Nieuws

Zet Amazon in 2020 e-commerce in Nederland op z’n kop?

0

Amazon.nl bestaat al een tijdje, maar wordt momenteel alleen gebruikt voor de verkoop van e-books. Klanten die andere producten willen bestellen worden doorverwezen naar Amazon.de. Vanaf 2020 komt hier verandering in: het platform start in Nederland met productverkoop via Amazon.nl.

Er wordt al jaren gespeculeerd over de komst van Amazon naar Nederland, maar in feite richt dit platform zich al op de Nederlandse markt. Het bedrijf is in 2018 begonnen met het vertalen van 2 miljoen Duitse productpagina’s naar het Nederlands. Ook werd iDEAL als betaalmethode toegevoegd.

What if…

In Nederland is Bol.com het grootste online e-commerceplatform. Mediabrands doet al jaren in meerdere landen onderzoek naar het koopgedrag van Nederlanders met de Retail Buying Study. Op basis van de learnings van Europese landen waar Amazon al een tijd actief is, is er een inschatting gemaakt van de impact van Amazon.nl in Nederland.

Kopen in de fysieke winkel is nog populair in Nederland

De Nederlandse consument shopt nog volop in fysieke winkels. Over het algemeen wordt meer dan de helft (58%) van de spullen in fysieke winkels gekocht. Maar dit verschilt natuurlijk per productcategorie. Zo wordt 81% van de boodschappen in een fysieke winkel gekocht, en slechts 22% van de consumenten koopt nog muziek en films in een fysieke winkel. Online kopen neemt nog altijd toe.

De customer journey begint online

Van alle aankopen begint de klantenreis in 57% van de gevallen online. En dit aandeel stijgt snel. Mensen oriënteren zich voorafgaand aan hun aankoop via het internet en komen vervolgens goed voorbereid de winkel in. Voor retailers is het dus belangrijk om een omnichannel-strategie te hebben.

Afbeelding van hoeveel klanten online shopt en hoeveel klanten nog in een fysieke winkel spullen kopen.

Amazonification

Als je het koop- en oriëntatiegedrag in Nederland vergelijkt met West-Europese landen waar Amazon al even actief is, zie je opvallende verschillen.

In de Amazon-markten begint driekwart van de klantreizen online. Dat is 20% meer dan in Nederland. In landen waar Amazon al actief is, wordt ruim de helft (55%) van de aankopen online gedaan. De verwachting is dat dit ook in Nederland gaat gebeuren.

Afbeelding die het verschil in aantal verkopen via Amazon laat zien tussen Nederland en andere West-Europese landen.

Online koopgedrag per categorie

Hieronder zie je het online koopgedrag per categorie in Nederland (blauw) versus Amazon-landen (oranje). Het is duidelijk dat vooral fysieke speelgoedwinkels en electronicawinkels, maar ook (weliswaar in mindere mate) kleding-, DIY-, meubel- en cosmeticawinkels veel concurrentie gaan krijgen van online shopping.

Over het algemeen zal de komst van Amazon het online koopgedrag enorm stimuleren. Niet alleen bij Amazon, maar ook bij andere online winkels.

Het online koopgedrag per categorie in Nederland (blauw) versus Amazon landen (oranje).

Youtube en Facebook als informatiekanaal

Social media zijn een belangrijke informatiebron voor shoppers. In Amazon-markten is de impact van socialmediaplatformen in het nemen van aankoopbeslissingen veel groter dan momenteel in Nederland. Een logische aanname is dan ook dat deze impact in Nederland ook nog verder zal toenemen.

Momenteel is Instagram onder Generatie Z de grootste inspiratie- en informatiebron met betrekking tot consumeren. Dat geldt voor grotendeels alle productcategorieën. Pinterest speelt vooral in woonaccessoires een belangrijke rol in de customer journey.

Amazon verandert ons koopgedrag

Samenvattend kunnen we stellen dat het aannemelijk is dat de komst van Amazon in Nederland een flinke impact kan hebben op het koopgedrag en retaillandschap.

  • Customer journeys zullen vaker online beginnen
  • Het online zoekgedrag én koopgedrag stijgt
  • Consumenten gaan zich vaker online oriënteren, voorafgaand aan een aankoop

Amazon maakt met haar service, logistieke operatie en Prime-aanbod de echte online shopper in ons wakker!