Marketing technology

Amazon komt eraan: voorkom dat jouw webshop het loodje legt

0

Het gaat nu echt gebeuren: de komst van Amazon naar Nederland. Wat betekent dat voor Nederlandse retailers en webshops? Ik voorzie een slagveld. Hoe je kunt voorkomen dat jouw webshop het loodje legt, lees je in dit artikel.

Amazon heeft in Duitsland en Amerika een marktaandeel van boven de 40 procent. Meer dan 40 procent van de online aankopen worden in die landen bij één winkel gedaan. Dat is bizar! Daarnaast lijkt er ook geen vertraging te komen in de groei van deze reus. Is Amazon in Nederland actief? Ja, via de site Amazon.nl verkoopt men nu enkele jaren e-books. Andere producten zijn er echter nog niet te koop.

Het platform introduceerde in 2017 Prime in Nederland, een groot deel van de content op de Duitse Amazon-site is ook in het Nederlands beschikbaar en iDeal is ook een betaalmogelijkheid op Amazon.de.

De komst van Amazon & de consequentie voor retailers en webshops in Nederland

Ik voorzie een nieuw slagveld waarbij niet alleen retailers, maar ook webshops het loodje gaan leggen. Waarom ik dat denk? Op het moment dat Amazon het platform in Nederland ‘opengooit’, krijgen honderdduizenden buitenlandse verkopers heel eenvoudig toegang tot de Nederlandse markt. Dat gaat ongetwijfeld tot prijsdruk leiden.

Eenvoudig? Ja. Het platform maakt het door hun service Fulfillment By Amazon (FBA) namelijk eenvoudig om zonder grote investeringen en taalbarrières in heel Europa te verkopen. Amazon neemt namelijk de hele klantenservice in de lokale taal en de hele logistieke afhandeling over als je gebruikmaakt van FBA.

Bij al bekende producten op Amazon gaat het toevoegen zelfs heel snel. Binnen een paar minuten kun je jouw product live hebben voor een miljoenenpubliek.

Makkelijk sales ‘stelen’

Voorbeeld: stel dat je als Nederlandse verkoper een TomTom-navigatiesysteem wil verkopen dat ook door een buitenlandse verkoper op Amazon Duitsland wordt aangeboden. In dit geval hoef je alleen de EAN-code van het product in te vullen. Daarna geeft het systeem aan dat het product al bekend is op Amazon en vraagt of je hetzelfde product wenst te verkopen. Als dat het geval is, hoef je vervolgens alleen nog je artikelcode (sku), je voorraad en prijs in te vullen. Wanneer jouw prijs lager is dan de goedkoopste aanbieder op dat moment zul je 9 van de 10 keer de buybox (koopknop) krijgen. Hierdoor ‘steel’ je alle sales van die betreffende verkoper(s). Dit is natuurlijk helemaal super als er tientallen per dag van dit product verkocht worden. Aantallen die op Amazon heel normaal zijn voor een goedverkopend product.

Op dit moment kunnen wij als Nederlandse verkopers onze producten via FBA dus heel eenvoudig in heel Europa aanbieden, zonder dat buitenlandse verkopers via Amazon in onze Nederlandse vijver kunnen vissen. Op het moment dat Amazon het Nederlandse platform opengooit, zal dit veranderen. Honderdduizenden verkopers betreden van de ene op de andere dag de Nederlandse markt, wat ongetwijfeld tot prijsdruk gaat leiden.

Amazon heeft grootste autoriteit ter wereld

Nu zou de komst van deze buitenlandse verkopers natuurlijk nog niet zo’n probleem zijn als Amazon maar een kleine speler met beperkte autoriteit zou zijn. Het heeft echter zo ongeveer de grootste autoriteit ter wereld als het gaat om ranken in Google. Dit betekent dat de producten die op Amazon aangeboden worden, in no time Google gaan domineren. Het zou mij niet verbazen als ze op veel zoekwoorden relatief snel de nummer 1-positie te pakken hebben. Dat is in veel landen waar ze actief zijn het geval.

Amazon is de grootste online retailer ter wereld met bizar hoge marktaandelen in de landen waarin ze actief zijn. Daarom lijkt het me voor de hand liggen dat ook het Nederlandse publiek het snel in de armen zal sluiten en zal zien als één van hun favoriete winkels. Heel veel nieuwe buitenlandse aanbieders krijgen op die manier gratis verkeer naar hun producten op het geliefde Amazon. Niet echt een positief vooruitzicht.

Buitenlandse verkopers hebben lagere prijzen

Voor wie is deze ontwikkeling nu echt een gevaar? Wat mij betreft voor webshops en retailers die producten aanbieden die ook door andere verkopers aangeboden kunnen worden. In dat geval is de prijs namelijk een cruciale factor. Hoe groot is de kans dat de prijzen van de buitenlandse verkopers lager liggen dan die van jou? Volgens een onderzoek van Vergelijk.nl is deze kans vrij groot. Uit onderzoek bleek dat van 20 producten die zij onderzocht hadden, Amazon in 14 gevallen de goedkoopste was in vergelijking met Nederlandse shops.

Wat moet je als webshop/retailer met deze informatie? Ik zou, als ik merkproducten zou verkopen, nu al een onderzoek op Amazon doen. Ik zou kijken of mijn producten al aangeboden worden en als dat zo is, of ik meekan met de prijs. Als de conclusie is dat ik dat niet kan, zou ik me zorgen gaan maken. Welk bestaansrecht heb ik nog in dat geval als Amazon in Nederland live gaat? Wellicht denk je dat je loyale klanten hebt. Ik vind dat een naïeve gedachte en onderschatting van de enorme power die Amazon heeft.

Ben je niet in gevaar als je merkproducten aanbiedt die nog niet op Amazon aangeboden worden? Helaas is het antwoord nee. Zodra anderen zien dat deze producten goed verkopen, gaan ze de fabrikant benaderen. En als dit grote spelers zijn met grote inkoopkracht, is de kans groot dat je het nakijken hebt. Een oplossing zou kunnen zijn om exclusiviteit te verkrijgen van de fabrikant voor hun producten op Amazon.

Externe platformen zijn de toekomst

Als je een webshop hebt of retailer bent, moet je wat mij betreft actief worden op externe platformen zoals Amazon en bol.com. Daar ligt de toekomst van online, niet in een webshop. Maar je zult wel creatief te werk moeten gaan als je producten aanbiedt die anderen ook (kunnen) aanbieden. Een heel goede mogelijkheid is het bundelen van producten.

Bundelen houdt in dat je van twee producten één nieuw product maakt. Dit nieuwe product krijgt een nieuwe EAN-code. Stel dat je Nespresso-producten verkoopt. Je zou dan een Nespresso-koffiemachine samen met Nespresso-koffiecupjes kunnen aanbieden. Dit wordt dan een nieuw product met een nieuwe EAN-code op Amazon. Nadeel van deze bundel is dat deze eenvoudig gekopieerd kan worden door andere verkopers. In korte tijd zul je waarschijnlijk andere verkopers op jouw Amazon-listing zien.

Voeg een eigen product toe

Beter is als je er een product van je eigen merk aan toevoegt. Voeg bijvoorbeeld een koffiecuphouder toe. Deze kun je in China goedkoop laten maken en bijvoorbeeld voorzien van je eigen logo. In dit geval heb je dus één product met één EAN-code, bestaande uit drie individuele producten. Omdat je er een eigen product aan hebt toegevoegd, kunnen anderen hun product niet meer toevoegen onder jouw EAN-code. Eigenlijk maak je hier een combi van het merkmodel en private label-model. Zeker als je er gelijk bij bent als Amazon live gaat in Nederland, kun je hier enorm van gaan profiteren.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om afscheid te nemen van de merkproducten die je verkoopt en je te gaan richten op eigen producten. In een eerder artikel ben ik uitvoerig ingegaan op dit zogenaamde private label-model. Buiten het feit dat niemand je listing op Amazon kan stelen, zijn er nog twee belangrijke redenen waarom het private label-model zeer interessant is op Amazon. Dit heeft alles met de werking van de zoekmachine van Amazon te maken.

Autoriteit speelt geen rol op Amazon

In tegenstelling tot Google speelt autoriteit in de zoekmachine van Amazon geen enkele rol. Of je nu een bekend merk of een volledig nieuw onbekend merk bent, het maakt voor het platform niet uit. Verkoop jij meer dan het bekende merk, dan sta je boven dat merk in de zoekmachine. Daarnaast werkt SEO, in tegenstelling tot Google, op Amazon supersnel. Binnen een week kun je jouw onbekende product op de eerste pagina van de zoekresultaten hebben, met conversiepercentages van ruim boven de 10 procent.

Kern van de boodschap? Bereid je nu al goed voor op de komst van Amazon, want de impact op de Nederlandse retailmarkt/ecommerce-markt zal enorm zijn.