest gebruikmaken van bepaalde diensten of producten. En dus is het minder voor de hand liggend als marketeers hierin het meeste willen investeren.

Concurrentie-analyse: 2 opties

Een concurrentie-analyse met betrekking tot betaald adverteren in jouw markt, zou inzicht kunnen verschaffen in deze cyclus in jouw markt. Met deze informatie kun je vervolgens twee dingen doen. Je zou natuurlijk je advertentiebudget kunnen vergroten gedurende de perioden dat de concurrenten ook veel geld uitgeven, om zo met hen te concurreren in deze ogenschijnlijk rendabele perioden. Een andere optie is om juist meer geld te gaan spenderen in perioden dat er relatief weinig uitgegeven wordt door concurrenten. Hiermee zou je mogelijk kunnen profiteren van de verlichte concurrentie, en juist beter presteren dan als je vol inzet op de drukke perioden. Welke beslissing je ook neemt, het begint met de juiste informatie.

Bovenstaande inzichten zijn bedoeld om te helpen maximaal te profiteren van beschikbare data. Meer en, nog belangrijker, betere informatie helpt je om je strategie actief te evalueren en te verbeteren om de maximaal mogelijke waarde uit het digitale landschap te halen.

Wat waren voor jou waardevolle concurrentie-inzichten? Laat het weten in de reacties onder dit artikel!