Verdieping

Optimaal profiteren van chatbots met personalisatie, Messenger & meer

0

Conversational interfaces zijn niets nieuws. Hun rekenkracht, de constante toegang tot de cloud en het taalverwerkingsalgoritme zijn wél nieuw. Deze features maken de interfaces een stuk gebruiksvriendelijker. Daardoor zijn ze erg geschikt als user interface. Daardoor werden ook chatbots interessant voor business. In dit artikel lees je hoe je met jouw chatbot optimaal profiteert van de nieuwste conversational interface-features.

Chatbots waren lange tijd meer leuk dan functioneel. Tot recente ontwikkelingen. En zo werd 2018 hét jaar van de chatbot. Ermee aan de slag gaan, is de eerste stap. Maar hoe je alles eruit haalt, is een ander verhaal. Daarom laat ik je in dit artikel zien hoe je op vier manieren optimaal van je chatbot kunt profiteren.

1. Personalisatie

Chatbots bieden een wereld aan mogelijkheden als het op personalisatie aankomt. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er genoeg data beschikbaar is. Met chatbots kun je verschillende consumenten op verschillende manieren aanspreken.

Van toegepaste personalisatie in chatbots zijn veel voorbeelden te noemen. Robert Kruis stelt voor om persoonlijke kortingscodes naar tevreden klanten te sturen, die hun ervaringen met jouw product delen in een chat. Maar denk ook aan pro-actieve berichten van bedrijven zelf. Bijvoorbeeld kledingwinkels die een specifieke groep op de uitverkoop wijzen.

CNN

Ook CNN voert slimme ‘gesprekken’ via een chatbot. Zij optimaliseerden content-consumptie door content te leveren op basis van interesses. De chatbot stelt eerst wat algemene opties voor. En hij vertelt je wat je hem kunt vragen. Vervolgens is de gebruiker aan zet.

Wil je bijvoorbeeld meer lezen van een bepaald onderwerp? Of krijg je graag dagelijks breaking news toegestuurd? Dat regelt de bot voor je. Natuurlijk kun je ook via de bot artikelen lezen op de website.

Gepersonaliseerde chatbots voorbeeld CNN

2. Facebook Messenger-chatbots

Facebook biedt veel mogelijkheden als het op chatbots aankomt. Verschillende bedrijven pikten dit al op. Want is het je opgevallen dat veel bedrijven bereikbaar zijn via een Messenger-chatbot? Hier volgen drie redenen waarom.

Massaberichten

Met Messenger heb je de mogelijkheid om berichten naar al je contacten tegelijk te sturen. Of, en dit is nog beter, berichten naar iedereen uit een specifiek segment te verzenden. Zo attendeer je bijvoorbeeld een specifieke groep op één van je nieuwe producten. Een handige manier om je conversie te verhogen!

Gebruiksgemak voor bedrijf

Om met Messenger als chatbot te werken, hoef je als bedrijf geen speciale talenten in huis te halen. Er iets niets dat gecodeerd hoeft te worden. Met een visuele chatbot builder zoals ManyChat zet je de chatbot snel in elkaar.

Gebruiksgemak voor consument

Begin 2018 had Messenger 1,3 miljard gebruikers. Veel consumenten kennen het platform dus al. Ze hoeven niks te installeren of te leren en kunnen meteen tot de kern komen: het verkrijgen van jouw informatie.

3. Rijke content

Chatbots bieden al langer tal van mogelijkheden op het gebied van tekst en voice. Maar nieuwe ontwikkelingen maken het mogelijk om verder te gaan dan dat. Je kunt nu rijke, en dus vermakelijke en/of verhelderende, content versturen. Denk aan een selectie producten, afbeeldingen en video’s. Dit maakt keuzes maken voor consumenten makkelijker.

Geen woorden meer nodig

In het bovenstaande voorbeeld van CNN zie je dat het bedrijf artikelen direct gebruikt in de chatbot. Een ander bedrijf dat goed gebruik weet te maken van rijke content in zijn chatbot is Whole Foods Market. Je gebruikt hun bot om recepten te vinden. Heb je zin in taco’s? Dan hoef je niet eens het woord ‘taco’ te typen, maar verstuur je simpelweg de taco-emoji om taco-recepten te ontvangen!

Cosmeticabedrijf Sephora gaat nog een stap verder. Als je hun bot opent, kies je uit een tal van opties: wil je looks testen op een selfie, wil je een afspraak maken voor in de winkel, of wil je weten welke producten je nodig hebt voor smokey eyes? De bot vertelt het je allemaal.

Sephora chatbot

Sephora’s meest innovatieve én praktische functie vind ik de  Sephora Virtual Artist. Hierbij scan je een afbeelding in met een kleur die je mooi vindt. Bijvoorbeeld die van een bekendheid met een bepaalde kleur lippenstift. De bot stuurt je vervolgens het product met de kleur die er het meest mee overeenkomt.

Het gebruik van rijke content zoals buttons en previews helpt je ook bij het creëren van interactie. Daarover nu meer.

4. Customer engagement

Met de rest van het artikel in je achterhoofd, kun je je vast goed voorstellen dat chatbots bijdragen aan customer engagement. Chatbots maken contact nog interactiever. En dat blijft mensen bij.

Daarnaast geven chatbots geen irrelevante informatie als je tactieken toepast zoals die van Sephora, CNN en Whole Foods Market. De consument krijgt precies wat die wil, zonder ruis. Op die manier blijven consumenten hangen.

Introduceerde jij al chatbots in je business? En krijg je ervoor terug wat je verwachtte? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!